söt körsbärsfruktFilt cherry dag odlas i olika klimatzoner i landet och är älskad av trädgårdsmästare för nekaprizny humör, snabbt inträde i frukt och hög avkastning av söt elegant frukt. Men oavsett kan vara anspråkslös denna kultur, Cottagers måste kunna känna igen sjukdomen kände körsbär, beskrivning med bilder och metoder för behandling av sjukdomar kommer att bidra till att snabbt och effektivt ta itu med problemet.

Med filt eller kinesisk bergkörsbär träffades invånarna i den gamla och den nya världen i slutet av 1800-talet. Historien om spridningen av en intressant fruktskörd i Ryssland började senare. De första plantorna av en fantastisk körsbär från de sydliga regionerna i den sovjetiska Fjärran Östern till den centrala delen av landet levererades under förkrigsåren. Därefter uppträdde de första kulturella sorterna. Men den verkliga populariseraren av filt körsbär var IV Michurin. Han skapade sorter anpassade till förhållandena i de flesta regioner i den tidigare Sovjetunionen.

Moderna sorter som tålar frost ner till -40 ° C utmärks av deras högsta vinterhårdhet, de överlever framgångsrikt långa torra perioder, är produktiva och stora.

I flera årtionden kändes körsbär, nästan den mest ihållande och opretentiösa växten bland alla stenfrukter. Buskarna påverkades inte av sjukdomar som är farliga för besläktade arter. Kärsbären påverkar till exempel inte coccomicosis, vilket blev en åskväder för en vanlig körsbär. Och även flertalet skadedjur, traditionellt hotande körsbär, plommon, aprikoser och persikor flög runt den kinesiska gästsidan.

körsbärs körsbärsblommorMen sjukdomen kände körsbär och slåss med dem – det är en aktuell fråga för många trädgårdsmästare hela Ryssland. Tyvärr buskarna var utsatta för vissa sjukdomar av svampursprung, och påverkar den normala körsbär och plommon, och sydliga arter av stenfrukt: persikor och aprikoser.

Hjärtatsjukdom hos en filtkörsbär

körsbär körsbärSjukdomen orsakad av en svamp från familjen Taphrina, på en filt körsbär framträder som en ovanlig typ av äggstockar. De frukter som uppkommer efter blommande har inga ben och är mer som vanliga bär, men ganska långsträckta mjuka påsar. I sådana “fickor” uppträder mognad av sporer av skadlig svamp, och inte avlägsnas, defekta bär torkar ut och blir en infektionsspridning som sprider upp till nästa ån.

Sjukdomen hos en filtkörsbärsburk under en årstid berövar trädgårdsodlingen av en femtedel av hela grödan.

Om åtgärderna för destruktion av svampen och de smittade delarna av växten inte godtas, kan sjukdomen i efterföljande år leda till att plantorna dör. När andra relaterade kulturer odlas nära filtens körsbär, multipliceras risken för denna infektion.

Till exempel på plommon har sjukdomen hos en filt körsbär liknande manifestationer, och på persikor lämnar löv krullade.puffers sjukdom på persikor

För att förhindra denna sjukdom av en filt körsbär och bekämpa den, är fruktbuskar viktiga:

 • växt på soliga, välventilerade, torra platser där sporer av skadlig svamp är mindre benägna att utveckla, kvarstå och infektera växter.
 • Skrämma regelbundet, förhindra överdriven krondensitet och omedelbart avlägsna grenar med tecken på sjukdom.

Alla sjuka delar av växten brinner, liksom fallen äggstockar och lövverk.

Som en förebyggande åtgärd behandlas körsbärsrörelsen i mars två gånger med ett intervall på 5 dagar med en 1% lösning av kopparsulfat eller en 3% Bordeaux-vätska.

Inte mindre effektiva för behandling av sjukdom på filtkörsbär är moderna systemiska fungicider. De används strikt enligt bifogade instruktioner. Efter växtsäsongen skärs buskarna på hösten och tar bort alla torra, skadade eller svaga grenar och därefter behandlas körsbären med kopparsulfat.

