stjälk av krusbärReproduktion av krusbär med sticklingar är det bästa sättet att öka antalet buskar i din trädgård. Trots tillgången till andra metoder är det här alternativet populärt, inte bara för erfarna, men också för nybörjare trädgårdsmästare. Du behöver bara veta hur man sprider jordgubbar stekar korrekt, för att njuta av en rik skörd av bär under de närmaste åren.

Reproduktion av lignified sticklingar?

Vid planering av spridning av krusbär med sticklingar skärs klipplingar upp till 20 cm i höst och väljer radikala eller övervuxna skott. Det borde finnas minst 4-5 njurar på stekarna. Företräde bör ges till livmoderväxter, vars ålder inte överstiger 10 år. Det är viktigt att kontrollera frånvaron av sjukdomar hos den valda bushen. Man tror att de sticklingar som är avskurna från toppen av grenen är bäst rotade. Sådana sticklingar kännetecknas av den mest produktiva roten.

Stenlingar skärs i höst för avel, för vinter sätta i en glaciär. I löst jord planteras de i maj och lämnar minst en njure på ytan. Därefter ska jorden sprinklas med ett lager av sågspån, torv eller lock med en film.

Innan du planterar de beredda stekarna i plantskolan är det nödvändigt att hålla dem i vattnet för en dag. Användningen av speciella lösningar som stimulerar rooting kommer att öka andelen överlevande plantor avsevärt.

Under hela växtperioden är det nödvändigt att befrukta plantorna med lösningar av mineralgödselmedel. På ett år kan vuxna plantor transplanteras till en permanent plats, efter att ha förberett en plats.

Vad behöver du veta om förökning av krusbär med gröna sticklingar?

Gröna sticklingar anses med rätta vara det mest effektiva sättet för förökning av krusbär, vilket gör det möjligt att uppnå det bästa resultatet. Den optimala tiden för spridning av krusbär med gröna sticklingar beror på ett antal faktorer, varav den främsta är väder. Erfaren trädgårdsmästare rekommenderar att man utför de nödvändiga manipulationerna under andra halvåret.

För utbredning av krusbär i det här fallet, använd de unga tillväxterna som har uppstått under innevarande år. Förberedelsen görs bäst på morgonen eller sena kvällen. På eftermiddagen är det bara möjligt att skära på grumliga dagar. För skärning, använd en skarp kniv eller ett blad.

Längden på varje snitt bör ligga inom 7-12 cm. För att rötning ska bli framgångsrik ska de beredda stickorna skäras i sektioner i en tillväxtregulator vars temperatur är ca 20-24omMed, och håll i 12 timmar – dagar. Efter den angivna tiden måste sektionerna tvättas med rinnande vatten och stekarna planteras i plantskolan, fördjupning till ett djup av ca 1,5 cm och vattning.

Marken för plantskolan förtjänar särskild uppmärksamhet. Det bör förberedas i förväg. För att göra detta läggs först ett avloppsskikt, vilket gör att det dränerar överskott av fukt. Dess närvaro är obligatorisk, eftersom denna kultur inte är bland de fuktgivande. Sedan följer ett lager av bördig jord, vars tjocklek är tillräcklig för att göra ca 10 cm. En blandning bestående av lika mycket sand eller perlit med torv eller humus läggs på toppen.

När man börjar röta är det nödvändigt att skapa gynnsamma förhållanden: det måste finnas värme vid hög luftfuktighet. Det är därför:

  • Anläggningar bör vara vid en tidpunkt då natttemperaturen inte faller under 16omC. För att bevattna plantorna är det nödvändigt att använda varmt vatten;
  • Överhett inte. På heta dagar måste varmbädden öppnas och skuggas med ett speciellt täckmaterial eller ett tygstycke.
  • Det är nödvändigt att kontrollera närvaron av fukt på bladen.

Efter utseendet på rötterna kommer vård av plantorna att bestå i den konstanta ogräsningen och lossningen av jorden. Samtidigt är det nödvändigt att minska luftfuktighetsnivån till ett värde nära luftens fuktighetsnivå. Om det behövs kan du mata den planterade busken med urea eller slamlösning.

Vägen för grön förökning av krusbär – video

Funktioner av reproduktion av kärnbärsbenade kärnor

Ägare av hushållens tomter, som står inför behovet av att öka landningar, använder ofta metod för att plantera lignifierade eller gröna sticklingar. Under tiden finns det ett sätt som förenar dessa två metoder. Detta är en kombinerad stekling, som representerar en grön skott som har en del av förra årets lignifierade tillväxt, upp till 4 cm i längd.

Dessa är som regel sticklingar som har:

  • Heel. En sådan skärning erhålles som ett resultat av en enkel brytning av en gren;
  • Krycka. I det här fallet skärs den gröna grenen ursprungligen med en del av likgiltig skott, och skäret bildas enligt den karakteristiska bruna tillväxten från föregående år.
  • Stand. Stammen skördas från en lateral gren, och den lignifierade skottet ligger vinkelrätt mot den gröna grenen.

Det är viktigt att veta att det finns vissa egenskaper vid utbredningen av krusbär av klyftor av denna art. Så, till exempel, används denna metod aktivt sedan slutet av maj. Det är vid denna tidpunkt att gröna växter har en längd av minst 5 cm. Vid behov kan steklingar erhållas under hela perioden av aktiv vegetation.

Efter det att den kombinerade skärningen är avskuren, kan den omedelbart transplanteras till tidigare väl lossad och fuktig mark. Dämpa “hälen” ska vara 3 – 4 cm. Därefter vattnas stjälken rikligt och jorden är mulchad. Om dessa villkor är uppfyllda kan rotbildning förväntas inom två veckor.

Således finns det olika alternativ för att erhålla sticklingar och en speciell teknik för deras spiring. Att veta hur man odlar klyftor av krusbär kan du få fröplanter från de befintliga buskarna, utan att riskera att bli lurade på marknaden om växtsortimentet och dess smakegenskaper.

Trimning och reproduktion av krusbär – video