Persilja i trädgårdenUtan grönska av persilja är det svårt att föreställa sig en liten trädgård av en sommarboende och fält av modernt jordbruk. Efter att ha blivit en värdefull jordbruksgröd även under antiken, sprids persilja från Medelhavets stränder gradvis till nästan alla kontinenter.

I Ryssland planteras och löv, och persilja och gröna växter som sorter med vanlig bladform och med lockigt.

Att skilja rotkulturen från bladet kan vara på en tät, konformad slät rot, som löv, rik på vitaminer, sockerarter, aromatiska ämnen och mikrodelar. I löv persilja är rötterna inte tunna och grenade. Gröna gir båda typerna av växter.

Därför utförs odling av persilja i öppen mark med två syften:

 • för produktion av rotgrödor och örter, för vilka grödan planteras med frön;
 • För att tvinga fräsch lövverk som erhållits under planteringen av rötterna för det senaste året.

Metoder för plantering och persilja på det öppna marken

Samling av persilja frönPersilans särdrag är att under första säsongen går alla växtkrafter till tillväxten av både löv och rot. Om rotgrödan planteras under det andra året eller till vintern, redan i april kommer det att finnas en rosett av löv, och på sommaren kommer persiljan att blomstra. För odling av persilja i öppen mark användning så mycket som möjligt för att få den tidigaste och rikligaste skörden av grönska.

Så persilja i öppen markOm det i våren persilja planterades på den öppna marken med frön, så kan odlade växter lämnas på vintern. Till persilja hunnit förbereda sig för slutet av växtsäsongen, lämnar med sin bästa snitt senast i september, men med tillkomsten av kallt väder växter spud och ett täckskikt av kompost av löv, halm eller barr.

Med början av våren och smältningen av snömjölk avlägsnas, och över sängarna gör filmen skydd. Hur länge väntar på blöts utseende, och hur mycket persilja stiger i detta fall? Färsk grön persilja kommer fram till bordet i april, och löven kan skäras, tills rosettet inte stiger blommestammen.

Om persilja inte lämnas för vintern i jorden, så lagras rötterna i källaren på våren:

 • förkorta till 12-15 cm;
 • rengöras av torkade och ruttna löv och petioles;
 • behandlad med ett stimulans för bättre rotning;
 • planteras under filmen, lämnar mellan plantorna ett mellanrum på 8-10 cm.

Related  Hur man odlar aprikos från ett ben i landet

Så persilja kommer att ge tre tidiga grödor av grönska.

Persilja kommer utDet huvudsakliga sättet är att plantera persilja frön i den öppna marken. Det är viktigt att ta hänsyn till att kulturen inte präglas av snabb spiring. Därför sås persilja oftare med groddfrön från början av våren och fram till juli. I detta fall klarar kulturen att ge en skörd och kan framgångsrikt övervintra.

Röda sorter sår senast i mitten av maj, så att persilja kunde bilda en full rot.

Torra frön faller in i jorden under vintern. I det här fallet är de inbäddade i jorden från andra hälften av oktober till mycket frost, och när snöskyddet är upprättat snöas dessutom strö. På våren börjar sådana grödor utvecklas redan vid 4 ° C, de kan odlas under en film eller på det öppna marken, eftersom persiljan som odlas på den öppna marken inte är rädd för jämn frost ner till -9 ° C.

Mycket persiljaVi ansöker om växande löv persilja och plantor metod. Spruta frön först växer i torvkoppar eller tabletter, och i april, i en ålder av 30-40 dagar, transplanteras de på det öppna marken. Som ett resultat av att använda den här tekniken kan du få tidiga gröna och tillbringa upp till sex avgifter under sommarsäsongen.

Planterar persilja frön i det öppna marken

Ung persilja buskarTack vare frostmotståndet av persilja frön, så odlas denna kultur, som börjar med våren. Kan du plantera persilja i juli, kommer växten att ha tid att ge gröna? Fram till slutet av juli eller de första tio dagarna i augusti kan blad sorter säljas. Om persilja är avsedd för att få rotodlingar, är det osannolikt att det kommer att förväntas ett gott resultat från de plantor som såddes efter mitten av maj.

Juli gröda av gröna sorter kan ge löv under andra halvåret, sedan gå under vintern och ge en grödan nästa år.

