petuniaPetunia är den vanligaste växten, både på privata tomter och på balkonger. Riklig blomning börjar i början av maj och glädjer sig med sin skönhet till den första allvarliga frosten.

Petunia blommor, plantering och omsorg för dem anses vara lätta, eftersom växter inte är nyckfull. Men för att framgångsrikt öka det måste du veta vissa regler:

 • växten älskar solsken
 • föredrar sandiga loamy eller loamy jordar;
 • tolererar inte långvarig stagnation av vätskan;
 • kräver konstant utfodring (en gång var 12-15 dagar).

Plantering av petuniafrön för plantor

Plantering petunia med frön, för tidig blomning, bör börja i mitten av februari. Ett obligatoriskt villkor för växande plantor är tillgången på den nödvändiga mängden ljus. Om det inte är tillräckligt i ett rum där det är planerat att odla petunium, är det lämpligt att använda speciella lampor.

Blomman växter börjar 65 – 92 dagar efter sådd av frön. Det beror på typen av petunia. Ju större blommorna på en växt, desto mer tid tar det för att blomstra.

Innan du planterar petunia frön, förbereda:

 • behållare för plantering med dräneringshål;
 • jordar;
 • expanderad lera;
 • spruta med vatten;
 • täckande material (det är önskvärt att använda ett ovävt material, till exempel spunbond, vilket gör att växten andas);
 • valda frön.

I det första steget förbereder vi plantorna:

 • i botten av koppen, med förbehandlade dräneringshål häll ett lager av expanderad lera ca 1 cm hög;
 • lägg ut och lätt komprimera jordblandningen. Till kanten av behållaren är det nödvändigt att lämna ett avstånd på 3 – 3,5 cm.
 • jordfuktar.

Vi fortsätter att plantera petunier. Eftersom plantans frön är ganska små kan en fröblandning med sand användas för plantering. Detta gör det möjligt att placera fröet jämnt i potten. Du kan använda dränerade frön av petunia, men deras kostnad är mycket större än de vanliga. Stänk frön med petuniajord rekommenderas inte. Det är bäst att trycka lätt på dem tills de kommer i kontakt med jorden.

Related  Vi uppmärksammar ett tropiskt äpple eller en exotisk frukt av guava

Efter plantering petunia lådor bör täckas med ogenomskinligt material. Istället för frågan kan glas eller polyeten användas. I detta fall måste växterna tvingas ventilera.

Under gynnsamma förhållanden (omgivande temperatur på 24 ° C och fuktighet på 98%) fröer fröerna den 7: e nionde dagen.

torvtabletterDet finns en enklare men dyrare metod att erhålla plantorplantor – plantera petunier i torvpiller. För att göra detta:

 • Förvärvade tabletter av torv hälls med varmt vatten och väntar på dess svullnad och kylning;
 • pincett placera petunia frön i det centrala hålet;
 • måttligt vattnas.

I krukor eller i jorden dimmas växterna tillsammans med tabletter. Skador på rotsystemet elimineras helt. För nybörjare av blomsterodling är den här metoden att odla blomplantor mest föredragna.

Embryo petunia planteras på samma sätt som busken.

Växande petuniaplantor

När fröna groddar och de första bladen av täckmaterialet dyker upp ur lådan måste det avlägsnas. Växter häll försiktigt och sänka omgivningstemperaturen till 18 ° C.

I första etappen utvecklar petunia mycket långsamt. Ursprungligen förstärks växtsrotsystemet och först då stammar och löv växer starkare. Detta steg varar ca 4-5 veckor.

Under denna period bör du övervaka:

 • fuktighet i marken. Det får inte vara torrt eller vattentät.
 • snabb tillämpning av gödningsmedel. För petunia kommer komplexa gödningsmedel eller beredningar med det upphöjda underhållet av kalium att närma sig.
 • tillräcklig belysning. På dagtid ska lampan fungera vid full effekt, och på natten är det önskvärt att muffla ljuset, men inte att stänga av det helt.

petunia plantorFör utveckling av starka och rikligt blommande växter efter utseendet av flera löv måste spetsen av blomman prickas. Starka växter transplanteras i separata, rymligare behållare och fortsätter att ta hand om plantor i enlighet med alla ovanstående regler.

