Sunt buske av druvorDet sista kvartalet av XIX-talet som förbereddes för Europas vinodlare var allvarliga tester i form av tidigare okända kulturella sjukdomar, bland vilka det också fanns mögel. I den gamla världen för att studera mögel, en farlig sjukdom av druv blad och anläggningen som helhet, var det lanserades 1878 och 18 år senare det första fallet av förstörelsen av vingården har registrerats i Ryssland.

Från bosättningen på druvorna av den mikroskopiska svampen Plasmopara viticola lider hela den överliggande delen av busken.

Okontrollerad utveckling av sjukdomen hotar upptorkning av skott och löv, bär bildas mycket mindre, och den framväxande äggstocken ruttnar och faller. Att hantera en allvarlig fiende och inte förlora det mesta av grödan kan bara tydligt representera bilden av sjukdomen, dess utveckling och följa alla åtgärder för att bekämpa mögel i druvor.

Bildmögel på druvor: foto och beskrivning

Mögel-drabbade lövDe första tecknen på mögel finns oftare på bladen. Migrering av svampen i början av växtsäsongen indikeras av oljiga spår på sin övre yta och en knappt märkbar vitaktig beläggning på baksidan av bladplattan. Dessutom är en specifik fluff, som betyder sporulation, mer märkbar på unga delar av skott och löv. Beroende på luftens fuktighet och temperatur, växtsortet och scenen för sjukdomsutvecklingen är druvbladen i mitten av skottet täckta med rödaktiga eller gulaktiga fläckar av olika former och storlekar.

Eftersom svampen sönderdelas och sprider sig, börjar bladets nekros, leder förlusten av löv till en generell försämring av busken och en försämring av bärarnas kvalitet.

Mögel påverkar alla delar av buskdruvornaInkomsten av svampen på skotten är inte åtföljd av utseendet av oljiga fläckar. Här kan du omedelbart märka gråa eller bruna spår av lungvävnad. Snabbare mögel av druvor, som på bilden, påverkar blomställningar, unga delar av skott och äggstockar som ännu inte har nått en ärtstorlek. I en fuktig miljö kan en viss vit beläggning helt täcka de blommande penslarna och bunkarna med äggstocken, som blir brun och snabbt dör.

Blomställning av blomställningar och äggstockarBär som drabbats av svampen vid fyllnadsfasen eller mogningens mörkare, rynka och torka upp. Och på redan mogna fruktmögel verkar pressas in i köttet, en missfärgad plats i pedunellområdet. Med tiden blir sådana bär bruna och smula.

Orsaksmedel av druvbladssjukdom

Struvad av mögel ung skyttMögel eller falsk mjölk orsakas av en svamp, i form av sporer som vinter under hösten av druvorna, i det fallna lövverket på hösten. På grund av motståndet mot frost bladmögel patogen väntar säkert kalla årstiden, och redan vid en temperatur av 8 ° C och aktiverades med vind eller regn droppar lägger sig på de gröna delarna av buskarna.

Infektionscirkeln av växten med en svampInfektionen av växten sker när zoosporan finner en stomata på bladvävnaden och är fixerad. För att förstå hur druvsjukan är och hur man behandlar bladen och andra delar av busken som påverkas av mögel är det viktigt att ta reda på infektions- och reproduktionscykeln.

Varaktigheten av reproduktionsperioden för skadlig svamp beror på temperaturen och dess gynnsamma resultat från luftfuktigheten. För utveckling av mögel på vindruvor kan de optimala förhållandena betraktas som temperaturen 20-27 ° C och perioden då busken förblir fuktig i mer än fyra på varandra följande timmar.

Vid denna tidpunkt minskas inkubationsperioden för sjukdomen hos druvbladen kraftigt. Under säsongen orsakar patogen 6 till 8 generationer, medan inkubationsperioden på både löv och bär, i augusti, blir märkbart kortare. Till dess att temperaturen sjunker till +12 ° C under natttimmarna, uppträder en vitaktig fuzz över stomatan, som är ett kluster av sporophorer. Fallande med vinden på nya delar av växten, speciellt i vått väder, frigör sporangier nya zoosporer, och infektionscirkeln av mögeldruvor, som i bilden, upprepas.

