odling av körsbär från stenenSöt, tidig mognande körsbär är älskad av många. För information om hur man odlar bigarråer från benen, tänkande odlare som av någon anledning inte är tillgängliga sorter plantor eller de som helt enkelt inte har något emot att se vad resultatet av ett sådant experiment.

Särdrag av körsbär odlade från ben

vi samlar gropar för planteringJämfört med den närmaste släkting, körsbär, svarta körsbär och mindre härdiga i det vilda formen inte hittas norr om södra Ukraina, Moldavien och Kuban. Att “tämja” södra skönhet, lära henne hur man bära frukt i områden med hårt klimat och ge stabil avkastning, har uppfödare skapat sorter och hybrider, inklusive växter som kombinerar egenskaperna hos svarta körsbär och körsbär. Priset för förvärvet av mineral fastigheter blev samosterilnost. Det är att pollinera träd i trädgården är planterade flera matchande tidpunkten för blommande sorter.

Är det möjligt att odla körsbär från en sten? Ja, men bara för att bestämma sin varietal identitet kommer det att bli mycket svårt. Det är möjligt att utsädet av en stor sött bär till sist blir vild med tårta små frukter.

Men i en sådan planta, i jämförelse med inköpta plantor, finns det många fördelar som kommer att hjälpa en trädgårdsmästare att få en hårdnande och därefter fruktbärande växt:

  • med ökad vinterhårdhet
  • med utmärkt anpassningsförmåga till lokala förhållanden;
  • med minskad mottaglighet för vanliga sjukdomar i stenfrukt.

Unga körsbär från stenen kommer att bära frukt, men tack vare dessa egenskaper är träd mycket lönsammare att använda som grundstammar för odlare och hybrider.

På odlade växter podade ibland två sorter på en gång. Detta ökar sannolikheten för pollinering, vilket gör att grödan kan ökas utan att kosta området för att plantera pollinatorer.

Urval och förberedelse av ben av söt körsbär

val och beredning av benSprängkapaciteten hos de flesta stenfrukter är mycket bra. Av de 10 stenknopparna utgör körsbär 7-8 en stark, livskraftig groddar. Om körsbäret kommer att växa ut ur en sten, beror i många avseenden på sågmaterialets kvalitet och dess korrekta förberedelse.

För att öka chansen är det bättre att ta stammar från helt moget eller redan förlorad marknadsförbar frukt. Ju fräschare benet är desto lättare blir det. Torkade, lagrade frön från förra säsongen är inte lämpliga. Men hur är det, efter landningen i andra halvåret kommer det att leda till en försvagning av skotten, som under vintern riskerar att sträcka ut eller helt dö?

Spara frögroning och styrka som möjligt genom att placera dem i en knappt fuktad och pre-kalcinerad sand. Dessutom i denna form, stenfrukter, som sänds till den stratifiering som simulerar vintern in vivo och producera embryon inuti skalen att fokusera groning.

Släckning av pinjenötter före plantering

groddar körsbärI olika regioner har beredningen av körsbärsben, innan de planteras i jorden, betydande skillnader. Ju längre syd, desto kortare är stratifieringsperioden och de större chanserna att få starka spirar under hösten, inte vårårsåkning:

  1. På Krim, i södra Ukraina, i Kuban och i Krasnodar-området, hålls plantmaterialet i fuktig sand till hösten. Då stammarna perfekt vinter under naturliga förhållanden, och på våren skott förekommer.
  2. I södra delen av Chernozemregionen, i Rostovregionen och i Stavropolregionen finns 5 månader gamla ben i ett fuktigt substrat. Och från senhösten genomgår benen härdning under naturliga förhållanden.
  3. Den mellersta bandet är för hårda för vinter frön, därför över 6 månader åldrades vid 1-5 ° C i sanden, sandjord eller vermikulit blandning, sängkläder och ympades efter tö.

Innan frönen går till härdning behandlas de med fungicider. Denna åtgärd ökar deras säkerhet, vilket förhindrar utvecklingen av mögelsvampar, som gärna multipliceras i en sluten behållare vid hög luftfuktighet.

Före spridning av ben kontrolleras körsbären regelbundet, sorteras och luftas. I början av våren transporteras behållare med frön till balkongen eller till gården, där de är sprinklade med snö.

Hur man planterar en söt körsbär?

växer körsbären från stenenNär skalen avviker, och mellan dem visas en spruit, kommer planteringstiden. Att odla körsbär från benen hemma behöver du:

  • Plast- eller keramikkruka med en kapacitet på minst 0,5 liter;
  • dränering som hälls på bottenskiktet 3-4 cm;
  • lätt näringsämnen för fruktgrödor.

Fröer är inbäddade i en fuktig, lätt komprimerad jord till ett djup av 1 cm, häll sedan substratet och blöt igen. Om druvorna planteras i en gemensam behållare, görs ett mellanrum på minst 10-15 cm. När tillväxten växer dykas plantorna och överförs sedan till en större behållare.

Upp till ett år behöver unga träd inte särskild vård, förutom att vattna och regelbundet, men försiktigt lossa jorden. Fukt marken när ytan torkar upp, och om plantorna växer under öppen himmel, då en gång i 2-3 veckor.

Kronans formning börjar under det andra året, vilket är särskilt viktigt om växten fortsätter att växa i en kruka. Det odlade körsbärsträdet överförs igen till en stor behållare.

Inokulering av bärkörsbär odlade från ben

körsbärsplantaAtt växa upp ett plantor blir till ett ungt träd, som i 4-5 år kan blomma och bilda den första äggstocken. Men varken i kvalitet eller i kvantitet kan den inte jämföras med föräldern. Hur odlar man en körsbär från stenen, som varje sommar skulle ge stugan en spridning av söta frukter?

Det enda sättet är vaccination. Det kan utföras under det tredje året efter sådd. Som en scion kan du valfritt välja någon av de tillgängliga sorterna som är regionaliserade för en viss ort.

På stavar med liten diameter är det lättast att vaccinera i en klyfta. För att göra detta, förbereda i förväg en kulturell skaft med flera friska njurar och trim, vilket gör ett rent snett snitt. Beståndet är förkortat och lämnar 15-18 cm från jordens yta.

För att vaccinera benen i de söta körsbären är det viktigt att hålla rent. Innan arbetet rengörs och steriliseras verktyg med alkohol. På jämna delar bör jorden inte falla.

Klyftan i stammen på lageret görs till ett djup av 3-4 cm, vilket säkerställer tillförlitlig kontakt och bättre överlevnad. När träet har kombinerats är fästplatsen fixerad med ett isolerande tejp, en självhäftande sida utåt eller annat liknande material. Sedan bearbetas trädgårdsbaren.

Det faktum att den viktiga operationen var framgångsrik signalerar utseendet hos ett ungt lövverk ovanför vaccinationsplatsen. Från det här ögonblicket måste du övervaka spännbandets spänning och gradvis tämja trädet för att stanna under öppen himmel. Transplantation av ympade körsbär utförs på hösten eller våren, beroende på trädgårdsmästarens bostad.

Hur man odlar en vacker och utsökt körsbärsfilm