Olika typer av rädisaRadis trädgård eller sådd är utbredd i världen, särskilt i Asien, Europa och länder i Central och Nordamerika. Släktet Raphanus sativus innehåller flera närbesläktade arter, som har så många vanliga egenskaper som väsentliga skillnader.

Högst är dessa tvååriga växter, som under det första året ger en radikal rosett av löv och rotgrödor av olika färg och storlek. Och även om det är produktion av rotgrödor som är målet att odla många radikor, i vissa arter, till exempel i vildradie, är de inte, men växterna har andra viktiga fördelar.

Utseendet beror det första levnadsåret av anläggningen för köksväxter är en allvarlig nackdel, men i fallet av serpentin och oljeväxter rädisa accelererar utvecklingscykeln av anläggningen och möjliggör för en säsong för att få fröna.

Alla arter av rädisa har liljformade löv, som kan vara antingen hela, som i rädisa, eller starkt dissekerade, pinnate, som daikon och kinesisk rädisa. De resulterande rotgrödorna kan vara runda och långsträckta och uppnå en längd av 60 cm. Färgämnena är lika olika. Om den svarta rädisa, som namnet antyder, kännetecknas av en mörkgrå, brun eller nästan svart yta av rotgrödan, då är daikonen inte något som kallas en vit rädisa. Radis – den vanligaste typen av planteringsrädis har ett stort antal nyanser. Idag producerar uppfödare sorter som ger rotgrödor av röd, vit, lila och till och med gul färg. Och den kinesiska rädisa kan tacka gourm med rotgrönsaker med en massa av vit, traditionellt grön och ljusrosa nyans.

Radis lämnarNär stammen visas knoppar ligger i den övre, grenade delen, och blommorna kan vara antingen vita, gulaktiga eller lila. Och rundade bruna frukter mogna i förtjockade pods.

Beskrivningar och bilder av olika typer av rädisa hjälper dig att bättre förstå de odlade och vilda arterna i släktet och också hämta en ny trädgårdskultur för din egen webbplats.

Svart rädisa (Raphanus sativus var. Niger)

Svart rädisaSvart rädisa, från antiken odlas i Asien och Europa, utvecklas under en tvåårscykel. I den första sommaren av året efter plantering ovan jord del av anläggningen består av en grönskande bladrosett, och under jorden bildade rundade eller sällan långsträckta tuber vikt från 200 g till 2 kg.

Som du kan se i rädisens foto är den kända egenskapen hos denna kultur den ovanliga svarta ytan på rotgrödan. Den andra funktionen kan bara känns genom att prova en skiva av en vit tät massa av rädisa.

Ingen annan art har sådan en akut, bitter smak som är inneboende i svart rädisa och framträder på grund av överflöd av phytoncider och glykosider av senapsolja.

Radish svart i sektionUnder det andra året, i maj, blommar den svarta rädisa och en månad senare i de spetsiga förtjockade bockarna med ett lösgilt inre skikt mogna bruna frön av oregelbunden rund form. Liksom alla medlemmar i släktet, har den svarta rädisen en upprätt stengel med en höjd av 40 till 100 cm och små blommor med fyra kronblad.

De samlade rotgrönsakerna av svart rädisa används för färsk mat, i marinerad och torkad form, och i kyllager kan lagras i flera månader.

Radish (Raphanus sativus var., Radikula)

Radish (Raphanus sativus var., Radikula)Eftersom rädisa också är en av sorterna av att plantera rädisor är namnet “röd rädisa” ganska tillämpligt på denna grödans grödor. Förmodligen erhölls de första sorterna av odlad rädisa i Asien, även om vilda växter inte hittades idag. Närmaste föregångare till denna populära växt kan betraktas som den östra sorten av vilda rädisor med lila blommor, som fortfarande finns i kustområdena i Japan och Kina.

I mat inte bara saftiga, tunna skinnad rötter av rädisa, men också en ung toppar.

Röda rädis form, färg och storlek är mycket olika. Som bilden rädisa, runda, ovala och markant avlånga rädisor kan vara röd, rosa och vitt, helt vit, gulaktig, som rovor och ljust lila. Rötterna i denna grönsakskultur är mer saftiga än svart rädisa, medan rädis smak är mycket mjukare, även om den har en behaglig skärpa.

Röda av olika kvaliteterRåvaror värderas högt av lastbilsbönder runt om i världen som en tidig vegetabilisk gröda, sådd både på marken och i växthus. Och den tidiga mognaden hos denna art är så hög att den är lämplig för mat, saftiga rötter växer över 20-35 dagar.

Radish Kinesisk eller grön (Raphanus sativus var. Lobo)

Radish Kinesisk eller grön (Raphanus sativus var. Lobo)Rädis är kinesisk eller grön, i öst kallas den ofta pinyin eller lobo. Kulturen ger stora, saftiga rötter av långsträckt eller rundad form, med en helt grön, vitgrön, rosa eller lila färg. Individuella sorter av rosa eller rödaktig hudfärg liknar radik, även om det är ojämförligt större.

Att skilja kinesisk rädisa kan vara på en grön, nära lövutloppet på den apikala delen av roten.

Rötter av grön rädisa innehåller många användbara ämnen, de är rika på mineralsalter, fibrer och sockerarter. I detta fall är pannan bra i sallader och andra rätter, eftersom dess smak är nästan utan skärpa. För kulinariska ändamål används denna version av rädisa inte bara i fräsch form. Röda grönsaker marineras, stekt på en grill, chips är gjorda av skivor och används för att fylla pajer.

