Aromatisk mynta på vindrutanPepparmint och dess närstående arter, kända som eteriska oljor, kryddsmakande och medicinska grödor, har sedan länge funnit sin plats i trädgårdsängar och trädgårdar. Men om under sommaren levereras växterna regelbundet med färska gröna, då när grönsaksodlarna kommer fram till hösten, måste de vara nöjda med den tidigare frysta eller torkade mynten. Och även om dessa metoder låter dig spara växten de flesta av näringsämnena, kan den inte jämföras med gröna saftiga löv.

Inte bero på säsongen och gav inte upp som innehåller mentol, vitaminer, värdefulla syror och spårämnen mintgrön när det är kallt, och rasande snöstorm, kan du plantera mynta på fönsterbrädan.

Hur man odlar mynt hemma?

Mynten kommer i behållarePerennial med en grenad ytlig rhizom och många skott som lämnar från det växer lätt hemma. Det viktigaste är att ge plantor med bekväma förhållanden, inklusive tillräcklig mat, belysning och vattning.

Mynten känns bäst på lösa jordar med ett genomsnittligt organiskt innehåll och en viss surhet inom intervallet 5-7 pH.

Innan plantering mynta för växter förbereda en jordblandning av två delar av trädgårdsjord, en del av humus, samma volym torv och tvättad sand. För att säkerställa att myntroten inte blötläggs, och det inte fanns någon risk för förfall, behövs dränering i mintvattentanken hemma.

Eftersom pepparmynten är ganska opretentiös, kan växten förökas:

  • sådd frön;
  • rotlager;
  • sticklingar;
  • uppdelning av en vuxen buske.

Hur odlar man mint på en vindusfrön av frön?

Reproduktion av frön är den mest tidskrävande och långvariga metoden, men det kan inte undvikas om man vill få en växt av en viss sort eller art.

Myntfrön beredda för såddAtt plantor var starka och vänliga, det är bättre att föredra köpte frön. Inte alla hybridarter arv föräldraattribut när de samlar frö från dem. Så, till exempel, har bara en tredjedel av spiralerna av krökt mint krulliga löv, och de återstående plantorna är en enkel trädgårdssortiment. Så, hur man planterar mintfrön?

Att suga mint är bättre i mars eller april, i den fuktiga jorden till ett djup av 0,5 cm. De bästa frön sprutas med en liten mängd humus eller näringsjord och täcker med glas eller film. Vid rumstemperatur visas skott 14-18 dagar efter sådd. Fram till dess är det nödvändigt att övervaka jordens fuktighet, låt den inte torka eller överfuktas. Om så behövs spruts jordens yta försiktigt, försöker att inte störa de små fröerna och öppna glaset en stund för att ventilera.

De första groddarnaNär mynten av mynt på vindrutan ger två riktiga lakan, dykas de, sitter i separata små behållare eller i en 5×5-schema i en enda bred behållare.

Hur man planterar mint med rotlager och buskavdelning?

Transplantation av unga mynta buskarOgorodniki och trädgårdsmästare vet hur mint som har slagit rot på platsen snabbt upptar alla nya utrymmen. I växtens rovdrift är långa grundstammar med sovande knoppar på sig skyldiga. Det växande rotsystemet av en växt ger liv till nya skott och buskar. Hur man planterar mint med hjälp av rotlager?

Om du dra nytta av denna egenskap hos mynta, och i augusti eller september att fylla på rot sticklingar, ca 10-12 cm lång och två eller tre knoppar, svårigheterna i fråga, hur man odlar mint hemma, inte kommer att uppstå. Rotsticklingarna planteras i fuktig jord till ett djup av 5-7 cm. Om en sådan handtaget är redan fullt utvecklade skott, rötter är noga upprätthålls, och efter pulvrisera luftdelarna ground skärs vid en höjd av 4-5 cm. På liknande sätt kommer från växtmaterial erhållet efter uppdelning av hela bush.

Bush av mint från rotknivarnaEfter två veckor, med rätt omsorg, bildar rummynt, som i bilden, täta gröna skott och första doftande löv över jorden.

