Användbara egenskaper, utmärkt smak, högt utbyte och tidigt liv gör dessa bärbuskar konkurrenskraftiga. Men för att få en hälsosam buske och få bra skördar från det, måste du veta hur man odlar krusbär på rätt sätt.

Grundläggande principer för odling

Hemligheter av växande krusbär på bakgårdenDenna vackra växt kan börja bära frukt i 3-4 år efter att ha planterat den unga plantan i marken. Och till 20 års ålder bibehåller busken möjligheten att behaga sina ägare med rikliga skördar. I denna krusbär är inte nyckfull. Och ändå kan felaktig vård, sjukdomar och skadedjur bli ett allvarligt problem.

Det finns flera regler som är obligatoriska för varje trädgårdsmästare:

 • Först och främst är det nödvändigt att bestämma typen av krusbär. Från detta kommer bero på bushens överlevnad, dess fruktning och resistens mot sjukdom.
 • Det är viktigt att ta en ansvarsfull inställning till valet av en planteringsplats.
 • Välj den exakta tiden för att plantera en buske.

Omsorg och odling av krusbär innehåller:

 • beskärning;
 • gräsning och mulching av jord;
 • tidig vattning
 • krusbärgödsel;
 • skydd mot frost;
 • korrekt förberedelse för vinterkylning.

Hemligheter av växande krusbär i landet

Krusbär anses vara favorit av alla trädgårdsmästare. Vård om honom kräver inte mycket ansträngning och pengar, och avkastningen är alltid riklig. Därför är växande krusbär i landet en tradition.

 1. Plats för att plantera krusbär.
  Innan du planterar en busk av krusbär, måste du noggrant välja för honom en lämplig plats. Detta beror på jordens kvalitet. Växten rotar inte väl och fruktar, och är mer benägen för sjukdomar i landet, vilket är alltför fuktigt. Därför är det nödvändigt att undvika sprickor och låglandet, där vatten ackumuleras, mörka områden eller områden, med tung lerjord.
 2. Förberedelse av en plats för att plantera krusbär.
  För framgångsrik odling av krusbär på trädgården, om det behövs, måste du förbättra markens kvalitet genom att lägga till humus, gödsel eller kompost. En tillräcklig mängd sand införs i lerjorden med en hastighet av 1: 2.
  På den valda platsen avlägsnas ogräs, och gropen grävas 40 av 40 centimeter och ungefär en halv meter djup. Ett gödningsmedel appliceras: upp till 1 kg kompost med träaska (100 gr) eller en hink av grävda organiska ämnen. Allt blandar sig väl med jorden, och är fyllt med vatten, 3-5 liter.
 3. Plantering.
  I gropen med vatten (ca 5 liter häll direkt före plantering) placeras snyggt plantor 5-6 cm vid en lutning på 45˚. Dess rötter, tillsammans med fukt, fördjupa sig i jorden och klibbar fast vid den. Denna “våta” plantering säkerställer att det inte finns några hål i rötterna, och krusbär kommer snabbt att ta rot. Gropen är täckt med jord och lämnar en gräv runt stammen.
  Om det ska planteras flera buskar av krusbär bör avståndet mellan dem inte vara mindre än 1,5 meter.
 4. Tid att plantera krusbär.
  Hur man odlar krusbär? Det första du behöver göra är att välja en landningstid. Hösten är den bästa tiden. Till exempel, i mitten av oktober och i norra regioner är det tillåtet att plantera krusbär även i slutet av september. Detta ger bushtiden att svalna för att rota, då acklimatiseringsperioden faller för vinterperioden. Och på våren är växten redo att börja växa.

Vårplantering av plantor är tillåtet. Och den bästa tiden för detta är när jorden börjar tina, men njurarna är ännu inte svullna.

Skötsel av en buske av en krusbär

Detta är en serie procedurer:

 • Lossa och gräva jorden runt plantens stam.
 • Tidig befruktning och bevattning av krusbär.
 • Beskära busken.
 • Bekämpa sjukdomar och skadedjur.
 • Förbereder vinterplanter.

Jordodling

Jorden längs kronans omkrets bör regelbundet fångas. Om marken på vilken krusbär är planterad är “tung”, då är det bättre att vara försiktig, eftersom växtens rötter ligger vid ytan, gräva över.
Mulching av humus eller torv ersätter helt och hållet dessa processer. Som en mulch kan du använda hackade tunna grenar och torrt gräs.

Vattning och gödning av krusbär

Unga plantor behöver regelbunden och riklig vattning. I framtiden, när man växer jordgubbar, bör vattning utföras efter behov, beroende på mark och väderförhållanden.
Det rekommenderas att minst 2 gånger om året för att gödsla växten: efter blomning och efter skörd. För att göra detta behöver en busk 80 g superfosfat, 20 g kaliumklorid (eller ½ glas ask), 40 g nitrat och 10 kg. reparted gödsel. Du kan använda urea på våren, 30 g per 1 m2.

