Cilantro och koriander - två i ettKännedom om personen med de flesta kryddiga smakrika örterna ägde rum i de allra antika tiderna. Coriandrum sativum hänvisar till detta nummer, men invånarna i det moderna Europa, länderna i Asien och Amerika, som deltar i odling av koriander, kan betyda olika växter. Och ryssarna vet inte alltid att koriander och koriander är olika namn relaterade till samma kultur.

Presenterades vid foto koriander – en ört som har en rak och grenad stam, och hela tre lober bladrosett och pinnatisected på stjälken, det vill säga har koriander två bladtyper: lägre basal med tandade kanter och den övre, som är indelade i segment med olika segment.

Namnet som antagits i den internationella klassificeringen går tillbaka till det grekiska ordet koriannon eller enligt andra datakoros, vilket betyder bug, bug.

Denna version har rätt att existera, eftersom koriandergräset i bilden är känt för sin ljusa doft, vilket påminner om lukten av dessa doftande insekter.

korianderDet är intressant att decanal och decylsyra, som bestämmer den specifika aromen, uppgår till 80% eterisk olja, försvinner praktiskt taget när det kommer dags att skörda mogna frön. Förlorar dessa aromer och torkade örter av koriander.

En växt och två namn: koriandergrönsaker, korianderfrön

Cilantro och korianderfrönInte överraskande, i kokningen av korianderlövverk, koriander och växtfrön används ganska annorlunda och uppvisar olika egenskaper. Och i det nationella köket är blad och korn inte lika populära:

  • Gröna, som har en uppfriskande skarp doft och en bitter eftersmak, är bra i sallader, kötträtter och i såser. Fräscha korianderblad, som i plantans foto, används främst i södra folks kök, vilket förmodligen beror på växtens förmåga att utsöndra substanser som förhindrar ruttning och utveckling av skadliga bakterier.
  • I koriander kallad korianderfrön är aromen mer söt, mild och fet. Därför brukar de smaka korv och grönsaksrätter, drycker, soppor och bageriprodukter.

Användningen och odlingen av koriander i världen

Både läkemedel och kryddorI olika länder och världens hörn kallas växten inte bara koriander och koriander, utan också en gröt, en chilantro och en hornet, en chatra, kustumbura, en kolander och en hamem. Externt har växter från den umbellate familjen många likheter. När korianderen ser ut, är den tydligt synlig i bilden. På grund av likheten med persilja, kallas grönska av koriander, kinesisk, arabisk, kinesisk och mexikansk persilja.

Related  Petunia Typhoon – de viktigaste egenskaperna hos växten

I indonesiska köket kallas koriander som ketumbar, och indiansk kryddor kallas dhania och cilantro odlas för att göra en blandning av curry och masala kryddor. I Indien är koriander en del av det traditionella köket, och dess omnämnande finns i de äldsta texterna i sanskrit.

Historien om odling av koriander från antiken

Bild av koriander i boken DioscoridesNämnandet av koriander är i Iberiska papyrus, tillägnad beskrivningen av naturliga medicinska växter och gifter och relaterade till 1550 f.Kr. Förstenade frön av korianderpaleobotany som finns i gravarna av den 21: e dynastin av egyptiska faraonerna. Det finns en åsikt att manna, som beskrivs i vers 16:31 i Bibelns bok av Exodus, är frön av vitkorjander.

Under glansdagar grekiska och romerska civilisationen, koriander, kallas koriander och kanske greener, ofta används som en medicin och krydda. Om anläggningen i år 400 f.Kr. skrev Hippokrates och i ruinerna av Pompeji, begravda under askan i I-talet f.Kr., arkeologerna uppvisar också runda korianderfrön. Bilden av cilantroplanten, på bilden, från Dioscorides bok, har bevarats.

Med kohorten av romerska soldater föll växten i Gaul, och senare till Storbritannien. Med markerade korianderkorn och kryddiga grönsaker huggade invaderarna ny gröt från korn och sparade köttets färskhet.

I sydöstra Storbritannien kan du fortfarande se vildkorjander, vilket inte låter dig glömma landets avlägsna historia.

