trädgårdsbjörnbär i landetFlyttad till trädgården från skogsbäret av björnbäret, samtidigt som den förblev en generös och tillmötesgående kultur, blev den ännu sötare, större och mer doftande. Men oavsett hur anspråkslös BlackBerry är, planterar och bryr sig om sina kulturer kräver trädgårdsmästarens kunskap och uppmärksamhet.

Vildväxande sorter av denna fleråriga buske har ofta en krypande form. På grund av de långa spikade skotten bildar de en komplex lapp på gamla steklingar, fransar eller flodbanker. Odlade växter och sorter som härrör från dem kan idag vara krypande eller upprepa, som liknar hallon.

Egenskaper vid plantering och vård av trädgårdsbärbäret beror på buskens struktur, såväl som klimatförhållanden. Hur och när är det bättre att plantera en björnbär? Vad är subtiliteten i att odla denna bär i olika regioner?

Plantering av björnbärsplanta på våren

plats förberedelse för blackberry plantering

Om andra planteringsgrödor har två planteringsdatum, hösten och våren, planteras björnbäret på våren, när jorden har värmt upp och ingenting förhindrar acklimatisering av växter.

Sedan hösten har ett soligt, vindtätt område med lös, väldränerad mark valts ut. För avslutande björnbär sorter, eller som det kallas “rosyaniki” kan gå söder eller väster sluttning där skott och äggstockarna kommer att värmas av solen. Uppföra sorter mindre påverkas av vinden, men på samma sätt som den omgivande marken växter, särskilt när att odla och sköta björnbär i Sibirien, inte mycket härdig. Därför är det i första hand bättre att försäkra sig om skyddsbär, skydda det mot frost.

Även om björnbäret inte är för krävande för jordens bördighet, på ekologisk och mineralrik jord, är det bättre att bära frukt och ge större bär.

björnbär sorterDärför förbereds planteringsborrningar och grävningar i förväg, påfyllning av substratet per meter område:

  • 10 kg humus eller övermålig gödsel;
  • 25 gram kaliumsalter;
  • 15 gram superfosfat.

Om nödvändigt, den primer som tillsätts desintegrerande polerad sand och dolomit mjöl för att bringa pH-nivå till ett optimalt pH 6. Med indexet falla genom bekämpning rhizomatous perenna ogräs och, skördade skörderester, vilket kan vara under vinter skadedjur och patogener.

På våren, vid plantering, ligger björnbärsplanta av skyddssorter på ett avstånd av 2 till 2,5 meter från varandra, vilket ger samma eller flera luckor mellan raderna. För buskiga växter med täta upprepa stammar använd ett annat system. Mellan klyftorna gör ett intervall på 80-100 cm, och gången ska vara upp till 2 meter breda.

Related  Översikt över fleråriga blommor för stugor med foton och namn

ung björnbärsbuss på platsenTillväxt knoppar bör vara vid jordytan till ett djup av 3-6 cm. För att påskynda och förenkla överlevnads vård björnbär, när plantering är viktigt att sprida rötter plantor och stänkte dem vattnas. Därefter mulkas jorden med torv, humus, klippt gräs, halm eller annat material.

Om plantorna är för långa bör de kortas till 20 cm. Beskärning av grenar som försvagar den unga växten beskärs. Denna åtgärd kommer att göra det möjligt för anläggningen att inte slösa onödiga krafter, snabbt acklimatisera och börja växa.

tomt med blackberry sängarYtterligare vård för björnbäret på våren inkluderar att bevattna planteringarna, snyggt, till ett djup av högst 10-12 cm och lossna jorden och ogräs. Under det första året kommer bäret inte att ge en gröda, men allt arbete kommer att betala när tvååriga fruktbärande skott förekommer.

Ta hand om björnbär när du växer utomhus

Förutom att det är obligatoriskt för alla gröna växter att bevattna, gödsla och propolok, bryr sig om när det gäller att växa björnbär beskärning och stödja buskar.

Om plantering av björnbär i trädgården består av krypande växter, kommer deras fruktig och aktiv tillväxt att kräva stöd. Tapestries för bärbusken är gjorda av robusta stolpar med flera rader av ledningar som sträcker sig mellan dem. Den övre nivån är bunden med piska, som redan får färg och kommer att bära frukt i år. Stammarna av en ny tillväxt eller ersättning skott riktas till trellis nedan så att alla delar av växten är ordnade, får ljus och luft tillgång.

ta hand om björnbäretNär växande björnbär i Sibirien och andra svåra att fruktkroppen regioner hortikulturella löpare är styrd genom viran, strålar som divergerar från centrum av bussningen och fixeras till den fasta, men inte höga stolpar. Detta gör att du kan “dölja” bären från den kalla vinden och täcka till och med täcka den med ovävda material, tills hotet om frysning passerar.