Monilios av en filt körsbär

körsbärmoniliosMest känt körsbär monilial lider brännskador eller moniliosis. Så orsakas av en svamp unken infektion först påverkar mogna bär, och torkades sedan med mumifierade foster, som sträcker sig till de skott, blommor och blad.

En trädgårdsmästare bör vara allvarligt försiktig om:

 • Den filt körsbäret torkar efter blomningen;
 • Blommor visser, förvärvar en kopparbrun nyans;
 • lämnar torra, äggstockar och unga skott har bildats.

Som ett resultat av monilios nederlag kan en filt körsbär på kort tid förlora det mesta av kronan, och ibland landa helt.

filt körsbärInfektion sker vid massblomning. Tvister av skadlig svamp genom pesteln groddar i pedicel och vidare in i skottets vävnad. Sjukdomens tecken på filtkörsbären syns redan i slutet av våren eller i början av sommaren. Torkande grenar ser ut som om de var i brand. Branchens död är snabb och massa, vilket skapar ett bedrägligt intryck av att buskningen föll in i vårfris zon. Tyvärr är det inte så!

Om du inte tar bort och förstör de drabbade skotten i tid, börja inte behandla sjukdomen med filtkörsbär, det är omöjligt att undvika upprepad reproduktion av svampen. Vid detta tillfälle tränger sporer in i frukten, vilket får dem att mumifiera. Bär blir en behållare med ett stort antal patogener, som kommer att vara redo för ytterligare bosättning i ytterligare 2-3 år.

 

Monilios är också farligt eftersom det påverkar nästan alla typer av stenfrukter, inklusive de vanligaste körsbären. När en filt körsbärsmetrar är det uppenbart att snart kommer liknande symptom att ses i andra fruktträd. Därför bör kontrollåtgärder och behandling av sjukdomen påverka alla kulturer i riskzonen.

Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt trädgårdsmästare som bor i områden där tung utfällning inte är ovanlig under våren och sommaren. Oftast, från monolioz av en filt körsbär, planteringar i den icke-svarta jorden regionen och i nordvästra regionen lider. Här, trädgårdsmästare som förväntar sig att få en bra skörd och skydda plantornas hälsa bör årligen genomföra planteringsbehandling med fungicider. Men med en ogynnsam kombination av omständigheter manifesterar sig sjukdomen sig helt och hållet även i steppzonen, i södra Chernozemregionen och i Volga-regionen. Här utförs den kemiska behandlingen av buskar efter behov.moniliosis

Allmänna tillvägagångssätt vid behandling av sjukdomar av filtkörsbär

Samtidigt får vi inte glömma att förebyggande är viktigare än att bekämpa sjukdomen hos en filtkörsbär när den redan är i full gång. Secure Garden hjälper till:

 • tidig vårskärning av försvagade, förtjockande kronor eller helt torra grenar;
 • regelbunden föryngring av körsbärskörsbärsplantager med skärande gamla skott och deras gradvisa ersättning med nya starka grenar;
 • borttagning och bränning av fallna löv som förblir på fruktens grenar och avskurna delar av växten;
 • vårbehandling av alla stenfrukter på platsen med en 3% lösning av Bordeaux-vätskan;
 • Weedavlägsnande och lossning av mark under kronan;
 • i formning av knoppar, dubbel behandling av växter med en bas eller annan aktiv fungicid mot patogenen av monilios.

När du tar bort de skurna grenarna är föremål för allt det skadade trä, och såsom mycel moniliosis tränger bättre snitt skjuter 7-10 cm under det torkade området.

Patienter som är sjuka, uttorkade eller på annat sätt skadade kan inte lämnas på växten. De försvagar fruktbuskarna, gör det ett mål inte bara för patogener, men också för skadedjur av filtkörsbär.

Bland de insekter som parasiterar på kulturen finns det flera arter av bladlusar, skalor, körsbärstrålar och gallmider. Vid de första tecknen på dessa skadedjuras utseende är det nödvändigt att vidta åtgärder för att förstöra dem.

InsamlandetEfter sanering och kemisk behandling för att återställa styrkan på buskarna är det användbart att mata upp så att växterna snabbt kompenserar för den förlorade delen av kronan och nästa år glädde de trädgårdsmästaren med en bra skörd.

Video om monilios av en filt körsbär