Speciellt populär i länderna i Amerika och Europa förvärvar sorter av kinesisk rädisa, som i bilden, med en ovanlig röd eller rosa kärna. En sådan sort kallas en vattenmelon eller en röd rädisa, men från ovan kan rötterna vara gröna eller vita.

Kinesisk rädisa med ett rosa hjärtaNär man odlar en grön rädisa ägnas särskild uppmärksamhet åt vattning, avlägsnande av ogräsplanter och kontroll av överdriven planteringstäthet, eftersom brist på fukt och ljus lockar utseende på peduncles. För att få stora, jämna rötter behöver kulturen näringsrika jordar, och det är bättre att såja rädisen på sommaren, då ljusdagen redan sjunker.

Radish Daikon (Raphanus sativus var., Longipinnatus)

Radish Daikon (Raphanus sativus var., Longipinnatus)Japanska daikon rädisa, enligt botanister, är härledd från den kinesiska sorten Lobo och erhölls under loppet av en lång urval av de saftiga och ömma rotfrukter besådda långsträckt form. Faktum är att de moderna sorter av daikon innehåller senapsolja och genom att äta rotfrukter, i motsats till svart och grönt rädisor, är skärpan inte märkt alls.

Med rätt skötsel daikon, närings- och glapp i marken, vattning och gödsling hålls rädisa rötter som på bilden, växa till en längd av 50-60 cm och kan väga från 500 gram upp till 3-4 kg.

Daikonens smak liknar allaFör utvecklingen av en så stor rotgrönsak tar växten mycket längre än rädis och även den kinesiska rädisa. Den vegetativa perioden av daikon är 60-70 dagar.

Olive rädisa (Raphanus sativus var. Oleifera)

Olive rädisa (Raphanus sativus var. Oleifera)Bland sekvensen av bilder och beskrivningar av olika typer av rädisa kan man hitta växter som inte producerar rotgrödor, men används aktivt i jordbruket. Olive rädisa är en av sådana grödor. Denna årliga växt, från 80 cm till 1,5 meter i höjd, odlas som en anspråkslös, snabbväxande syderat i många regioner i världen.

Från utseendet på soluppgången av den oljebärande rädisa till blomningstiden tar det bara 35-45 dagar, så under en varm årstid kan växten sådas upp till två eller tre gånger. Oljedisken växer lätt i skuggan och praktiskt taget på alla markar. I detta fall ackumuleras växter snabbt gröna och rotmassa, främjar löstning av jorden och ackumulering av näringsämnen och mineraler.

Den rynkade gröna massan av oljeväxa är ett bra råmaterial för kompost och ett naturligt gödningsmedel som lämnar i jorden för vintern. Skördar av denna raddjursrad kan kombineras med bäckväxter, vilket möjliggör ett naturligt sätt att berika marken med nästan tvåhundra kilo kväve per hektar.

På bilden av en rädisa kan du se hur kraftfull den här växten är. Därför kan du, med hjälp av denna kultur, kämpa med sådana obsessiva ogräs som wheatgrass. Olja rädisa används när platsen är infekterad med nematoder. Växter kan undertrycka dessa farliga skadedjur.

Radish serpentine (Raphanus sativus var Caudatus)

Radish serpentine (Raphanus sativus var Caudatus)För ryska bönder är denna radis radikan en riktig exotisk. Serpentin rädisa eller rädisa rädis har fått sitt namn tack vare långa, ofta bizarre böjda skivor, som används för mat.

Annu höjd av högst en halv meter, bildade inte rötter, men efter abskission sirenevato blommor börja utveckla singel- köttiga frukter, skida, längd, beroende på sort, från 50 cm till 1 meter.

En sådan jätte fruktväxt ger dock bara hemma – på ön Java och Ceylon. Podchino rädisa odlas i Indien. I Ryssland når rädisradorna, som i bilden, 10-15 cm i längd. Att använda samma konstiga frukter med en måttligt skarp smak kan vara färska, kokta och marinerade,

Radis vild (Raphanus sativus var. Raphanistrum)

Radis vild (Raphanus sativus var. Raphanistrum)Vilda eller fältradis växer nästan i hela Europa, och Asiens tempererade breddgrader, och förekommer också i norra Afrika. Vilda rädisa är en örtartad årlig växt med en tät stam med en höjd av 30 till 70 cm och en kraftig stammen rot.

Växande på tomma markar, längs vägar och ekonomiska byggnader är kultur en bra bikaka, men för detta ändamål används det praktiskt taget inte. Men vild rädisa är praktiskt taget den enda arten av släktet Raphanus sativus, som anses vara en växtväxt, från vilken grödor av vinodlingar, spannmål och grönsaker lider.

Östra vilda rädisaBlommor av denna typ av rädisa i europeiska växter är vanligtvis vita eller gulaktiga. Men på den östra vilda rädisa som ibland kallas stranden, lila eller nästan violetta blommor öppnas, samlas i de sällsynta penslarna som ligger på toppen av skotten.

Vilda rädisor blommar från början av juni till september, på hösten med podar med frön, rik på kaustisk senapsolja, farlig för vegetationskrävande djur.

Vi sorteras i sorter av rädisa – video