En överblick över hur man kan odla en ros från frön av ett husDet har länge visat sig att om en växt ger frön, kan man få ett liknande prov från dem, med viss ansträngning och kunskap. Och en ros är inget undantag. du kan köpa frön, men du kan använda som samlas in på din egen webbplats, i stadsparken i landet med vänner eller i en botanisk trädgård, där du kan se blomningen moderplantan för att odla rosor hemma.

Framställning av frörosor

Frön av rosor från omogna frukter har en god groning och styrkan i tillväxten, så att samla frukterna av favorit sorter behöver i slutet av sommaren för att slutföra sin mognad. Torka eller förfallna frukter är inte lämpliga för landning. Klipp försiktigt lådorna i två delar och välj frön, helt frigör dem från massan. Fröer av rosor torkas inte, men tvättas 20 minuter i en lösning av väteperoxid med en sigta. Detta görs för att desinficera och skydda frön från mögelns utseende. Formen och färgen på frö från ett foster kan vara annorlunda, men detta anses inte som en defekt. Från fröna kan du växa rosor på två sätt: hemma och i trädgården.

Hur odlar man en ros frön hemma?

Regler för beredning av rosfrönFör att odla rosor från frön behöver du vara tålmodig och visa maximal noggrannhet. Under naturliga förhållanden passerar rosens frön genom stratifiering i marken hela vintern, så du måste skapa liknande förhållanden för dina frön.

 • Vi förbereder substratet för frön från servettservetter, pappershanddukar, bomullsskivor eller annat material som kan bibehålla fukt. Vi fuktar substratet med en lösning av väteperoxid, lägg frön på den i ett lager och täck den andra med samma substrat.
 • Vi lägger hela strukturen i en plastpåse eller en plastpåse och lägger den i botten av kylskåpet (grönsaksavdelningen), där temperaturen hålls inom 5-7omC. Stratifieringen varar ca 2 månader under konstant tillsyn, med jämna mellanrum luftar innehållet i förpackningen, inspekterar fröerna och fuktar substraten om det behövs.
 • Spruta frön av rosor placeras i plantor eller torvtabletter. Den mest optimala temperaturen i ett rum för odling av rosor från frön är 18-20omC. För att skydda plantor från stjälkbakterios nödvändigt att tillhandahålla goda täcknings bakterier i 10 timmar, och jordytan i krukor önskvärda zamulchirovat tunt skikt av perlit.
 • Delikat skjutspiror kräver måttlig vattning, men överskott av fukt kan leda till att plantorna dör.
 • För att säkerställa utvecklingen av rotsystemet måste de första knopparna avbrytas.

Hela processen med att odla rosor från frön hemma kommer att vara till våren.

Färdiga buskar före plantering i marken kräver gradvis härdning.

Sprängning av rosfrön i kylskåpKrukväxter med plantor måste tas ut i en tjusig blygplats, men undvik solstrålarna och gradvis öka tiden i frisk luft.
På den öppna marken planteras roser i maj i förberedda gropar eller grävor med bördig lösa mark.

 

 

Växande rosor från frön, var förberedda för det faktum att blomningen i det första året inte kommer att vara så rikligt som man skulle vilja, och blommorna kan se ofullkomliga. Men under andra året kommer alla buskar att visa en magnifik blomning.

Växande rosor från fröna i trädgården

Vissa erfarna blomsterhandlare, som har en stor mängd frö, föredrar att växa rosor från frön på ett enklare sätt, vilket medför stratifiering till naturen.

 • Framställd genom den ovan beskrivna metoden, fröna sås i augusti ökade i ett dike med en lös befruktat jord, inte begravd, och prisypaya en liten mängd av mark på de 0,5 cm.
 • Om hösten är torr, spray bädden och täck med eventuellt täckmaterial för att bevara fukt i det övre lagret.
 • I de norra regionerna, för vintern, är baldakinen täckt med den vanliga metoden: löv, hö och en täckduk, kasta snö på toppen om möjligt.
 • Shelter tas bort i april och väntar på framväxt. Men om det finns ett hot om återkommande frost, kommer ett litet barn att bosätta sig över sängen.

Rosor odlade från frön i trädgården är mer anpassade till miljön, så skotten är hårda och frostfria, och buskar är mer livskraftiga.

Växande rosor från köpte frön

Den moderna marknaden erbjuder frön av kinesiska, polyanthus, curbs och andra varianter av rosor. Men inte alltid odlade exemplar motsvarar de märken som deklarerats av producenterna.

Köpta frön kräver stratifiering på obligatorisk basis, eftersom det inte är känt hur länge de fanns utanför fostret.

För att inte bryta mot den naturliga kursen av växande är det lämpligt att köpa rosenfrön i slutet av sommaren.

 • Blötlägga frön i flera timmar i vatten med tillsats av ett tillväxtstimulansmedel för att öka fröens energi för att snabba skott.
 • Sprid fröna på fuktig jord i plantor eller en låda, strö på toppen med våt sand, ett lager av högst 0,5 cm, något komprimering.
 • Stänk ytan av jorden från sprutpistolen och lägg krukorna i en plastpåse med luft.
 • Låt grytan stå i två veckor vid rumstemperatur 18-20omC, och lägg sedan i källaren eller i kylskåpet, där temperaturen inte stiger över 7omS.

Stratifieringen varar i 1,5-2 månader, ibland visas groddar exakt under denna period, det viktigaste är att inte sakna det ögonblick som framkommer. När spiror uppträder utsätts krukorna för en lätt, sval plats. För att förhindra att “svarta ben” plantor utmärks dessutom. I april, efter härdning, planteras de färdiga rosenbuskarna på vanligt sätt på det öppna marken.

Hur man odlar rosor från kinesiska frön hemma – video