begonia tuberousEtt stort sortiment av sorter av tuberbegonia, bilder av vilka kan ses på denna sida är helt enkelt fantastiskt. Fantastiska skönhet ljusa dekorativa blommor kan dekorera alla hörn av trädgården från början av våren till mitten av hösten. Börjar från en enkel form och slutar med en björnblomställning som påminner om en peon eller kamelia, börjar begonia höjdpunkten i en balkongblomsträdgård eller en gatablomstring. En variation av färgintervallet från en enkel vit till en lila nyans med fransar på kronbladet gör ditt hemland till ett färgstarkt kalejdoskop.

För att uppnå denna effekt är det nödvändigt att ha tillräckligt med sorter av denna gröda för plantering. Men inte alla kommer att kunna köpa så många blommor. Och ingen kommer att garantera att växten inte kommer att dö efter transplantationen. Därför kommer vägen ut ur situationen att odla begonia knöl från husets frön, vilket gör det möjligt att förverkliga drömmar och samtidigt spara en del av familjebudgeten.

Egenskaper hos knölbegoniaen

Begonia tuber att växa hemma är inte lätt. För att få maximalt antal unga växter och garantera riklig blomning, är det därför nödvändigt att veta alla subtiliteter av att växa och ta hand om det. Den dekorativa blomman har flera hybridformer och hänvisar till fleråriga örtväxter, som har köttiga saftiga och förgreningsstammar.

Beroende på formen på busken och storleken på blomman kan de vara:

  • storblommig (7-20 cm);
  • medelljus (upp till 7 cm);
  • litenblommig (multiflora);
  • hang-Downing.

Jag vill fokusera uppmärksamhet på det faktum att varje variation av tuberous begonia varierar på olika sätt med avseende på ljus. Så storblommig begonia knöl, vars foto presenteras nedan, utvecklas väl och blommar rikligt i penumbra. När det gäller småblommiga och ampelformar föredrar de områden med tillräcklig belysning.

Nästan alla kvaliteter av tuberbegonia påverkas negativt av en nedgång i temperatur och svaga frost. Blomningen försämras också under torrt och varmt väder, vilket starkt värmer jorden och därför stannar startsystemet av sin början.

Nongstop och primära typer av knölbegonia

Växande Begonia knöl från frön av huset

Begonia-frön är mycket små, för att förbättra grodden och lättheten att plantera, täcker producenten varje frö med en löslig beläggning. Plantering av knölbegonia i det beredda substratet kan utföras med två metoder.

  1. I det första fallet sås de direkt i jorden, varefter de fuktas med ett tillväxtstimulansmedel.
  2. Och i den andra metoden innebär reproduktionen av knoppbegonia läget av granulära frön på ett skikt av snö. Efter smältning kommer granulerna att vara i den fuktiga jorden.

Efter avslutad landning är behållarna med frön täckta med transparent material för att skapa optimala förhållanden för skotten.

sorter av knölbegonia

När växter börjar begonia knöl från fröna på vindusbanan av huset är mycket viktigt att följa temperaturregimen. En bra utvecklingsskott visar vid en lufttemperatur på 22-24º C. Det är också nödvändigt att behålla markfuktigheten. Annars kan frögranulerna torka ut och härda, vilket förhindrar spiring av bakterien.

När 1-2 äkta löv bildas på växten döms den först i en 2X2-behållare. Plantering av plantor av tuberös begonia till en permanent plats hålls 5 veckor efter den första plockningen.

Reproduktion av knölbegonia på olika sätt

Reproduktion av frö från tuberösa begonier är inte det enda sättet att odla en vacker blomma. En växtbush kan också erhållas med hjälp av en knöl, dess delning och lövbrytare.

Växande begonia från en knöl. Efter att begoniaen har bleknat, måste den utgrävas med en stor jordklump och efter det har den torkats i en behållare med sand och torv för vinterförvaring. Under hela perioden är knölen väl bevarad, behållaren med ett substrat vattnas ibland. Med ankomsten av ett stadigt varmt väder, när risken för frost av knölarna passerar, kan städas från marken planteras på permanent plats.

Även begonia tuber hemma kan erhållas genom att dela den vuxna knollen. För detta ändamål, friska och säkert overwintered knölen uppdelad i flera delar, vars längd är att inte vara mer än 5-8 cm. Fragmenterande det bör alltid lämna ett parti av var och en njure. Platser av skivor strö med krossad aska.

tuberös begonia

De beredda delarna av knölarna bör planteras i upprätt läge i fuktig jord i en kruka, som är täckt med en film (glas) ovanifrån och placeras på en ljus plats. När växten är välvoterad och några löv förekommer på skottet kan locket avlägsnas från behållaren och planteras i en separat kruka eller jord. Omhändertagande av begonium tuber i detta skede kommer att bestå i snabb vattning och gödning med komplexa gödningsmedel.

Reproduktion av sticklingar av knölbegonia. För sticklingar väljs en stjälk med minst två njurar, och de växande bladen som odlas på den är halva halvan. Att rotera växten använder ett substrat som består av sand och torv (3: 1). Ett hål görs i det, i vilket den förberedda skärningen är noggrant placerad. Behållaren är täckt med en påse eller en trimmad plastflaska. Se till att kondens inte bildas under rottningsprocessen. Efter 2-4 veckor ger sticklingar rötter.

Ta hand om Begonia tuber

Begonias kräver riklig vattning under växtsäsongen och måttlig bevattning under blomningen. För en bra utveckling och ständigt utstötning av knoppar behöver anläggningen också användningen av organiskt mineral och gödselmedel. Från början av de första frostrena gräves plantans knöl och lämnas till vinterlagring i ett mörkt, torrt och välventilerat rum, vars temperatur inte får överstiga 3-5º grader. I maj kan prismodulerade knölar i en kruka planteras i jorden.

Video om odling av knölbegonia