Pumpa av olika slag och sorterPumpa är erkänd över hela världen som en värdefull vegetabilisk växt. Pumpaskål är lätt att smälta, innehåller många användbara ämnen för kroppen och är mycket tillgängliga. Men varken de flesta hemmafruar, lägga pumpa gröt, vilket gör vintern en läcker juice eller prydlig sylt eller trädgårdsmästare är omedvetna om att under ett namn i kombination väldigt annorlunda intressant kultur.

Dessutom tillhör dessa växter inte bara olika arter, men har också helt olika syften.

Klassificering av pumpasorter

Växt av släktet CucurbitaSläktet Cucurbita, som förenar många sorter av pumpa, innehåller 18 arter, av vilka de flesta inte har något kulinariskt värde, och vissa används som foder, prydnads- och tekniska grödor.

Huvudcentret för ursprung och distribution av arter av pumpa växter är Central och Sydamerika, där dessa växter var bekanta och används av människor i antiken. En del av underarterna kommer emellertid från Asien och Afrika. För närvarande, tack vare utvecklingen av relationerna mellan länder och kontinenter, finns truckers tillgängliga för alla mångfald, och på webbplatsen kan du försöka växa de mest ovanliga växterna.

Och de mest kända i världen är kulturella typer av mat:

  • stor squash pumpa eller Cucurbita maxima;
  • fast-squash eller Cucurbita pepo;
  • Muscat pumpa eller Cucurbita moschata.

I detta fall odlas två arter, nämligen storfruktig och fastbenad pumpa, och matas till nötkreatur.

Stor-squash pumpa underarter - dekorativa pumpaEn av de stora fruktiga underarterna är den imponerande pumpan på bilden, som liknar turkiska hattar och odlas som dekorativ kultur. Men älskad av många squash och squash, även om de används som mat i form av gröna, hör också till pumpor och tillhör arten Cucurbita pepo.

Odlade i Ryssland olika stora frukten pumpaMed en massa gemensamma drag och egenskaper har de odlade arten och sorterna av pumpa, som i bilden, ett antal skillnader i utseendet på de gröna delarna av växter och frukter, och även i deras kvalitet.

Om vi ​​betraktar stjälkarna, så kommer de i den stora frukten pumpan att vara nästan rund i tvärsnitt och i hårda ansikten med väldefinierade fasetter.

För att hitta en växt som tillhör arten Cucurbita maxima, är det möjligt att använda praktiskt taget plana plattor, medan i muskatelpumpan på bladen är ett snäpp i mitten tydligt synligt. Och lövkornens löv är täckta med en grov, tornliknande hög.

  • Frukt av hårda rot och stora frukten pumpor har ofta en rund eller långsträckt form, och fröna ligger i mitten av fostret i volyminhålorna.
  • I den muscatelformade pimpstenformade päronformade köttet upptar nästan hela volymen av frukten, och fröerna är mycket små och de är närmare det expanderade änden.

Bush-formad pumpa formOdlade i Ryssland och runt om i världen, kan pumpor ha en lobed eller buskig form. Och i undergruppen av buskepumpor, som på bilden, och inkludera kucchini, korg och squash, klippt från växten i åldern 6-14 dagar.

Så vad är det bra med den här eller den här typen av pumpa? Vilka är dess egenskaper och egenskaper? Att förstå all mångfald hjälper till med bilder av arter och sorter av pumpa.

Stor fruktad pumpa (Cucurbita maxima)

Stor fruktad pumpa (Cucurbita maxima)Namnet på denna typ av pumpa talar för sig själv.

Varianter av stora frukten pumpor är populära hos trädgårdsmästare runt om i världen, men du kan bara få de mest framstående exemplen endast under en lång varm sommar. Under gynnsamma förhållanden når vikten av pumpor flera hundra kilo och delikatessorter ackumuleras upp till 15% socker.

Chalmoid PumpkinInte överraskande, den vanligaste typen av pumpa Cucurbita maxima erhålls i sitt hemland, Peru, liksom i södra USA, Bolivia och Indien, där han fick en hel del intressanta lokala sorter. Det är intressant att stora frukten pumpor, till och med tillhör samma art, förvåna med sina former, färger och jämn storlek. Tillsammans med växter-jättar och dvärgar där, vilket ger blygsamma resultat, som redan nämnts Chalmovidnaya pumpa, avbildad.

