basilika på sängenBasil är en av de mest älskade och populära kryddor som kom till oss från fjärran Indien. Trots det faktum att växtens infödda land är ett land med ett varmt klimat, kan det odlas praktiskt i alla regioner. I de södra regionerna kan kryddor sås direkt till den öppna marken, medan de i norra och mellersta randar kan planteras med plantor. Att växa ur frön, som att bry sig om en växt, är ganska enkel. Vi ska ta reda på hur basiljan planteras i plantor hemma.

Beskrivning av kulturen

Basil är känd och älskad av många för sin kryddiga smak och ljusa arom. Den växer i en frodig buske av medelstor, ibland närmar sig nästan en meter i höjd. Att vara en sydlig växt, den älskar värme och sol, det tolererar inte kallt. För plantering passar bäst för lös mark med bra dräneringsegenskaper, så att vattnet inte stagnerar. Optimal – chernozem och suspeni.

Den basilika som odlas i Ryssland är en årlig växt. Dess rotsystem ligger inte djupt, och kryddor tillsammans med rötter kan lätt avlägsnas från trädgården och transplanteras i en kruka. Att plantera basilika på plantor i hemmet är inte svårt även för en nybörjare trädgårdsmästare.

Oavsett typ av basilika är tiden när basilika planteras på plantor detsamma: mars.

Blommande sker i augusti, istället för vita eller rosa små blommor visas senare små frukter av svart färg. Växten under blommande lockar insektsbestämare, som är en bikaka. Eftersom det ofta planteras och för att locka dem.

Plantering frön för plantor

sådd i separata cellerOm du vill få starka växter behöver du veta hur man planterar basilikan på plantorna korrekt. Sö frön under andra halvåret, två månader innan plantan planteras i jorden. För att transplantera till sängarna är kryddor redo efter 35-30 dagar efter uppkomsten.

Förbered en behållare för att plantera frön, på botten som nödvändigtvis placera ett lager av dräneringsmaterial. Fröna själva innan sådd basilika på plantor bör blötläggas i vatten i minst tre timmar för att avlägsna essentiell olja som inte tillåter dem att groa. Köp färdigt eller gör en jordblandning för att plantera basilika. Den ska vara lös och bestå av:

  • ruttad kompost (2 delar);
  • torv (4 delar);
  • tvättad sand (1 del).

spiring och sådd av frön i stor kapacitetVar noga med att sikta den resulterande kompositionen. Efter att ha ångat på ett vattenbad för att förstöra svampsporer och frön från ogräs som kan vara i kompost eller humus. Blandningen för plantor som köps i affären kan spillas med en lösning av kaliumpermanganat eller ett antifungalt medel, till exempel Fitosporin.

sprit av basilikaHur man planterar basilika på plantor:

  • placera jordblandningen i kokta behållare;
  • komprimera det så att en centimeter kvarstår till kanten;
  • gör små spår och i dem sätta frön till ett djup av högst en centimeter;
  • Återförslut jorden noga upp och häll försiktigt.

Frö bör inte ligga på jordens yta.

Därefter är behållarna täckta med en film, plastpåse eller glas och sätts på en varm, upplyst plats. Detta är nödvändigt för att skapa en växthuseffekt inuti, vilket gör att skotten kan visas snabbare. Detta är sådd av basilika för plantor, nu är det kvar att vänta på groddar.plockar upp plantorna

Frövård och plockning

plantor är redo för transplantationFröplantor växer upp efter tio dagar vid en temperaturreglering på 20-25 grader. När basilikan har stigit, bör täckmaterialet avlägsnas. För att säkerställa att unga skott inte sträcker sig, förekommer odlingen av basilika från frön till plantor vid en temperatur av högst 20 grader. Överdriv inte jorden, vattnet i pannan efter bevattning ska inte stagnera. Annars, förmodligen en svart benskada, på grund av vilken all spridning kan dö.

spiring av plantorEfter basilikan har ett par riktiga blad kan det dökas. För att göra detta använd samma blandning som vid sådd, med tillsats av två skedar av aska och en matsked mineralgödsel per 5 liter jord. Med denna förening fyller du plantorna, gör indragningar, i vilka och placerar plantorna, försiktigt fördelar rötterna i gropen. Strö med jord och kompakt.

Ofta uppstår frågan om det är möjligt att fördjupa basilikan när man plockar. Nej, det här är ett misstag, efter plöjningen borde plantorna vara på samma djup av plantering som plantorna.

Huvudvården för plantorna regelbundet vattnas med varmt vatten. När det femte lövet visas på plantorna sticks det för att förhindra att sträcka och prova tillväxten av lövverk. Därefter vattnas plantorna regelbundet med varmt vatten tills de planteras på det öppna marken. Du kan plantera basilika i sängarna i maj.basilika landning på sängarna

Det är alla regler för att plantera basilika på plantor i hemmet, med respekt för vilken du kommer att få en stark, hälsosam spiral av dina favorit kryddor.

Subtilitet av sådd basilika frön på plantor – video