Utan förberedande beredning sönder persilja frön mycket långsamt. Hur många persilja stiger? Vanligtvis sker detta inte tidigare än i 2-3 veckor. Ökad energi för tillväxt och spiring har besatts av det sågmaterial som samlas in tidigare än ett år sedan, men i detta fall kan spridning accelereras:

 • Innan våren eller sommaren sågar på den öppna marken sugs frömaterialet i vatten vid en temperatur av 18-22 ° C.
 • Vatten i en behållare med frön ändras var 3-4 timmar.
 • Efter 2-3 dagar, lämna i ytterligare 18 timmar i en lösning av tillväxtstimulans eller mikroelement. Det är bättre om syre passerar genom vätskan vid denna tidpunkt, vilket kommer att påskynda processen med fröhackning.
 • Fröplantor från de växande fröna förekommer inom en vecka.

Related  Intressant information om jasmin busk, dess arter och sorter

Spicy gröna redo att skördaKvadratmeteret av åsen när man planterar persilja på den öppna marken med frön kräver cirka 1 gram beredda frön. Om kulturen är sådd på sommaren, sedan innan den läggs in i jorden, vattnas åsarna rikligt och antalet frön per kvadratmeter ökar med en tredjedel.

Växande persilja i öppen mark ger möjlighet till bevarande mellan små växter med ett litet intervall, från 4 till 12 cm, beroende på arten och sorten:

 • Röda persilja är sådd med ett intervall på 1-4 cm, medan frönen faller i fönstret i sig.
 • Persilja Leaf konventionella sorter sås på ett avstånd av 10-12 cm, och den krökta med intervall av 8-10 cm. Denna kultur sås av utsäde 3 eller 4 per brunn, följt av decimering.

Djupet av sådd av persilja frön under våren eller sommarsåningen är 6-10 mm, på hösten spårar görs dubbelt så djupt.

Efter plantering persilja på det öppna marken med frön och sprinkling av furar, är jorden komprimerad lite, vattna planteringarna, som är mulchade ovanifrån eller täckt med en film.

Ta hand om persilja när du växer utomhus

Vård av persilja skott på öppna sängarNär man väljer en plats för plantering och persiljavård på det öppna marken, bör man föredra sängar, där kucchini, pumpor, gurkor eller tomater brukade växa tidigare. Återsåning efter persilja eller andra paraplyer utförs efter tre till fyra år. För persilja, speciellt rotsorter, behöver en lös odlad jord, rik på ekologisk.

Överdriven markdensitet leder till fula rötter, fröet blir värre och långsammare.

På hösten, när man förbereder ett paket för ett paket, från att gräva till en kvadratmeter, läggs från 3 till 5 kg gödsel eller humus. Efter smältande snö befrukas sängarna fullständigt. På en kvadratmeter i detta fall, 4 kg kompost, 15 gram superfosfat, 10 gram kaliumklorid och 20 gram saltpeter.

Related  Solig och söt tomat Persimmon: egenskaper och beskrivning av sorten

Vattning persiljaSå länge som skotten inte uppstår skott, är vård och odling av persilja i försiktig vattning och luftning, under grödans film. Tillväxt ogräs tas bort, och efter groning de åtgärder att ta hand om planterade i öppen mark persilja tillsätts inte bara rensa, men lossa jorden, gödsling och gallring plantor, som utförs vid tidpunkten för 2-3 sann lämnar split.

Utmärkt skörd är resultatet av korrekt vårdFöre bildandet av en fullvärdig bipacksedel matas persilja två gånger med infusion av mullein eller kompost. För 8-10 liter vatten tar 1 kg organiskt, ca 15 gram superfosfat och samma mängd kaliumsulfat. I augusti bör växter och i synnerhet de som odlas på rotgrödor, inte längre få kvävehaltiga gödningsmedel, så att detta element inte ackumuleras i rötterna och den övre delen av växten.

Persilja, planterad på friland med fröer, svarar bra på bladplagg med mikroelement, som också passar två gånger under växtsäsongen.

Grön kryddig persiljaPersilja tolererar väl heta dagar, men grönarna, som saknar fukt blir märkbart grövre och hårdare, men det är bättre att samla aromatiska ämnen och eteriska oljor:

 • Om persilja är avsedd för ny konsumtion, behöver växten vattna, vilket ger 60-70% av markfuktigheten.
 • För att få ett mer aromatiskt råmaterial för torkning, ett par veckor före skörden är persilja begränsad vid vattning.

Insamling av kalltålig grön persilja kan utföras till senhösten, tills frosten börjar.

Samtidigt skördas rotgrödor för förvaring. Växter kvar att vinter i marken, försiktigt skrov och mulch.

Hur man odlar persilja – video