Related  Vi studerar funktionerna i körsbärsorten Zhukovskaya genom beskrivning och foto

De rakstarka björnbärsbussarna är lättare att ta hand om. Deras stabila stjälkar behöver inte extra stöd, men för att få en gröda måste unga skott prickas. Beroende på sort och odlingsområde skärs de i en höjd av 100 till 180 cm, vilket får dem att bita. Sidprocesserna efter att ha nått 50 cm i längd skärs också av.

beskära björnbär på höstenTrots den synliga enkelheten att lämna, när plantering av björnbär i Ural och öst står trädgårdsmästare inför det faktum att det är mycket svårt att täcka sådana växter för vintern. Att klara bussen:

  • i förväg hänger en last på skotten, “vana” dem att böja ner till marken;
  • gräva en bit av busken och tvinga den till våren.

I denna form kan växten vara täckt med allt tillgängligt konstgjort eller naturligt material. Kultur förhindrar mycket sällan, så när du planterar björnbär i Leningrad-regionen och sköter om det, var inte rädd för skador på stjälkarna under skiktet lapnika eller halm. Men den resulterande hårda näsan eller frånvaron av snö i frost kan orsaka materiella skador på planteringen.

Nonwoven material, som användes i kallt väder för att skydda mot kyla, kommer att hjälpa till att rädda bär från brännskador på sommaren och bevara sin söta, bittra smak.

Bevattning och topp dressing av björnbär efter plantering

björnbär på trellisPå grund av likheten med hallon till björnbäret använder delarna samma vårdmetoder. Kulturer har dock betydande skillnader. Till exempel ligger rotsystemet i trädgårdsbjörnbäret djupare, så buskarna lider mindre från torka och i gynnsamma klimatförhållanden kan bära frukt även utan att vattna. Men det är osannolikt att du låter dig ta hand om busken, du kan få stora bär av utmärkt smak.

Björnbär, särskilt unga, måste vattnas under hela växtsäsongen. Det mesta av anläggningen behöver vatten under bildandet av återplantningsskott och fyllning av bär.

Växande björnbär är omöjligt utan att utfodra. Användningen av kvävegödselmedel med en hastighet av 20 gram per kvadratmeter och organiska tillsatser av 4 kg ingår i vården av björnbäret på våren. Samtidigt eller under första halvåret befrukas bären med kalium, 40 gram vardera, fosfor 50 gram per meter. Mineral kosttillskott används om gödsel eller humus inte används. Granulerade gödselmedel är inbäddade i fuktig jord, och införandet av flytande beredningar kombineras med bevattning.

Related  Foto och beskrivning av en av de äldsta sorterna av äpple Melba

blackberry mulchingSpara fukten och skydda jorden från bildandet av skorpan kommer att hjälpa till med mulch. Det kommer att spara silt av sommaren bosatt, ersätta flera propoloks och lossa jorden.

Blackberry trim när du planterar och sköter på det öppna marken

björnbär behöver regelbundet beskärningBeskärning av björnbärbuskar utförs i flera steg, och tekniken varierar beroende på odlad sort. När man bryr sig om björnbäret på våren är det nödvändigt att ta bort döda, förkortade eller skära frostskadade stammar.

Unga, ännu inte fruktbara buskar av björnbär beskuren:

  • i maj, med flera centimeter förkorta spetsens skott;
  • i mitten av sommaren tar man bort toppen av sidospår och når en längd på 40-50 cm.
  • På sommaren, under roten, skjuter alla svaga skott, med undantag av 5-10 starkaste, stammar som i nästa år kommer att ge den första skörden.

Innan du gömmer dig för vintern är det nödvändigt att fortsätta att ta bort de nyutvecklade rotskotten. De kommer inte ha tid att mogna, men bara ta bort från busken de krafter som behövs för att övervintra.

björnbärsgrödor i norra regionerI de norra regionerna, såsom Sibirien, Basjkirien, i Ural och i nordvästra delen av landet vid plantering och skötsel av björnbär i det öppna fältet är beskärning hjälper anläggningen med en lång växtsäsong för att bilda äggstocken och ge skörden.

Därför skärs fruktbärande skott i reala växter över den första friska njuren, medan endast 3-4 knoppar lämnas i krypande sorter. Var noga med att genomföra sanitetsbeskärning av buskar och permanent avlägsna rotskott. Bärskörden sårfält avlägsnar fruktbärande skott och för vintern lämnar inte mer än 4 stående och 3 krypande stammar för utbyte. Sedan september, börja böja skotten, som, med tillkomsten av vintern, inte bara varma, men också täcka med snö.

Video om blackberry plantering i det öppna marken