fröplantaVäxande grönsaker i plantor, det är nödvändigt att använda gödselmedel för plantor. Foder har en stor inverkan på växtens tillväxt, men tillsatsen av ytterligare näringsämnen kräver viss kunskap från grönsaksodlaren.

Växande grönsaker i fröplanta sätt är mycket viktigt att välja inte bara kvalitet frö och jord, men också att göra nödvändiga gödselmedel för plantor under utveckling. Erfaren odlare vet att utfodring har stor inverkan på växttillväxten. Denna process kräver dock överensstämmelse. Därför måste du, före fertilisering av plantor, välja typ, form och sammansättning av näringsblandningen.

Mineralgödsel för plantor av grönsaker

Toppdressing av denna typ består av oorganiska föreningar, främst mineralsalter. Beroende på typ av fyllning är gödselmedel för plantor enkla med ett spår eller komplex, som innehåller flera mineraler.

De viktigaste mineralerna som behövs för anläggningens fulla utveckling:

  • kväve: Ammoniumnitrat (35% kväve), urea (46% kväve), ammoniumsulfat (20% N), ammoniakvatten (20-25% kväve).
  • fosfor: superfosfat (20% fosfor) eller dubbel superfosfat (40-50% fosfor).
  • kalium: Kaliumklorid (50-60% kaliumoxid), kaliumsalt (30-40% K20), kaliumsulfat (45-50% K20).

Med brist på något mineral är tillväxten av plantor avsevärt sämre. Bladen får en ljusgrön färg, blir ytlig och börjar falla av. Med alltför stort intag av mineralgödsel kan växten brinna och dö. Därför är det nödvändigt att noggrant studera instruktionerna och, i enlighet med de angivna normerna, före gödning av plantorna att applicera befruktning.

Organiska gödselmedel för grönsaksplantor

plantor i en krukaSammansättningen av denna typ av gödningsmedel innehåller organiska ämnen. Den största fördelen med toppdressing är att den innehåller inte bara en typ av mineraler, men praktiskt taget alla nödvändiga näringsämnen. Ett sådant organiskt gödselmedel kan inte hänföras till någon art, eftersom de grundläggande mineralelementen redan är närvarande i den. Dessutom innehåller i andra proportioner andra mineraler: kobolt, bor, koppar, mangan etc.

Related  Instruktioner för användning av insektsmedel Kanonir Duo

Organiska gödselmedel för grönsaksplantor:

  • gödsel. Fördelen med att använda gödsel är en komplett uppsättning av alla nödvändiga ämnen. Dessutom förbättras jordens biologiska och fysiska egenskaper efter dess tillsats. I det börjar koldioxid, vilket är nödvändigt för växtens koläring, börjar frigöras rikligt.
  • Kyckling droppings. Dess särdrag är en stor produktivitet. Den innehåller mycket kväve, kaliumfosfor.
  • kompost. Denna typ av gödselmedel är lätt förberedd i förortsområdet. För dess förberedelse, använd löv, halm, gräs från ogräs, potatisplattor, olika köksavfall etc.

Införandet av organiska gödselmedel för plantor ger goda resultat, men det är svårt för en nykomling att bestämma de nödvändiga proportionerna. Därför är det bättre att få ytterligare råd från en specialist före matning.

Gödsel för kålplantor

För att få en bra kålplantor börjar befruktning efter utseendet av 1-2 presentblad. Som första gödning rekommenderas att använda urea. För detta ändamål upplöses 30 g av substansen i 10 liter vatten. Den resulterande lösningen kommer att vara tillräcklig för behandling av 2-3 m². Innan man applicerar gödselmedel för spridning av kål måste jorden vattnas.

Den andra gången gödselmedel införs två veckor före landningen av unga plantor på marken. För att göra detta späds 15-25 gram kaliumsulfat och kaliumklorid i en hink vatten (10 liter). Du kan också tillsätta urea i denna mängd. Den resulterande näringsblandningen i varm form appliceras på varje växt med en hastighet av 1 liter per 5 växter.

Mineralgödsel för kålplantor kan ersättas med organiska gödningsmedel. God tillväxt framgår av kålplantor efter införandet av fågelutsläpp.

En del av kullen fylls med 2-3 delar varmt vatten och lämnas i flera dagar för infusion. Den erhållna lösningen späds 1:10 med vatten och befruktas.

Related  Hur odlar man plantor av plantor själv?

Gödsel för gurka plantor

Även om frösåning gjordes på en välberedd mark, behöver växten fortfarande ytterligare mat i tillväxtprocessen. Under hela odlingsperioden av gurkaplantor sker applicering av befruktning cirka två gånger.

Maximal smältbarhet av växtnäringsämnena kan uppnås om gödselmedlet för gurkor av plantor gör tidigt på morgonen på en varm, solig dag.

Gurkor av plantorMed tillkomsten av de första riktiga bladen börjar man genomföra den första befruktningen. För en mycket liten gurkaplanta är det bättre att använda gödningsmedel i flytande form. Till denna lösning kungsljus späddes med vatten (1: 8), och häll sedan skott näringsblandning till rumstemperatur. Om en lösning av kycklinggödsel används som gödningsmedel för agurkplantor spolas den med vatten i ett förhållande på 1:10.

Den andra utfodringen utförs några dagar före plantering av unga växter på det öppna marken. I detta fall är det nödvändigt att framställa en lösning av ett näringsämne blandning bestående av 10 liter flytande urea 10-15 g, 15-20 g klorid eller kaliumsulfat och 35-40 g superfosfat (instruktioner för användning i trädgården).

Gödselmedel för tomatplanter

När det gäller att odla tomatplanta, appliceras näringsrik toppdressering flera gånger. Första gången gödselmedel för plantor av tomater används efter att ha plockats först efter 10 dagar. Det rekommenderas att plantera växter med organiska gödningsmedel, vilket ökar tillväxten av svaga satser. Principen för att framställa en näringsformel från Mullein eller fågel-droppings beskrivs ovan.

Även som gödningsmedel för inhemska plantor av tomater är väl etablerad träaska, som innehåller ett stort antal olika spårämnen.

plantor av tomaterFör 2-3 m² såt område krävs 8-10 liter vätska, 70-80 g ask och 15-25 mg ammoniumnitrat. Denna näringsblandning kan användas 10 till 13 dagar efter den första gödningsapplikationen.

Related  Regler för att plantera svart vinbär

Varje gödsel av någon växt ska fyllas i med bevattning med varmt vatten. Vid applicering av gödningsmedel bör du undvika att få gödsel på bladmassan. För att förhindra att brännskador uppstår på bladen efter vattning rekommenderas alla växter att sprinklas med vatten.

Videor: Gödselmedel för plantor eller varför bladen blir gula