gåva av natur tranbärBland de många arter av bär som naturen har gett människor är en av de mest användbara tranbär. Men trots detta vet inte alla var var tranbäret växer och vilka vitaminer det innehåller. Detta är en fantastisk vildbär, som inte bara används som mat, men också för behandling av många sjukdomar. Att veta informationen om växten kan du förbättra din hälsa avsevärt och ha ett attraktivt utseende.

Berry, vilket ger människor skönhet och hälsa

härdande bärTranbär är vilda bär. Hon föredrar att växa endast på våtmark, där utgrävningar inte har utförts. Denna växt är väldigt känslig för miljön, därför är de främsta ställen där tranbär växer i Ryssland den träskiga terrängen och foten av bergen.

De huvudsakliga växtarterna är:

 • gemensamt;moss-berry
 • små frukter;tranbär liten fruktad
 • stora frukter. stora frukter cranberry

På Ryska federationens territorium växer endast den första och andra arten. Vanliga tranbär finns i hela landet. Ett undantag är Volga-regionen, Kuban, Kaukasus.

Grunt vatten kan observeras i tundra och norra våtmarker.

När det gäller den stora frukten är dess hemland landet nära Appalachian Mountains.

Sammansättningen av bär innehåller ca 15% askorbinsyra.

Bergen är populär inte bara med sin egen uppsättning vitaminer, men också med kaloriinnehåll. Faktum är att färska tranbär är en del av näring när dieting observeras. När det gäller torkad, bör den vara extremt noggrann, eftersom det finns cirka 300 kcal i 100 gram.

vitaminerVitaminer som finns i tranbär:

 • pektin;
 • betain;
 • katekiner;
 • olika syror och andra.

Det huvudsakliga vitaminet, vars största andel finns i tranbär, är askorbinsyra. Med sitt antal bär har även citrusfrukter blivit omgått. Dessutom är näbben rik på vitamin E och B. Enligt studierna hittades en stor mängd fosfor och kalcium i massan, vilket är oumbärligt för den korrekta utvecklingen av kroppen.

Vilka sjukdomar behandlar tranbär?

tranbärsbuljongVarianter som föredrar att växa i träskmarkerna är kända för sin mineralsammansättning. I dem finns praktiskt taget hela uppsättningen periodisk tabell.

Färskpressad juice hjälper till att stärka immunförsvaret.

Frekvent användning av tranbärbär främjar:

 1. Förbättra aptiten. Färsk frukt hjälper till att öka produktionen av magsaft och börja matsmältningssystemet. Ofta föreskrivs träskranbär för sjukdomar i bukspottkörteln.bär förbättrar aptiten
 2. Restaurering av genitourinary systemet. Det har en diuretisk effekt, och hjälper också att bli av med patogener.återställer genitourinary systemet
 3. Att sänka ner inflammationsprocessen. Det visades också att färsk juice av bär hjälper till att förhindra utvecklingen av maligna tumörer. Denna åtgärd riktar sig särskilt till tarm-, prostata- och ungkörtlarna.
 4. Återvinning av kolesterol i blodet. Bär har en positiv effekt på blodkärlen. De förbättrar kardiovaskulärsystemet och hjälper till att bli av med huvudvärk. Hyppig användning av tranbär är ett bra förebyggande av ateroskleros och stroke.återställer blodkolesterolnivån
 5. Avlägsnande av skadlig flora. Bär har anthelmintiska egenskaper.förstör den skadliga floran

Related  Foto och beskrivning av körsbärsrörsorter

Även färska mode tranbär är uppfriskande och uppfriskande. Den har goda antipyretiska förmågor. På grund av detta är frukter ofta föreskrivna av läkare för andningssjukdomar och influensa.

Funktion av tranbärs marsh

marsh tranbärDenna art växer i form av buskar. Deras unikhet ligger i det faktum att växterna förblir gröna under hela året. De ändrar inte sin färg även med vinterens början.

Kranar av tranbärsvampa har en liten höjd. Stammen är tunn, som liknar en tråd. I unga växter täcker grenarna rikligt med små villi. Skott täcker ofta marken, men ibland kan de höjas något.

Lövskivor är små. De är fästa på samma små petioles av en grön nyans. Deras form liknar ett ägg med en något spetsig spets och böjda kanter. Bladets övre del är blank, mättad grön och den nedre – gråaktig.

Tranbär är blommandeBlommorna i den här busken är små. Knoppar i öppnad form har ofta en lila nyans, men de är också snövit. Blommor är hängande.

