Morot som odlas i SibirienMorötter är en av dessa grönsaker, utan vilka det är svårt att föreställa sig någon grönsaks trädgård. Även om ägaren har till sitt förfogande en mycket liten tomt, kommer han säkert att hitta en plats för denna vitamin vegetabiliska. Detta kommer inte att hämmas av klimatförhållandena i Sibirien. För att få en bra skörd av morötter bör varje trädgårdsmästare känna till de grundläggande reglerna för plantering och vård av växten.

Välja rätt tid att plantera morötter

Sår morötterErfaren trädgårdsmästare i Sibirien vet helt bra när det är bättre att plantera morötter. För plantering av en grönsak är två årstider lämpliga: vår och höst. Båda alternativen har sina fördelar och nackdelar.

Fördelar med hösten morötter under våren:

 1. Tidsbesparing på grund av att det inte finns behov av att suga och torka
 2. Morötter, sådda på hösten, växer större än våren;
 3. Frukt har hög resistens mot sjukdomar;
 4. Höstplantningen är avsedd för tidigare skörd.

Men innan du väljer ditt val i riktning mot det här alternativet, måste du överväga att en sådan morot absolut inte är föremål för lagring.

Fördelar med våren landning:

 1. Möjlighet att lagra rotgrödor;
 2. Högt innehåll av vitaminer i morötter;

nackdelar:

 1. Nödvändighet för preliminär beredning av frön före plantering;
 2. Svårigheter i vård som orsakas av ett stort antal ogräs.

Om du, efter noggrann analys av ovanstående faktorer, fortfarande är benägen till det första alternativet, är det nödvändigt att ta hänsyn till de grundläggande principerna för den sibiriska morotplantningen vid denna tid på året.

Höstlandning

Seedbed för höst plantering morötterDet är nödvändigt att välja de sorter av morötter som är avsedda för landning podzimney. Också, ägna särskild uppmärksamhet åt den exakta tiden för sådd. Den mest gynnsamma perioden för dessa ändamål anses vara i mitten av november. Plantering av frön vid denna tidpunkt kan du undvika spiring av planteringsmaterial före förfallodagen. För att försäkra sig och att inte förbli i förlust rekommenderas att man planterar mer frön än vid en vårplantning.

Related  För att odla bra plantor använder vi ett kokosnöt

Innan du börjar plantera morötter bör du mata jorden med mineralgödselmedel. För dessa ändamål är kaliumsalt (10 gram) och superfosfater (20 till 24 gram) idealiska. Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt såddsåget. Det rekommenderas inte att plantera morötter på samma plats två gånger i rad. Det kommer att bli mycket bättre för grödan om du planterar planteringsmaterialet där gurkor, potatis eller lök tidigare växte.

Jord, som snart kommer att växa morötter, borde inte vara surt. Annars måste det berikas med träaska eller sågspån. Ett sådant enkelt förfarande kan väsentligt öka lossan av markresurserna.

En bra ägare glömmer aldrig om hemligheten hos växande morötter, nämligen:

 1. Före såning bör morötter vara övertygade om att plantmaterialet är torrt.
 2. Gropar under landningen bör inte vara mindre än 5 centimeter;
 3. Redan plantade frön bör täckas, förberedas i förväg av varm jord och sand.
 4. På vintern, var noga med att se till att morotbäddarna generöst sprinklades med lös snö.
 5. Skörden ska utföras senast i juni.

Vårlandning

Morotrad av vårsågningTrots det faktum att vårens såning inte ger så stora frukter som hösten är det ännu mer typiskt för Sibirien. En sådan landning, i princip, skiljer sig inget signifikant från höstens. Skillnaden är att fröerna kräver noggrann förberedelse och torkning.

Morotfrön på tejpDu kan starta proceduren för plantering i april. Frön ska placeras så jämnt som möjligt. För detta kan de blandas med sand eller sågspån. För enkelhets skyld klarar sommarboende planteringsmaterialet på pappersremsan med hjälp av en pasta. Denna typ av plantering kan avsevärt spara din tid, och samma gräs blir mycket mindre.

Optimal morot sorter för klimatet i Sibirien

Det speciella klimatet i denna region tillåter inte mycket “acceleration” när man väljer en mängd morötter. Det finns särskilda sorter av morötter för odling i Sibirien:

 1. Morot Altai förkortasAltai förkortas. Denna morot är bra för konsumtion i både rå och bearbetad form. Frukten av sådana växter skiljer inte i stora storlekar, endast 80 – 120 gram, men de kan lagras under lång tid. Denna sort är mer lämplig för vårplantning;
 2. Variety Nastyona-sötNastyona – sötsaker . Såning av denna sortiment görs bäst i maj. Det rekommenderas att klämma saft, eftersom det skiljer sig från en rik söt smak.
 3. Dayan. Denna mängd morötter är mer lämplig för vinterplantning. Sådana morötter särskiljas med högt utbyte och fruktstorlek. Lämplig för att göra barnmat på grund av sin söta smak;
 4. Morot Drottning av höstenVariety “The Queen of Autumn”. Lämplig för både höst och vårlandning. Frukten skiljer sig röd – orange färg och en jämn yta. Passar både för rå användning och för långvarig lagring med efterföljande bearbetning.

Related  Kålvitning – skadedjur av grödan

Sommartips för morötter – video