Beskärning av krusbär

Sanitär beskärning. Detta är borttagningen av alla torra, sjuka eller förtjockande buskgrenar. Det hålls hela året.
Forma beskärning. Det bör utföras antingen i början av våren eller senhösten. Syftet med denna beskärning är att lämna 4-5 grenar på busken, som är de mest utvecklade. Nästan all ung tillväxt är skuren ut, gamla skott förkortas. De grenar som är över 6 år tas bort.

Sjukdomar och skadedjur av krusbär

Tack vare den fortsatta utvecklingen av uppfödare är moderna sorter av krusbär mer resistenta mot sjukdomar. Men under vissa förhållanden är de utsatta för olika sorters sjukdomar, och den första risken för buskarna är pulveriserad mögel.

Vilka ogynnsamma faktorer är farliga för växten:

 • Brist på vård;
 • Kontinuerlig fuktighet;
 • Kallt väder.

Hur ta hand om sin hälsa?

Bra dränering eller vanlig avfettning hjälper till att överskottsfuktighet går bort. Om du känner till frostens inställning kan du förvatten busken eller isolera den med ett speciellt material (filmen måste tas bort under dagen).

Den första fienden av krusbär är amerikansk pulveriserad mögel, men också rot, spotting och antracnos hotar växten. Det är nödvändigt att utföra riklig sprutning av växter efter hösten faller, eller på våren innan knopparna löses med järnsulfat (3 g per 1 liter vatten). Detta är både förebyggande åtgärder och behandling vid första upptäckten av tecken på sjukdomen.

Infusion av aska (1 kg per 3 liter vatten) är effektiv från bladlöss och andra skadedjur. På våren och efter blomningen behandlas busken som en förebyggande åtgärd.

Sjukdomar påverkar utbytet av växten, så det är viktigt att övervaka bushens tillstånd och reagera i tid för alla sina behov.

Skydd av krusbär mot förkylning

Krusbär är opretentiös, och under den fallna snön kommer rötterna att känna sig tillräckligt skyddade. Men trädgårdsmästare rekommenderar inte glömma att bearbeta busken med de medel som hjälper plantan att inte bli sjuk och ge en utmärkt skörd.

 • Det första att göra efter skörden och fallande löv – att samla in alla växtskräp från busken. Då krusbär behandlas med 1% Bordeaux vätska, försiktigt sprinkling det.
 • Nästa steg är att gräva marken nära stammen för att förhindra att insekterna övervintrar.
 • Nu behöver du gödsla växten.

Odling av krusbär under olika klimatförhållanden

Välja en mängd olika krusbär, du måste överväga de klimatförhållanden under vilka det kommer att växa. Och därför ta hand om växten, beroende på lufttemperaturen, naturen och mängden av den genomsnittliga årliga nederbörden och andra särdrag hos väderförhållandena i den här eller den där orten.

Till exempel innefattar odling av krusbär i Sibirien ytterligare åtgärder för att förbereda sig för vintern.

Busken, förutom att den är begravd vid botten av marken eller sågspån, som bildar en höjd, är också täckt med agropan. Detta är om starka frost kom före snöarna.
I fallet när snön har fallit ut, kan du busha gåsbjörnen snyggt böja sig till marken, fästa den med brädor och somna i snö. I det här fallet går krusbär perfekt vinter även i särskilt kalla områden i landet.

Vissa sorter av krusbär kan till och med utan extra skydd. Dessa inkluderar “Houghton”, “Red Large” och andra.

För framgångsrik odling av krusbär i förorterna måste du ansvarsfullt närma sig urvalet av lämpliga sorter. Vad är kraven för dem:

 • Motstånd mot mjölkmjölk;
 • Varianterna av den tidiga och mitten mogna perioden är bäst;
 • De som redan har blivit väl beprövade som lämpliga för växande i centrala delen av Ryssland. Så, till exempel, “Pålitlig”, “Malakit”, “Vår”, “Plommon” och många andra.

Funktioner av växande krusbär från frön

För många trädgårdsmästare är det inte svårt att odla krusbär från plantor. Men det finns andra sätt, till exempel frön eller lager.

Här är några hemligheter av växande krusbär från frön:

 • Det är nödvändigt att samla frön från mogna bär och tvätta dem från massan, torka dem.
 • Frön lagras inte, och efter att de torkats sönder man omedelbart.
 • I botten av krukorna måste dränering läggas.
 • Marken måste innehålla lika stora proportioner en jordisk bördig blandning från trädgården, en humusblandning och sand.
 • Sova på ett djup av 0,5 cm, var 5 cm.
 • Häll och täck med en film och sätt krukorna i ett rum med en temperatur på 3-5 ° C.
 • Låt inte marken torka ut.

I mitten av våren tas krukorna ut i trädgården och är begravda. Vuxna plantor dykas när två riktiga bladen dyker upp på dem. Marken där de landar bör vara välbefruktad: per kvadratmeter 10 kg. fermenterad gödsel, och samma mängd humus. I framtiden bör jorden regelbundet lossas, vattnas och befrukas med unga krusbärsplantor.

Hur man odlar krusbär (video)