Skyddsåtgärder mot mögel på druvor

Moldavien är resistent mot mögelDe första åtgärderna för att skydda mot en farlig sjukdomsgardist kan hålla kvar på scenen om att lägga en vingård. Inte alla sorter har samma känslighet för nedsänkt mögel. Så långt tillbaka som förra året blev det klart att en svamp, som orsakade allvarliga skador på europeiska plantager, inte kan påverka avkastningen och lönsamheten hos amerikanska druvor. Och i växter som är resistenta mot mögel, om penetration av sporer i vävnaden uppstår, följer inte vidare utvecklingen av svampen detta. För att inte observera levande manifestationer av sjukdomen hos druvsjukdomar som presenteras i bilden, och inte undra vad man ska behandla bladen och skotten, är det bättre att välja i förväg de sorter som sällan påverkas av mögel.

Idag erbjuder uppfödare relativt resistenta mot duniga mögelvarianter av druvor, både bord och universal, och även för tekniska ändamål.

Sådana växter inkluderar graden av Murom i de tidiga stadierna av att ge dessert mörkfärgade bär, Muscat Dniester, vindruvor Autumn rosa, Moldavien grade Gift Magaracha och andra arter.

Men även med odling av resistenta sorter utan obligatoriska förebyggande åtgärder för att bekämpa mögel i druvor kan det inte.

MögelbladVinodlare har märkt att de oftare påverkas av falsk mjölk:

 • Unga buskar och bara plantor planterade från skolan;
 • Planter som regelbundet befrukas med organ som innehåller kväve, men saknar kalium.
 • landning med lufttät och solstramad krona;
 • buskar, under vilka ogräs bevaras och de fallna bladen inte avlägsnas;
 • vingårdar i regioner med ett fuktigt varmt klimat.

Även om de viktigaste åtgärderna för att bekämpa mögeldruvor innebär användning av kemiska behandlingsmedel, kan effekten av sådana preparat förbättras genom regelbundet underhåll av planteringar.

En busk druvor slog mögelMinska risken att nässlar kommer att hjälpa till:

 • trellisens läge längs de rådande vindarnas riktning i en viss ort;
 • enhet bred mellan rad;
 • beskärning av druvor, säkerställer ventilation av alla skott;
 • reglering av belastningen på växter;
 • Kvalitetsskyddsskott, skräp, jaga och pasynkovanie;
 • Tidig avlägsnande av ogräs och plöjning eller insamling av fallna löv.

Men hur man bestämmer tiden för bearbetning av druvorna från sjukdomen, och vad man ska behandla växten om de första tecknen på sjukdomen redan har dykt upp?

Spraya druvor från mögel, som ett mått att bekämpa en farlig sjukdom

Det är brådskande att börja slåss sjukdomTidpunkten för kemisk bearbetning av mögels vingård beror primärt på utseendet på de gröna delarna av plantans oljiga fläckar. Effekten av skydd kommer att vara störst om den tidpunkt som sporophorerna uppträder kommer bladens yta, blomställningar och skott att vara helt täckta med läkemedelsskiktet. Det innebär att behandlingen bör utföras strax innan den vita plåten blir märkbar på baksidan av lövverket.

Den första besprutningen sker före början av blomning, och om under det senaste året, sjuka druva bladen var allvarlig, särskilt viktigt att behandla vingården när temperaturen stiger över 8 ° C, och kommer att släppa den första regn.

Välja tiden för den första bearbetningen av buskar, du kan fokusera på utseendet på de första 3-4 bladen, och ytterligare sprutning planeras baserat på utseendet på vinstocken och utvecklingen av svampen.

Behandlingen av buskarna efter blomningen syftar till att skydda äggstocken, efter att blomkoppens fall är mest mottaglig för sjukdomen. Om tecken på sjukdomen blir synliga, när druvorna blommar aktivt, utsätts inte behandlingen, utan med hjälp av medel som inte innehåller koppar. När äggstockarna visas på händerna, behövs behandlingar beroende på väder och manifestation av sjukdomen.

Bordeaux-blandning för behandling av druvor från nedsänkt mögel

Det äldsta och mest beprövade sättet att bekämpa mögel är Bordeaux-vätskan, som är en blandning av lösningar av snabblime och kopparsulfat. Förutom dunkel mögel används agenten mot antracnos och andra druvsjukdomar, så det kan användas som ett mått på komplex förebyggande och behandling. För att göra en blandning kan du ta både färdig, massproducerad produkt och använda separata komponenter.