PumpasortEn framstående representant för stora frukter arter i ryska sängar kan anses vara en sådan välkänd sort som “Stofuntovaya” pumpa i bilden, även mitt körfält som växer upp till 10-15 kg, medan i varmare regioner åkarna glädjande frukterna av 35-50 kg. Pumpasortimentet präglas av en tunn apelsinbark, lös gul-orange kött och motstånd mot utbredda odlingssjukdomar.

StorbärsmedelsbutikBland de storskaliga rekordhållarna av pumpasorter “Titan” och “Kupchikha”, som inte medför trädgårdsarbete i många år.

Men hybriden “Teschenka” visade sig nyligen nyligen i köket, men har redan etablerat sig som en högavkastande gröda, vilket ger frukt som väger upp till 20 kg. Köttet av sådana pumpor är rik på karoten, har en anständig smak och förlorar inte kvalitet i långtidsförvaring.

Hardcorn pumpa (Cucurbita rero)

Varianter av fastkornad pumpa (Cucurbita rero)Denna typ av pumpa i den vilda formen upptäcktes en gång av de indiska stammarna i Centralamerika och blev en av de mest populära, om inte kult, växterna i regionen.

Den årliga vegetabiliska växten, som nu representeras av många dussintals sorter och sorter, odlas överallt från södra Mexiko till de centrala staterna i USA. I kulturen finns det klumpar och buskar, och vissa underarter är dekorativa pumpor, som på bilden, som används för att dekorera trädgården och inredningen.

Dekorativa Crusty PumpkinsCucurbita pepo, som en art, är uppdelad i flera oberoende sorter, bland annat: fast squash pumpa, zucchini och patisson.

Den fasthärdade pumpan fick sitt namn tack vare ett grovt, mycket tätt lager av bark, som blir starkare när frukten mognar. Detta är det mest tidiga utseendet i ryska trädgårdar, men pumpaälskare bör ta hänsyn till att köttet av frukter av denna art kan vara ganska grovt, så välj sorterna för att vara särskilt försiktig. Idag erbjuds cottagers många intressanta hybrider och pumpa sorter, bland vilka det finns växter av en mycket ovanlig sort och egenskaper.

Tidig mognad hård ridad pumpa av Tverdokorymi mognad pumpa sorter “spagetti” mognad för 65-80 dagar under växtsäsongen utgör dlinnopletistoe växt med ovala frukter gulaktigt eller krämig färg. Vikten av squashen är mellan 800 och 1,5 kg, men den viktigaste egenskapen hos sorten är dold under en hård bark. Det är en liten, pulpy, kött-splittring, vilken typ gav namn till sorten. Sötma pumpan i bilden, inte bra, men ungefär som vegetarianer och anhängare av rätt kost för möjligheten att festa på ovanliga grönsaker “pasta”.

Tidig mognande pumpa sortiment AmazonAmazon är ett tidigt mognande sortiment av pumpa, vars huvudsakliga värde är små portioner av små frukter som väger ungefär ett kilo. Juicy orange pumpkin kött är rik på socker och karoten, värdefull för barn och kostnäring. I detta fall kan avkastningskvaliteten hänföras till buskepumpor med korta, knappt utvecklade pips.

Gymnosperm pumpa förtjänar speciell uppmärksamhet trädgårdsmästare. Detta är en medium-mognande sort som bildar växter med långa, kraftfulla ögonfransar upp till 5 meter långa. Vikten av en pumpa är 3-5 kg, köttet är orange, lös.

Gymnosperm pumpaEtt karaktäristiskt drag hos kulturen är oljerika, välsmakande frön utan ett fast ytskal. Pumpa, på bilden, är opretentiös, men den kan inte lagras under lång tid på grund av risken för spiring av frön inuti fostret.

Ultra-ripened variation av buskpumpa “Smile” tolererar lätt frost, skördas och uppskattas som en källa till söt portioned frukt med massa luktande av äkta melon.

Ultra-ripened variation av buske pumpa Ett typiskt exempel på sorter av buskar pumpor odlas på varje trädgård patissons och zucchini, liksom populär idag courgette med frukt av alla nyanser av gult och grönt.

Gourd pumpa (Cucurbita moschata)

Gourd pumpa (Cucurbita moschata)Muskat pumpa kan säkert kallas den mest utsökta av alla odlade arter. Det är inte förvånande att fröerna från den här kulturen hittades av arkeologer i studien av de äldsta bosättningarna i Sydamerika.

