Bra buskfänkålBuskfänkålen har ännu inte spridits i vårt land, men har redan lyckats väcka trädgårdsintresset. Och detta beror först och främst på dess höga avkastning. Endast 20 buskar kan helt uppfylla behoven hos en familj på 3-4 personer i denna kryddiga och doftande gröna.

Buskfänkålet påverkar dess storlekMånga trädgårdsmästare som har sådd den här kulturen för första gången är förvirrade: växterna når inte optimala storlekar och ger inte hög avkastning. Anledningen till detta är att agrotekniken för odling av buske sorter har sina egna egenskaper. Denna artikel diskuterar hur man odlar en bra fänkål av busk sorter, och vilka regler för vård för det bör observeras.

Beskrivning av växten

Med lämplig vård når utbytet av buskdjup 5 kg från 1 kvm. m. av grödorDet finns många sorter av denna kultur, som skiljer sig från vanliga dill av busens ovanliga form och höjd. Vuxen växt kan nå en höjd av 1,5 m, och när den odlas i växthus -. 2,5-3 m lägre internoder nära varandra och från arket bihålor växa bra bladsidoskott. På grund av detta tar dillet en busk. Längden på bladet når 45 cm, varigenom växten ofta förväxlas med fänkål.

Fröberedning

Frön av dillBuskdill brukar bilda en blomspik i slutet av säsongen, så fröna har inte tid att mogna i de flesta regioner i Ryssland. För att undvika den årliga inköp av plantmaterial behöver du minst ett par buskar att växa plantor, då fröna kommer att ha tid att mogna innan det kalla vädret.

I frön av dill, många eteriska oljor, på grund av vad deras spiring minskar med tiden. Om det inte är något förtroende för fröens fräschhet, rekommenderas de att suga i flera dagar i varmt vatten. Mörkat vatten, mättat med oljor, hällt, men istället fyllt med färskt. Före planteringen spridas frön på tyget och torkas tills fluiditeten framträder.

Jordbearbetning och sådd

Korrekt plantering av buskfänkålDill älskar friska, väl absorberande markar, men för sådd kommer de flesta jordarna med neutral reaktion att göra. Eftersom rotsystemet kluster dill kraftfull och kan nå ett djup av 50 cm, för hela utvecklingen av anläggningen kräver tillräcklig tjocklek av matjord.

Innan planteringen i jorden appliceras organiska eller mineraliska gödningsmedel. Det är nödvändigt att följa sådana normer för introduktionen på 1 kvadrat. m av området:

  • urea eller kaliumsalt – 15-20 g;
  • humus – 2-3 kg;
  • superfosfat – 20-30 g.

Såningen utförs i en lös, fuktig mark. För att plantera dill på det öppna marken, kommer slutet av april – början av maj att närma sig. Frön sås ett hack på ett avstånd av 3-4 cm, måste avståndet mellan raderna vara minst 20 cm Med tätare plantering är ingen bildning av sidoskott, och mellanrummen är sträckta -. Växt utvecklas som vanlig trädgårds sort. Det rekommenderas att täcka planteringsplatsen med folie före uppkomsten.

På frågan om hur mycket dill stiger är det omöjligt att ge ett entydigt svar – det beror helt på sorten, fröens ålder och jordens temperatur. Vanligtvis visas de första skotten 1-2 veckor efter sådd. Efter plantor måste plantorna tunnas ut. Typiskt utförs flera utträngningsoperationer tills ett avstånd i raden mellan plantorna är 15-20 cm.

Funktioner av odling och vård

Växande groddar av buskfänkålDenna kultur odlas huvudsakligen i växthus, men det är också möjligt att plantera dill på marken. En av de vanligaste metoderna är växande plantor och sedan planterar den på platsen.

För odling av plantor sås de beredda frön i koppar eller lådor. Såning görs ungefär en månad innan landning på marken. Det är möjligt att skära av skott på marknivå efter uppkomst, vilket kommer att påskynda tillväxten av växter.

Fröplantor planterade på plats i maj, när det redan bildades 5-7 löv. Vid plantering mellan angränsande växter observera ett avstånd på 30 cm.

DroppbevattningAktiviteter för att ta hand om buskfänkål inkluderar blötläggning och vattning. Vi måste bli av med ogräs regelbundet tills 3-4 löv förekommer på växten. Därefter blir tillväxten mer intensiv, och ogräset kan inte längre dränka det. Vatten fänkålen en gång i veckan med en hastighet av 5 liter vatten per 1 kvadrat. m av marken.

Hur man befruktar dill?

Med omsorg utgör buskfänkan en solid grön mattaOm jorden befruktades före sådd, behövs vanligen inte befruktning. Det är möjligt flera gånger att utföra tillsammans med bevattning rot topp dressing: 1 tsk. urea eller 0,5 liter mullein på en hink vatten.

Dill kan ackumuleras i blad som är farliga för människors hälsa nitrater. Av denna anledning rekommenderas inte att använda kvävegödsel, om växterna inte finns några tecken på bristande elementa.O kvävebrist visar gulfärgning av blad och försenad utveckling av växterna.

Växande buskfänkål – video