rabarber i trädgårdenOdling av rabarber på sin egen tomt är en uppgift som är möjlig för någon trädgårdsmästare. Bovete ständiga tjänar som en källa till naturliga näringsämnen i början av våren. Vissa sorter av rabarber mognar ganska tidigt, när andra grönsaker fortfarande är otillgängliga.

Karakteristik av rabarber

klippa rabarberEn höggradig produktiv grönsak, rabarber, är en flerårig växt av bovete-familjen. Jag togs till Europa från Östasien. Det tolererar kallt väl och ger höga utbyten. Växten har köttfulla rötter och upprätt stam, vars höjd kan nå upp till 3 m. Stora rabarberblad sitter på tjocka långa petioler som används i mat. För en bra och högkvalitativ skörd vid odling av rabarber behövs fuktig jord, men det finns inget behov av konstant ljus.

Rabarber är liknande i sina näringsegenskaper till äpplen. För en person som är användbar i växtmineralerna och vitaminerna, pektin och organiska syror. Denna grönsak har en diuretik och laxerande egenskaper och används för att förhindra kräkningar, rengöring av lever och utsöndring av gallan. I maj, när det fortfarande inte finns frukt och grönsaker, kan rabarberna redan användas i sallader, för att göra kompott, gelé, kvass och vin.

hackade rabarberstjälkarDet finns flera sorter av rabarber som är olika i kvaliteten på petioles (röd och grön) och mognadstid:

  • Moskva 42;
  • Victoria;
  • Tukums 5;
  • Orgsky 13;

För att använda grönsaken längre, borde den vara i trädgården, plantera minst två sorter med olika mognadsperioder.

växande rabarberplantorDu kan sprida rabarber på två sätt:

  • genom plantor odlade från frön
  • genom att dividera rötterna

Plantering och omhändertagande av rabarbern

Rabarber tillväxt utomhusVid val av en plats för plantering och vård på det öppna marken bör följande rabarberhändelser beaktas:

  1. Rabarbern är en flerårig växt, dessutom behöver den inte transplantation och tolererar den inte, växer på samma plats i 10-15 år, vilket ger en bra skörd.
  2. Tar en landning i skuggan, men på soliga eller svagt skuggade ställen växer frodigt, vackert och stammarna har den bästa smaken.
  3. Växten är hygrofilisk, men tolererar inte övermodernhet. Därför bör man inte plantera den på låga ställen där vatten kan stagnera eller nära vattenkroppar.
  4. Föredrar fritt och fritt jord med ett neutralt pH. På sandiga eller leriga tunga markar, liksom sur eller alkalisk rabarber växer dåligt.

Att plantera och bry sig om rabarbern är inte särskilt svårt. För det första är reproduktionsmetoden vald.

Vegetativt sätt att reproducera

Vuxna 3-4 år gamla friska växter används för vegetativ förökning. Gamla buskar för avel rekommenderas inte. Efter grävning av en snygg busk med en skarp kniv, skära roten i flera delar, var och en måste ha minst 1-2 tillväxtknoppar. Skaffa skador på rhizomet bättre för att strö med träaska eller aktivt kolpulver. Du kan inte gräva buskarna och dela dem rätt i marken med en spade. De separerade delarna av växten planteras i stora hål, täckt med jord och tätt pressade, tillväxtbenen bör förbli på ytan. I beredda brunnar är det lämpligt att hälla lite humus eller kompost före plantering.

Separationen av busken utförs tidigt på våren, när jorden värms upp något, eller i mitten av hösten, så att växten kan rota innan det börjar bli kallt väder.

Reproduktion med frön används för att odla en ny sort eller plantera för första gången.

rabarber frönFrån frön odlas rabarbern genom plantor, vilka erhålls från frön fördränkt före svullnad. Krympa frön under en fuktig gasbind eller en trasa, fuktar det med jämna mellanrum. Efter sprouts utseende ca 2 cm långa torkas frön och sönders sedan. Planta fröna i en förfuktad mark. På den fjärde eller femte dagen efter såning kan du se de första skotten av rabarber. Instillationsdjupet får inte överstiga 3 cm. Vid odling av rabarber är konsumtionen upp till 4 gram frö per kvadratmeter. Rabarberna planteras i rader på ett avstånd av 25 cm. Efter blöjans framväxt på skotten tynnas de. Avståndet mellan skotten ska vara ca 20 cm.

odlar rabarber från frönaI framtiden är vård av plantor att vattna, om nödvändigt, ogräs, lossa, gödselmedel. På hösten erhålls kryddor upp till 30 cm höga med tre till fyra blad.

Efter vintern planteras plantorna för att plantera i hålen på ett avstånd av 1 m. Marken måste vara ordentligt fastsatt vid planteringsmaterialets rötter. I detta fall rekommenderas att den övre njuren sänks under marken högst två centimeter. Om jorden inte är våt, planteras växtmaterialet. I framtiden vattnade Rabarber (om nödvändigt) och tar bort pilarna. Jorden lossas och weeded. För att få en bra skörd är gödning med gödningsmedel önskvärt. Gödsa jorden varje 3-4 år, vilket gör 1-2 hinkar av organisk per kvadratmeter.

skära av rabarberRabarber kan skadas av skadedjur (elefant, loppor, bug) och sjukdomar (ascochitis, grå rot).

Bekämpningsmedel mot sjukdomar och skadedjur kan endast användas efter skörd av sticklingar till mat.

För att inte försvaga växten och få en stabil skörd under lång tid är det önskvärt att skörda (petioler) från det andra året efter plantering. Hösten utförs flera gånger under säsongen. Sticklingar är brutna vid basen, när tjockleken når mer än 1,5 cm och längden är 30 cm. Under de tre första åren är utbytet 1-2 kg petioler och i de följande åren – upp till 6 kg från en buske.

Video om växande rabarber på webbplatsen