Related  Foto med beskrivning av valnöt sorter

En månad innan du planterar petunier i jorden, härdas växterna i 10 dagar. Under den första halvan av perioden bör dagtemperaturen nära plantor vara 18ºС-20ºÑ och natten 16ºС. Under de närmaste fem dagarna minskar dessa indikatorer med 2 ° C – 3 ° C. Efter att ha utfört ett sådant förfarande blir de starkare blommorna minst smärtsamma för att överföra plockningen till det öppna marken.

Video: hur man planterar petunia plantor

Plantera petunier i marken

Låt oss gå vidare till frågan om hur man korrekt planterar en petunia på permanent plats:

 • plantera växten bäst i molnigt väder eller efter solnedgången;
 • dyka fröplanten helst med en jordklump från potten;
 • Plåten för plantorna måste vara minst 10 cm djup och bred;
 • Avståndet mellan planteringar beror på vilken typ av blomma. För storblommiga petunier är det nödvändigt att klara 23 cm-25 cm. För småblommiga växter är 18 cm-20 cm tillräckliga. En ampel petunia buske planteras på avstånd 28 cm-30 cm;
 • efter transplantationen vattnas blommorna;
 • För bättre rotning av petunia kan marken runt den transplanterade växten vara täckt med humus eller torv. Ett sådant skydd under en längre period för att hålla fukt och skydda blomman från eventuell frost.

Petunia vård

Omsorg för petunia är vattning av växter, snabb och konstant toppdressing, borttagning blekade blommor.

Vattning av växten är endast nödvändig i torrt väder. Det är lämpligt att utföra denna procedur efter solnedgången. Vid vattning ska vatten inte stagnera. Det räcker bara att fukta jorden runt blommans rotsystem.

petunia i markenDen första gödslingen utförs 9 till 11 dagar efter att plantan transplantat till en permanent plats. Börja foder växter bäst med kvävegödselmedel. Du kan använda nitroammofosco.

Related  Upretensiös ständig astilba växer bra utomhus

För riklig blomning, under formningen av knoppar, är det att föredra att använda gödselmedel innehållande en stor mängd fosfor och kalium, exempelvis superfosfat och kaliumsalt.

Petunia kan matas med träaska. Detta gödselmedel innehåller alla komponenter som är nödvändiga för växten. Och du kan använda både köpta gödningsmedel och göra självständigt, efter en brand eller från en spis.

En viktig komponent för korrekt näring av växter är järn. Om det inte finns tillräckligt med järn kan petunierna bli sjuka med kloros. De första tecknen på sjukdomen visas på bladen: de börjar bli gula och faller av. Hjälp kommer “Ferevit”, som sprutade växter 3 – 5 gånger med ett mellanrum mellan sprutning 2 – 3 dagar.

aska av träWilted blommor ska tas bort från växten. Detta leder till bildandet av nya knoppar och en lång blomningstid. Att behaga blommorna av petunia, plantera och ta hand om dem ordentligt, blir ännu mer om i tid för att bilda en vacker krona av växten. För dessa unga skott, strävar efter hög tillväxt, nypa. Förfarandet anses vara korrekt om klämningen utförs efter 4 till 5 broschyrer. Efter operationen producerar växten rikliga multidirektionella skott, vilka är nödvändiga för att bilda en vacker “lock”.

Korrekt plantering och vård av petunia leder till en lång och rik blomning. Att plantera petuniafrön på videon kommer att hjälpa nybörjare att bli mer bekanta med förfarandet.

När man planterar petunier på plantor – läs här!

Video: såning och plockning av petunia