Mason begoniaBegonia Mason – perwakilan yang indah dari spesies dekoratif dan daun begonias. Padat, cepat-membentuk renek, mencapai ketinggian 20 – 25 cm, sesuai dengan sempurna ke dalam mana-mana bahagian, dan warna yang luar biasa berlainan warna daun tidak syak lagi menjadi menarik perhatian, membuat bunga – pusat koleksi hijau anda.

Kunci kejayaan dalam penanaman spesies begonia ini adalah organisasi penyiraman yang betul semasa tempoh pertumbuhan aktif dan penciptaan semua keadaan yang diperlukan untuk tempoh rehat, yang paling sering berlaku pada bulan November-Februari.

Nilai dekoratif begonia ini, terutama, adalah warna luar biasa daun – corak silang hitam pada plat daun hijau yang terang dengan kemerahan padat. Dalam tumbuh-tumbuhan yang lebih matang, daun boleh memperoleh warna sedikit keperakan.

Peraturan asas untuk penjagaan Mason Begon

Begonia Masonana (Begonia Masoniana) merujuk kepada tumbuh-tumbuhan yang bersahaja, tidak memerlukan syarat penahanan khas. Ia lebih suka longgar, tanah yang berudara dengan lebar jalur yang sangat baik, apabila penanaman adalah perlu untuk mewujudkan sistem perparitan yang baik (meletakkan di bahagian bawah periuk), untuk mengelakkan air bertakung, yang boleh menyebabkan reput akar, terutamanya dalam penurunan mendadak dalam suhu ambien.

begonia daripada gambar Mason

Penyiraman perlu sederhana, lebih baik menggunakan air pada suhu bilik. Sebelum penyiraman seterusnya, lapisan atas tanah perlu keringkan 2 cm.

Taburkan ke atas jisim hijau adalah tidak diingini – plat daun rapuh, terdedah kepada kerosakan, jadi jika bilik kelembapan tidak mencukupi, anda boleh menggunakan humidifier atau set berhampiran periuk dengan bekas air bunga.

Bagi rejim cahaya, cahaya yang bertaburan – adalah salah satu yang optimum untuk begonias ini, tajam sinar solar aktif boleh menyumbang kepada perubahan lamina warna, yang membawa akhirnya kepada kehilangan nilai hiasan tumbuhan, serta lampu yang tidak mencukupi.

Baja dihasilkan hanya dalam tempoh pertumbuhan aktif, iaitu, dari awal bulan Mac hingga akhir Oktober, dengan nutrien mineral yang kompleks, dua kali sebulan.

Begonia masonianaJika pada musim luruh anda mula melihat bahawa orang dewasa meninggalkan Mason anda secara beransur-ansur mula mati, ini adalah tanda yang pasti untuk permulaan tempoh rehat. Ia perlu untuk secara beransur-ansur mengurangkan kekerapan dan jumlah pengairan, dan kemudian mengurangkannya sama sekali, sambil cuba meningkatkan kelembapan. Suhu medium, idealnya, pada masa ini perlu 15 – 16 ° C. Selepas 7 – 8 minggu selepas penyiraman telah berhenti, tumbuhan itu membangkitkan, pucuk baru mula berkembang. Pada masa ini, anda perlu memulakan penyiraman, meningkatkan suhu kandungan dan, sememangnya, mengekalkan rejim cahaya pada tahap yang diperlukan.

Related  Teknik för att tvinga lök på en penna i ett växthus, hydroponics och sågspån

Pengeluaran semula Begonia masoniana

Ada beberapa cara untuk membiak begonia ini:

  • Cabang bayi;
  • Bahagian umbi;
  • Keratan daun.

Apabila membahagikan oleh anak-anak, hujung rimpang dipotong (7-8 cm panjang), ia ditutup dengan “Kornevin” dan ditanam dalam periuk di bawah filem. Selepas penampilan pucuk, filem itu dikeluarkan.

Apabila membahagikan umbi, ia dipotong menjadi beberapa bahagian, yang masing-masing mesti mempunyai buah pinggang.

Pengeluaran semula oleh keratan lembaran – plat daun dengan pemegang dipisahkan dari belukar, dan diletakkan di dalam gelas dengan air, apabila akar diperkenalkan, dipindahkan ke dalam periuk.

Video: Begonia hiasan dan daun