Dessa samma reproduktionsmetoder är lämpliga för plantering på vindusbanan av så kryddiga örter som oregano och timjan, som är relaterade till mint till en familj och har vanliga vanor och tecken.

Alla dessa grödor i hemmet odlade fleråriga växter och kräver en enkel, men konstant vård.

Växande mynt hemma med hjälp av stekarna

Rötter ett grönt handtagSom planteringsmaterial för att odla mynta på vindusbanan, sticklingar, skurna från de apikala delarna av skott av en vuxen buske, är också lämpliga. Hur kan man odla mynta på en vindruka i detta fall? Sprigs 6-8 cm lång doppad i rotlösningen och avlägsna de två nedre bladen, sätt i vatten. Rötter som är tillräckliga för att plantera i jorden bildas efter 7-15 dagar.

Två veckor efter planteringen av rotknivarna och framväxten av groddar på plantade rotskott, matas växterna urea med en hastighet av 1 gram per liter vatten.

Ta hand om mint som odlas på vindrutan

Ta hand om mint i krukorFråga om hur man odlar mynt hemma och få starka buskar med ett ljuvt ljust löv på en fönsterbräda. Det är viktigt att komma ihåg att detta endast är möjligt om det finns en ordentlig temperatur, vattning och tillräckligt med ljus.

Bekväm tillväxttemperatur är 20-25 ° C. Med detta läge, en lång ljus dag och fuktig mark, är plantorna välformade lövverk.

Mint är mycket känslig för belysning förändringar i omgivningsförhållanden, utan ytterligare 6 timmars belysning på hösten och vintern, dess skotten börja sträcka, lämnar krymper, förlorar en rik färg och smak. Om du behöver ordna artificiell belysning krukor med mint på ett fönsterbräde inte vara möjligt att sänka temperaturen till 15-17 ° C och för att begränsa vattning. Denna åtgärd kommer något att sakta ner tillväxtprocesserna och kommer inte att tillåta att minska kvaliteten på grönska.

Med all pepparmintens kärlek till ljuset tolererar växten inte att vara i solen under solens direkta strålar. Utsatt till balkongen, terrassen, balkongen eller fönsterbrädan nödvändigtvis nyans, skydda landningen från brännskador och torkning.

I rum med torr atmosfär, särskilt när värmeapparater fungerar, kan en behållare med vatten placeras bredvid minten, så att fuktigheten inte sjunker under 80%, vilket kan skada buskens tillstånd. Med samma syfte för mynt på sommardagen och på vintern, i ett varmt rum sprutas vatten med rumstemperatur.

Unga mintplantorFörutom överdriven torrhet i luften, tolererar mint på fönsterbrädan lika svårt torkningen av jorden. Marken vattnas vid de första tecknen på torrhet i det övre lagret, men samtidigt tillåter inte stagnation av fukt som är dödlig för rötterna. Med en minskning av lufttemperaturen sjunker behovet av bevattning något.

För att förenkla vårdnaden, som i bilden, bakom rummynt, kan en del av jorden för dess plantering införa en liten hydrogel. Flera granuler i jordskiktet ovanför avrinningen gör att jorden kan bibehålla fukt och gödningsmedel bättre.

Att mata minan som odlas på grönska är nödvändig, med användning av kväve-, kalium- och fosforgödselmedel, men det är extremt noggrant, eftersom växten i överflöd av kväve kan ackumulera den i grönt.

Villkor för att samla mynt hemma

Det är dags att trimmaDen första skörden av doftande gröna, erhållna med mint som odlas hemma, samlas in 15-20 dagar efter det att de första bladen uppträdde ovanför marken. Vid denna tidpunkt kommer mintblad att nå en höjd av 20-30 cm, medan beskärning av skottets skott leder till uppkomsten av njurarna i bihålorna och växtens tillväxt.

Om mynta odlas i syfte att erhålla råvaror med det högsta innehållet av essentiella eteriska oljor, är tiden för uppsamling av mynta vid tidpunkten för bildandet av skott eller början av blomningen. I det här fallet, för en varm årstid, när tillväxten är mest aktiv kan du få upp till tre fulla avkastningar.

Mynt, melissa på fönsterbrädan – video

https://www.youtube.com/watch?v=N13i3JXvk-A