busk med vinbärMånga trädgårdsmästare undrar när man planterar vinbär? Experter säger att detta bärgrödor kan planteras, både på våren och hösten. Samtidigt utvecklas unga plantor lika bra och börjar aktivt bära frukt efter 2-3 år.

När är det bättre att plantera vinbärsbuskar?

Alla arter och sorter av vinbär kan planteras på hösten. På vintern kommer landet runt den unga busken att bosätta sig och bli välkomprimerad. Sådana buskar på våren börjar tidigt till tillväxt och utvecklas perfekt på en ny plats.

På hösten planteras marken runt den unga växten med fallna löv, torv, kompost eller återvunnen gödsel. Mulch kommer att hålla fukt i marken och skydda unga vinbär från att frysa rotsystemet under frostiga dagar.

Ofta planteras unga plantor av denna bärkultur i september. I det här fallet kan unga växter snabbt ta rot.

När ska man plantera en vinbär i förorterna? Den bästa tiden att plantera denna gröda är slutet av september – första hälften av oktober. Vid denna tid är njurarna redan i vilopas.

Hur planteras på hösten?

Ett år före plantering av vinbär i jorden, läggs kompost eller övergrödd gödsel. Före planteringen utsätts plantorna för speciell behandling. De tar bort skadade och torra grenar och rötter. Därefter doppas rotsystemet i en “chatterbox” från lera upplöst i vatten. Det kommer att förhindra att det torkar ut.

grop för vinbär

Tätheten att plantera en given kultur beror på arten och sorten. När den placeras också ta hänsyn till jordens bördighet, formen på kronan av buskar. De mest spridda och långa sorterna planteras oftare än vinbär i en mer kompakt form. Intervallet mellan busken ska vara 1-1,5 m.

En av huvuddragen i att plantera ung vinbär är penetreringen av plantans rotkrage av 6-9 cm under marknivå. I detta fall är planteringsmaterialet placerat i ett lutande läge.

gropTack vare denna metod för plantering bildas en spridande buske med en bred bas snabbare. Dessutom bidrar den lutande positionen hos plantorna till bildandet av ytterligare rötter och skott. Om odlaren vill få en busk av en vinbär, så planteras plantan utan att begravas i upprätt läge. I sådana växter kommer återupptagandet av skott att vara ganska svagt.

en busk av en vinbär täckt med mulchInnan du planterar vinbäret, är det nödvändigt att förbereda plantering gropar. Deras storlek bör vara 40×40 cm eller 40×50 cm. I botten av gropen hälls kompost eller övervuxen med humus. Vid plantorna räta ut alla rötter. Sedan sprinklas de jämnt med jord och försiktigt förseglar den. Det rekommenderas att skaka plantorna regelbundet så att den fyller helt tomrummen runt växtens system.

Efter att ha somnat på en 2/3 grop producerar de riklig vattning (0,5 hinkar per grop). Efter plantering grop är helt begravd och marken komprimeras, planteras plantan igen (0,5 hinkar).

Efter landningen av alla buskar är marken runt stammen mulchad med övervuxet löv, humus, kompost, torv. Denna procedur kommer att förhindra bildandet av en skorpa och kommer behålla den fukt som är nödvändig för snabb rotning av vinbär.

Hur man planterar svart vinbär på våren

planterad vinbärI de områden där det är lite snö på vintern är det bättre att plantera unga buskar på våren. Förvärvad på hösten planteras material i marken. Sådana plantor i början av våren pritenyayut eller kortklippning för att förhindra snabb upplösning av njurarna. På en permanent plats planteras vinbäret efter fullständig tining av jorden. Den bästa perioden för plantering av vinbär är början av april-maj. Planterna planteras senare blir värre och är mycket hindrade i utveckling.

När våren planterar vinbäret producerar förberedelsen av groparna och hela planteringsplanterna, som i höstplantningen. I landningsplatsen häll 2 msk. skedar av superfosfat och kaliumsalt (kan ersättas med två glas hackad träaska). Häller kompost eller humus på botten av gropen. Blanda jorden med denna massa med en spade. Efter plantering, är alla grenar korta, vilket gör ett snitt över friska njurar. Vinbär vattnas var 2-3 dagar. Begging growers behöver veta att svarta vinbärsplantering är något värre än hösten.

Hur planterar man röda vinbär?

Processen att plantera röda och andra vinbärsarter är praktiskt taget inte annorlunda än plantering av svarta vinbär. Under dessa buskar välj väl upplysta områden med hög jordfuktighet. Väldränkt lamm med en svag syrereaktion passar perfekt med vinbäret. Avståndet mellan röda och vita vinbärsbuskar ska vara ca 1,5 m.

Hur man planterar en svart vinbär (video)