Enligt morfologiska egenskaper, nämligen utseendet på stammar, löv och blommor, upptar denna typ av pumpa en mellanposition mellan Cucurbita maxima och Cucurbita pepo. Men fruktmassan i utseende och smak skiljer sig påtagligt, eftersom den i genomsnitt innehåller upp till 11,5% socker, är tät, buttery och har en delikat trevlig lukt.

Det är emellertid svårare att odla frukten av en muskatelpumpa än en stor fruktig eller fast rot. Växter kräver värme och fuktighet, och pumpkvaliteter är medelstora eller sena. I världen finns det sex underarter av Muscat kalebasser. Men de mest populära är pumpa päronformade, på grund av smaken och konsistensen hos massan som kallas “batternat” – smörmutter.

För ryska sommarboende erbjuder uppfödare ganska kalla resistenta sorter av pumpa av denna art, som ger sallad delikatessfrukt i 90-120 dagar.

Den tidiga mogna sortimentet av muskaturgurken “Sugar mace” bildar stubplanter, där upp till 8 frukter som väger från en och en halv till två kilo samtidigt kan mogna.

Tidig modning av olika muskattorber Pumpasortets särdrag, som i bilden, är både en ovanlig form av frukt och deras ganska tidiga mognad. Söt och saftig massa, rik på karoten, vitaminer och kan användas för att göra juice, barnmat och andra typer av kulinarisk bearbetning

Pumpasortet “Pearl” mognar tre veckor senare. Frukt i detta fall har den klassiska formen av en päronformad pumpa och uppnår i vikt 3-6 kg. En mättad apelsinmassa innehåller mycket socker och karoten, vilket gör den lämplig för barn och hälsokost. Växter tolererar väl torra perioder, och frukter kan mogna i rummet.

“Ananas” Muskat pumpa är en medelstor hybrid med långa piskor och päronformad delikatessfrukt som väger upp till 2,5 kg. Barken på denna pumpa, som på bilden, har en kräm eller gulaktig nyans och köttet kan ackumulera upp till 10% socker. Pumpa muskotyp är universell och resistent mot sjukdomar.

Figolistaya pumpa (Cucurbita ficifolia)

Figolistaya pumpa (Cucurbita ficifolia)I peruanska djungeln finns ett hemland och en annan typ av pumpa, som till skillnad från de redan beskrivna växterna är en långsiktig kultur.

Externt, en grön pumpa, på vars yta en vitaktig fancy mönster är tydligt synlig, på skäret liknar en omogen vattenmelon. I den ovala eller långsträckta frukten av figurpumpan, ett grovt eller gult kött med en söt doft och smak. Fröer liknar också vattenmelon både i form och i ett hårt svart skal. Växter kraftfulla, stumpiga, individuella skott i längden når 10 meter.

Grön squash av denna art används i grönsaksgarneringar, utsätts för värmebehandling och mogna är råvaror för konditorivaror och alkoholhaltiga drycker. Trots det tropiska ursprunget är denna typ av pumpa, som i bilden, lätt odlad även i nordväst om landet.

Vaxpumpa (Benincasa hispida)

Pumpa vax sort Förlängda långsträckta gröna ekorrar av denna art var ursprungligen kända endast i sydöstra. Men idag uppträdde de första sorterna av pumpa av släktet Benincasa hispida i Ryssland. Frukt av en mörkgrön nyans har en ovanlig, tät skälla, som berör det som liknar vaxet.

Den Chengju vaxiga pumpa sorten genererar frukter redo att skördas 125-130 dagar efter sådd. Pumpor mognar på långa, kraftfulla fransar. Vikten av varje foster når 6-15 kg och dess längd är från 25 till 50 cm.

Mjölkskugga kött av denna typ av pumpa kan användas i kokad, stuvad eller stekt form. Kulinariska användningar är också gjorda av gröna pumpor som inte har uppnått mogenhet och mogna frukter. När du mognar, samlar pumpan en viss mängd socker, men det kan inte jämföras med en muscatel pumpa. Men vaxpumpan – det här är rekordhållaren för lagringsperioden. Utan förlust av kvalitet kan frukter ligga upp till 2-3 år.

Nyttiga tips för att välja en pumpa – video