På deras plats förekommer bär som har en sfärisk form. Deras diameter når från 1 till 1,5 cm. Gröna frukter är vita, men efter ett tag blir de mättade röda.

För att göra bär så användbara och välsmakande som möjligt borde du inte bara veta när man ska samla tranbär, utan också hur man lagrar den.

Den första blomman av denna underbara växt kan observeras från vår och tidig sommar. Men trots denna tidiga skada bildas frukter från början av september till november. Det är vid den här tiden att huvudskörd äger rum.

tranbär under snönNär det gäller frost är de inte rädda för växtens frukter. Även med stor frost bibehåller bär sin användbarhet och utseende. Så när tranbäret vinter övervintrar under snö, kallas det ofta en snötäckt en.

Related  När sår morötter på månskalendern

“Jakt” för bär hålls sedan antiken. De som årligen samlar frukt, känner till alla nyanser och egenskaper i denna process. Nybörjare kommer naturligtvis att vara svårare, eftersom man måste vara vaksam och inte falla i “fällan” av myrskräda.

Tranbärs Trädgård: Odling och användning

trädtranbärDet finns flera sorter av denna typ av växt. Alla skiljer sig från varandra. Huvuddelen av dem växer endast i starkt sura länder. Bland de många arterna finns också sådana som du kan växa på din webbplats.

Många människor vet inte vad en tranbär ser ut och hur man tar hand om det ordentligt. Denna växt har formen av en buske. Den maximala höjden som den kan nå är inom 80 cm. Stenarna av sådana tranbär kan upplyftas, upprätt och krypande. Skott som är belägna på jordens yta, växer upp till 1 meter långa och upp till 15 cm.

växande tranbär i trädgårdenTrädgårdsbärsbären växer, såväl som vild. Rotsystemet är underutvecklat, ytligt. Detta gör att växten bättre kan absorbera de fördelaktiga komponenterna från jorden. Blommor av rosa blomställning. De bildar racemösa blomställningar. Knoppar visas i maj. Blommande kan vara i slutet av juni. Frukten är ljusröd. De har alla ett saftigt och otroligt användbart kött.

tranbäret mognadeÄldre tranbärsbärbär är lite annorlunda i storlek. Om växten är korrekt tenderad, kan frukten växa till 2 cm i diameter. De har en sur eftersmak, i mitten av vilken det finns 6 till 30 korn. Fröna är små.

Bär av trädgårdsarter är rik på:

 • fruktos och glukos;
 • vitamin C;
 • citronsyra;
 • ganska sällsynt vitamin P;
 • garvningskomponenter;
 • jod;
 • silver;
 • koppar.

På grund av att bär har en sur smak, kallas de ofta “nordliga citroner”. På grund av det faktum att kompositionen innehåller mycket organiska syror, låter de sig inte utveckla svampar och bakterier som kan skada fruktens struktur.

Related  Översikt över fleråriga blommor för stugor med foton och namn

Samling av tranbärs trädgård är från september till oktober. På grund av det faktum att bären innehåller en betydande mängd bensoesyra, känns de bra i frost och under en stor snöboll. Växa sådana buskar till 60 år. Ibland kan denna siffra till och med öka. Den första skörden av trädtranbär kan ses i det tredje eller fjärde året efter planteringen.

På grund av hur korrekt tomten är förberedd beror planteringens rotning.

Förökning av växten kan vara:

 • frön;
 • sticklingar.

Frön. Denna reproduktionsmetod används extremt sällan. Ofta används den för avelsförsök. Detta beror på det faktum att växter som erhålls på detta sätt har praktiskt taget inga tecken på sina föräldrar.Tranbär frön för reproduktion

Sticklingar. Separata delar av skotten först när deras aktiva tillväxt äger rum. Den optimala längden av klippet ska vara minst 10 centimeter. De planteras i behållare med torvblandning eller omedelbart till huvudplatsen.tranbärsförökning av sticklingar

Dämpa dem till ett djup av ungefär två centimeter. Efter plantering komprimeras jorden runt varje plantor och fuktas. För att snabbt starta växten måste du noggrant övervaka jordens tillstånd. Jorden bör vara ständigt våt. Om landningen är korrekt, så på några år kommer buskarna att glädja sina första otroligt användbara bär.

Till alla som vill berika din kropp med en uppsättning användbara mikroelement är tranbär det bästa alternativet. Kunskap, där den kan samlas in i Ryssland, kommer att låta dig fylla på dessa fantastiska bär för hela vintern.