Om behandlingen utförs innan njurarna öppnas är koncentrationen av vitriol i lösningen 3%, men vid sprayning av blad och gröna delar av växten kommer ett sådant aktivt element att orsaka en allvarlig brännskada.

Behöver behandling med en Bordeaux-blandningDärför, för en senare behandling och behandling av druvor Bordeaux-blandning omedelbart innan förfarandet gör en en-procentig komposition.

Från 5 liter varmt vatten och 100 gram koppar vitriol, rör om noggrant, gör en lösning. Sedan, i en separat behållare i 10 liter vatten, 75 gram kalk och också noggrant omrörd. Lösningen av kopparsulfat hälls försiktigt i mjölken av kalk, resulterande blandas och filtreras.

Bordeaux-blandningen för behandling av druvor bör användas utan dröjsmål. Det bör noteras att dess skyddande egenskaper förloras efter det första regnet, och därför måste behandlingen upprepas. Vid sprutning sker särskild uppmärksamhet åt ung tillväxt och baksidan av lövverket.

Svampbekämpningsmedel – Preparat mot svampsjukdomar

Inga fungicider är oumbärligaAtt druva bearbetning Bordeaux blandning var effektivare, medel kan blandas med svavel kolloid, inte skadlig för gulaktigt pulver uppvisar levande verkan mot svampar och kvalster. I detta fall försvagar svavel den toxiska effekten av kopparpreparatet, och vinstocken får skydd, inte bara från mögel, men också från den sanna pulverformiga mögel.

Kopparklorid är den huvudsakliga aktiva substansen i fungicider som Abiga-peak och Hom, som används mot oidium, mögel och antracnos av druvor. Delan är ett effektivt läkemedel mot orsaksmedlet för nedsänkta mögel.

För behandling av mögel, förutom Bordeaux-vätskan, finns det i vinproducentens arsenal ett antal effektiva preparat, som båda innehåller koppar i deras sammansättning och baseras på andra aktiva substanser.

Som en ersättning för Bordeaux-blandningen kan en lime-svavelbuljong användas för att behandla druvor eller komplettera dem. En brunaktig eller mörkorange vätska med en dominerande vätesulfidlukt, ISO, är också aktiv mot druvor och svampar som påverkar druvor.

Alirin-B och Plenris är representanter för klassen av mikrobiologiska medel som rekommenderas för bearbetning av vinstockar mot grå råtta, pulveriserad mögel och mögel.

Strobe för druvor

Bekämpa druvsjukdomarDen aktiva substansen i detta moderna läkemedel fixeras på plantens behandlade delar, inom några veckor frigörs det och tillåter inte svampens sporer att groa, vilket ger ett långt och pålitligt skydd av vinstocken från mögel och oidium.

Beständig mot regn och inte farligt för druvor Strober:

 • skyddar inte bara växter från svampar som exciterar oidium och mögel, men främjar också mogning av skott.
 • Giltig från 8 till 12 dagar;
 • kan användas tillsammans med andra droger.

I det här fallet är mer än tre behandlingar av Strobi-druvor per säsong inte tillåtna.

Ridomil Gold för förebyggande av mögel på druvor

Manuell bearbetning av druvor med fungiciderDenna systemiska fungicid används profylaktiskt mot nedsatt mögel och andra druvsjukdomar. Läkemedlet är något giftigt och kompatibelt med andra droger, och med växelverkan med kontaktfungicider är Ridomil Gold mest effektiva.

Behandling av en hälsosam vinstock, med risk för mögelinfektion, utförs i torrt, vindlöst väder, när det inte finns någon risk för brännskador för busken.

Effekten av sprayning varar från 7 till 10 dagar. Fördelarna med att använda Ridomil Gold på druvor är det:

 • ett verktyg som har torkat på löv och skott, tvättas inte bort av dagg och sediment;
 • skyddet sträcker sig till de obehandlade delarna av vinstocken, inklusive den resulterande inkrementella tillväxten.

Om det finns tecken på sjukdom på druvorna, är det nödvändigt att behandla växten med en fungicid av härdande effekt och endast sedan på en vecka applicera Ridomil Gold.

Sjukdomar av druvor mögel – video