på foto av broccoli kålDen årliga skörden av broccoli tillhör kål familjen och är en underart av blomkål. Trots att denna grönsak har dykt upp på den inhemska sängar relativt nyligen och anses mycket exotiska, är det opretentiös och ganska lämpar sig för odling i de lokala klimatförhållandena.

Varianter av broccoli

I utseende liknar broccoli blomkål. Den har ett tätt huvud som består av blomställningar som används för mat.

Det finns två huvudtyper av broccolikål:

  • normal;
  • sparris.

på foto sparris broccoliVanligare är den vanliga, som bildar ett huvud i mitten på en tjock stam.

Aspargesbroccoli producerar flera tunna stammar med små huvuden.

Totalt finns det mer än hundra sorter i världen, i Ryssland odlas ett par dussintals.

Krav på temperatur, fuktighet och jord

Broccoli kål kräver krävande ljus och fuktighet. Rekommenderad markfuktighet är 75%, luften är 85%. Vegetabilien är inte känslig för höga och låga temperaturer: det tar upp till -7 ºC frost, behöver inte skuggning av huvudet. Den optimala temperaturen är 16-25 ºC.

Kultur föredrar lösa svagt alkaliska och neutrala jordar. Det rekommenderas att växa på platser där förra året fanns potatis, morötter, bönor. Dåliga föregångare är rädisa, rån, rädisa, kål, tomater. Det rekommenderas inte att plantera kålbroccoli på samma tomter, tidigare än i 4 år.

Växande plantor och plantering av broccoli i öppen mark

Fröer som valts för plantering desinficeras i manganlösning i en halvtimme. Sedan tvättas de i kallt vatten. Ett sådant förfarande kommer att hjälpa framtiden att klara av de flesta typiska sjukdomar. För att öka resistensen mot skadedjur och öka utbyten behandlas frön med Agat-25, Albit, El-1 eller liknande preparat.

på fotoet odlade broccoli kål plantorPlanteringsmetoden för odling av broccoli anses vara effektivare. Grönsaker är sena grödor, och tidpunkten för plantering är också sen. I detta avseende är det inte nödvändigt att odla plantor i uppvärmda rum. Termen för sådd är i slutet av april – början av maj. Om det varma vädret inte ställs in så är det nog att täcka dem med en film. Pickling av broccolaskål görs efter 2 veckor. En vecka senare börjar plantorna härda, vilket gradvis öppnar tillgång till luft, vind och sol.

Related  Plantering och vård av svart rädisa i landet

Plantering av kålbroccoli på det öppna marken produceras på 30-45 dagar, då växterna bildar det sjätte riktiga bladet. Det är bättre att förbereda sängarna i förväg. På hösten sker kalkning och gödselmedel införs: gödsel, superfosfat, kaliumnitrat. För kalkning fungerar ett väljordt äggskal bra. Sängarna kan befrukas och strax före plantering. Top-dressing klarar sig väl med problemet med brist på näringsämnen i jorden.

Att plantera kålbroccoli på det öppna marken är bättre att producera i grumligt väder eller på kvällen när solaktiviteten är på en nedgång. Planteringssystemet är 40×60 cm.

Gropar dras ut tillräckligt djupt: Största delen av stammen måste ligga under sängen vid plantering. Som gödsel tillsätt aska, kompost och dolomitmjöl. Växter fördjupa ca 1 cm. När de växer i hålen, häll jorden tills den är helt jämn med sängens nivå.

Ta hand om broccoli

en rik skörd av broccoliOmsorg för broccolaskål inkluderar ogräs, vattning, utfodring, skadedjursbekämpning. Den här vattenälskande kulturen rekommenderas att vattna en gång i 2 dagar, och i varm tid ökas frekvensen av bevattning till 2 gånger om dagen. Ett fuktigt jordskikt med ett djup av ca 15 cm bör bibehållas permanent. Vatten helst under kvällstid. Efter varje vattning utförs lossning av marken för att undvika att rötterna sönderfaller.

Broccoli kål svarar positivt på topp dressing. De rekommenderas att utföras även om marken är välbefruktad. Den första utfodringen från kummin (1:10) eller fågeldropp (1:20) görs efter att växterna har blivit i trädgården. Den andra framställs efter 2 veckor. Den tredje utförs med början av bildandet av blomställningarna. För henne kan du använda följande komposition (baserat på 10 växter):

  • vatten – 10 liter;
  • superfosfat – 40 g;
  • ammoniumnitrat – 20 g;
  • kaliumsulfat – 10 g.

Related  Hur väljer man rätt odlare för dacha?

Efter avskärning av det centrala huvudet börjar sidostammar med blomställningar att bildas på växten, vilket kommer att vara ett viktigt tillskott till grödan. För att stimulera deras tillväxt används följande lösning:

  • vatten – 10 liter;
  • kaliumsulfat – 30 g;
  • superfosfat – 20 g;
  • ammoniumnitrat – 10 g.

Ett bra komplement till topp dressing kommer att vara träaska och nässleinfusion.

Kulturens främsta skadedjur är cruciferous loppor. Det kan dyka upp omedelbart på fältet för att plantera broccoliekål på den öppna marken. Skydda unga växter kan täckas med en tunn, vävd duk. Under tillväxten av broccolitkål används Iskra för skadedjursbekämpning, men det kan bara användas innan blomställning bildas. Ytterligare åtgärder reduceras till strömmande växter med en blandning av träaska och tobaksdamm eller sprutning med infusion av dessa komponenter.

Skörd och lagring av grödor

Bilden visar hur man ska klippa broccoli ordentligtVäxande kålbroccoli bör se till att den inte är överdriven och klippa huvudet tills gula blommor uppträder. Annars blir grönsaken olämplig för konsumtion. Den centrala skottet skärs efter att ha nått en längd av 10 cm. Blomställningar avlägsnas tillsammans med stammen. Som med blomkål är dess topp saftig och välsmakande. Harvest är bättre på morgonen, för att utesluta vilande växter i solen. Tidiga sorter som skördas på sommaren för långvarig lagring är olämpliga. Det enda sättet att rädda dem är att frysa. Men skörden som samlas i mitten av hösten kan förvaras i kylskåp eller källare vid noll temperatur i ca 3 månader.

Efter att ha klippt huvudet, bör du inte rusa för att ta bort växten från sängen. Det kommer att bilda flera laterala blomställningar med små huvuden. På deras utveckling kommer att ta ungefär en månad. Om skörden samlades på sommaren, är tillägget till det garanterat. Men bildandet av laterala processer under hösten är ganska möjligt på grund av broccoliens förmåga att tolerera små frost. Växter får skjuta även om de slits från marken och bara ligger på sängarna.

Related  Foto och beskrivning av arter och fantastiska sorter av pumpa

Såg broccoli frön för plantor – video