Gröna ärterOm växten försvagas, uppfylls inte kraven i agrotekniken, näringsbalansen och temperaturen bryts, skadedjur kommer nödvändigtvis att uppstå. För att säkerställa att trädgården inte lider av invasion av oinvidda gäster, är det nödvändigt att följa reglerna för att odla en sådan utbredd kultur som ärter. Bilder av sjukdomen hos ärter, skadedjur och kontrollåtgärder kommer att försöka presentera i detta material.

Bland de många orsakerna till dålig utveckling eller låga utbyten av växter bör man utesluta orsaken eller fienden som förtrycker växten. Alla faktorer kan delas upp:

  • insekt skadedjur
  • bakteriella och svampsjukdomar;
  • virussjukdomar.

Skadedjur av ärter

ÄrtfruktmotÄrtfruktmot Det är en fjäril som börjar sin flygning när ärten blommar. Hon lägger 24 ägg på knoppar. Caterpillars kommer att kläcka från dem, de kommer att tränga in i bönan och kommer att äta unga gröna ärtor. Senare kommer de att bli oukuplyatsya, och det kommer bli en ny generation av insekter.

Caterpillar ärtmotSkadedjursbekämpningsåtgärder innefattar djupbearbetning och tidig utsädessåkning, så att blomningen börjar tidigare än att fjärilen kommer att regenerera. Om jorden lossas ofta under ärter kan du förstöra de poppar som finns i närheten av busken. Bearbetning av ärtor som pulveriseras från celandine, aska eller tobak kommer också att ge sina positiva resultat.

Beetle BruchusÄrtkärna är larven av Bruchusbaggen. Larven sover i korgen, samma poppar på samma plats och nästa år kommer en ny skalbagge ut. Skyddsåtgärder inkluderar lagring av spannmål vid minus temperaturer och betning med en 3% lösning av vanligt salt före sådd. De överskottande fröerna avlägsnas, i dem är bägarnas pups. Kampen mot denna typ av ärtskog är i tidig sådd av kultur.

 Om ärterna hålls i kylan kommer buggarna senare ut. Läget av ägg, som produceras på den grövre ytan av böterna, inte vid rätt tid, förgås.

Nodule weevilNodule weevil ger inte mindre skador på ärter. Detta är en liten bugg som mäter en halv centimeter. Han äter unga skott. Han sover i växtrester. Äter toppen, det tillåter inte ärter att jämnt stigas och lägger larverna, som kommer att föda på rötter och ärter.

Nodule weevil skadar stammenEn månad senare kommer en ny generation skadedjur att släppas. Låt inte denna skalbagge vara irriterad för att skrämma formuleringar. Tobaksdamm, aska, damm från växtrester av guldfärg kommer att bli ett skydd.

Ärtplunderaphid orsakar stor skada på den stora förlusten av ärtutbyte under torrt år. Sättet att bearbeta ärter från ett skadedjur beror på kulturens befolkning. Bladlus lindrar växten, suger ut saften och skapar ett sår på ytan, där sporer av svampsjukdomar kan komma in. På sina söta isolat sätter en sotig svamp upp sig.

Ärtblom på stjälkenKampen mot förfall går i samband med resten av skadedjur. Oftast på ärter används preparat “Iskra”, “Fastak”. Mycket effektivt är fytovermen, som får förbrukas i privata gårdar.

Det finns många andra insekter som kan skada ärtplåstret, de måste bekämpas genom att applicera avkok, infusioner, sprutning. Men, viktigast av allt, där skadedjur av ärterna har skiljts och sjukdomarna kommer efter dem.

Sjukdomar av ärter och åtgärder för att bekämpa dem

Blommor av ärterFör att skydda växten mot svamp- och bakteriesjukdomar krävs förebyggande åtgärder. Det syftar till att minska skaderna och består av:

  • i litterat växling;
  • fröens renhetsgrad och deras odling med tillämpning av fröfältbehandling med fungicider och insekticider;
  • behandling av fält med ärter från sjukdomar, en fungicid för ärtor är en Bordeaux-blandning, kolloidal svavel;
  • användning av zonerade sorter av ärter.

Ärtor på föregående såddplats ska returneras efter 4 år. Som en förebyggande åtgärd bör kornet torka upp till 13% fukt. Sädfält behandlas dessutom med fungicider när kornet redan når mjölkmognadhet. Sjukdomar som orsakas av svampsporer kan undertryckas endast av svavel- och kopparberedningar, kallad fungicider. Beroende på växtens tillstånd kan du bestämma varför ärterna blir gula på sängen.

Ascochitis av ärterAskohitoz, svamp sjukdom, som uppenbaras genom hela växten i form av bruna fläckar med fransning. I mitten av varje plats finns det poäng som är påsar med sporer. När sporerna mognar kommer pycnidia att brista och en ny infektion av växten kommer att inträffa. För att spira, kräver vissa villkor – vått väder, sår på växtens skyddande beläggning. Som en följd av sjukdomen dör plantan, frukterna blir olämpliga för mat. Det finns inga stabila sorter för denna sjukdom. I 5 år är myceliet bevarat i frön.

Downy mögel av ärterDowny mögel är en annan formidabel sjukdom av ärt, vilket leder till hans död. Denna sjukdom utvecklas i många kulturer, och dess manifestation i början av vegetationen är karakteristisk. Endast knoppar dyker upp, på bladbladen förekommer ljusa fläckar, och sporer utvecklas från underplattan. Vid hög luftfuktighet och kyla är det nödvändigt att vänta på utbrottet av denna sjukdom. Vid de första skyltarna hjälper lickningen av sängarna med gröna löv. Växter stoppar utveckling, de ser deprimerade, kronan är lockig med en violett nyans.

Rost av ärterrost – En farlig svamp sjukdom av ärter. Sjukdomen sprider sig med mjölkbladen och manifesterar sig på växten som en förändring i bladbladet. Från ovan är en liten gul plats synlig, på baksidan finns ljusa orange pads med sporer. Rost består av två typer av svampar. En förstör bladbladet, och den andra förstör hela växten. Dessa två svampar arbetar i par.

Rotrot av ärterRot rotta – formidabla sjukdomar När roten slutar mata på växten minskar bladets hugo, busken droppar och blir livlös. Det första intrycket är att busken är viss på grund av brist på fukt. I själva verket matar rötterna inte längre den saftiga delen av saften, och ytterligare vattning av växten kommer bara att öka syftet med sjukdomen. Sjuka växter drar lätt ut ur marken.

Tecknet på plantans nederlag kan vara stimulans av rotdelen. Rotrot kan uppstå under sommartvättat varmt väder.

Sjukdomar och skadedjur av ärter är inte listade alla. Men kontrollåtgärderna för en hälsosam trädgård är likartade. Det finns systemiska fungicider och insekticider, hemmetoder. Arbetet med trädgårdsarbete är förebyggande åtgärder för att få en gröda av en hälsosam grönsak utan onödig behandling med giftiga preparat.

Video om skadedjur på skadedjur