Hur koriander odlades i Ryssland

Cilantro från sängenPå Krim, i Centralasien och norra Kaukasus, en vild koriander – är också minnet av vägen genom landet är trupperna och husvagnar Sarmatians, greker och perser, turkar och andras, har länge varit engagerad i att odla koriander. Information om den kulturella plantering i trädgårdar Ryssland tillhör den andra halvan av XVIII-talet, och de nämner namnet “kishnets”, nära uttal «geshnes» i farsi och turkiska «kişniş», säger östra vägar av växter till Ryssland.

Masskulturer av denna kultur började först i XIX-talet, när greve PI. Apraksin tog frö av kryddiga växter, inklusive koriander, från Spanien.

Kinze, som då kallades kaljongen, var så populär på Voronezh-provinsens chernozemer att växten började förskjuta den mer populära anisen.

Hur odlar man koriander för gröna och frön?

Blommande korianderKoriander i ryska förhållanden har faktiskt visat sig vara en tidig, anspråkslös kultur som lätt tolererar frysning. För växande koriander på greenerna och vägande frön behövs ganska bördig jord och massor av ljus, annars stjälkar är långsträckta, med sällsynt svag bladverk och blomställningar-korgar, som består av karga blommor. Förresten påverkas formningen av frön negativt av höga temperaturer. Om luft värmer över 35 ° C, förekommer pollinering inte, och antalet virvelblommor ökar kraftigt.

Related  När sår morötter på månskalendern

Så korianderfrön, kallad koriander, bättre på våren, från mars till början av maj, då jorden inte förlorade fukt från den smälta snön. För att säkerställa att växten inte brinner fuktig, planteras vattnet åtminstone en gång var 8-10 dagar, när det inte går att torka jorden under växten utan naturlig nederbörd. Korianderen upplever det största behovet av vatten, när stammar börjar stiga ovanför lövbladen och blommestalkar bildas. Vid den här tiden vattnade koriandergräset på bilden, och jorden är mulch för att bevara fukt.

När samlar koriander och korianderfrön?

Cilantro i trädgårdenOm trädgårdsmästarens syfte är att erhålla doftande gröna, skära sedan av lövverket i rosettfasen, före blomställningens utseende. De mest värdefulla är rötterna som växer på långa petioler. När korilan samlas upp, överskrider inte höjden på petiolen 15-20 cm.

Kapslar av koriander med frönLövverk, som växer högre i stjälken, förlorar gradvis sin tre-lobade form, blir pinnate, långsträckt och grunt. Efter skärning grön matas koriander. Och sedan, från juli till september, är det dags att skörda koriander redan i form av frön.

Återsåtande koriander utförs endast med minskningen av sommarvärmen, från augusti till oktober.

I många delar av världen såsom Mellanöstern och Nordafrika, Asien och Medelhavsländerna i Östeuropa, Indien och Ryssland Koriander är ympkulturen är koriander vuxit i industriell skala, med lejonparten av grödan inte grönt, men kryddig frön.

Koriander och dess rivaler i Asien och Amerika

På XV-XVI-århundradena, på skepp av portugisiska och spanska conquistadors, togs koriander till länderna på den amerikanska kontinenten.

I dag i USA, och i synnerhet i Latinamerika, är grönska koriander och frön från denna växt extremt populära, som en kryddning för rätter av nationell mat.

Plant Scraggly OdysseousIntressant, på den amerikanska kontinenten, kan koriander eller culantro kallas växten Eryngium foetidum, som har kanelliknande smak och ursprungligen växer i Centralamerika. Att överväga en korianderens rival är det möjligt på ett foto av en växt. Unga löv av lukt eller Eryngium foetidum används som kryddor i den nya världen och i ett antal asiatiska länder. En lång eller mexikansk koriander, odlad av Costa Rica bönder, har medicinska egenskaper och kan användas för att neutralisera inflammation och smärtlindring.

Related  För att odla bra plantor använder vi ett kokosnöt

Highlander luktigaIntressanta fakta om koriander inkluderar existensen i Vietnam och Malaysia av en växt, även kallad koriander. Den lokala kryddan tillhör bukhötfamiljen. Detta är Polygonum odoratum eller bergsklättrande lukt. Vietnamesiska koriander odlas tillsammans med ris och andra traditionella grödor. Highlander är ett konstant intresse för turister som inte tidigare träffat okänd spiciness. Växten används för att förbereda nationella nordvietniska soppor och nudlar.

Användbara egenskaper av koriander, koriander – video