odling av bönor i öppen markBönor – en oumbärlig grönsakskultur i en persons kost, som en kostprodukt, och för fullständig påfyllning av protein och energi för personer som arbetar med sport eller hårt arbete. För att odla en bra skörd är det viktigt att veta när man ska plantera bönorna på den öppna marken.

Förberedande arbete

skörd av bönor i öppen markBönor är anspråkslösa för jordens kvalitet, men det är nödvändigt att uppmärksamma vissa subtiliteter av odling av denna gröda, från förberedelse till plantering och slutar med möjliga sjukdomar hos bäckväxter. Om du på förhand vet nyanserna av odling och den period då det är korrekt att plantera bönor på det öppna marken, kommer skörden tacka med sina överflöd, även nybörjare bönder.

Börja med det förberedande arbetet, du bör bestämma hur bönorna kommer att planteras i jorden. Plantering är möjlig på två sätt: av frön eller förvuxna plantor.

Innan sådd av frön på något sätt bör de vara beredda:

  1. Urval av “friska” bönor och avlägsnande av skadade.
  2. Blötlägg före plantering i minst 12 timmar i vatten vid rumstemperatur;
  3. Omedelbart innan du planterar i marken, behandla varje böna med en lösning av borsyra. Förbered det i andelen 2 gram syra per 10 liter vatten.

Att plantera bönor på marken med frön kräver att de blötläggs. Detta görs enligt följande: Antalet frön som behövs för plantering är inslaget i något naturligt tyg, helst om det är bomull. Sedan läggs bönorna, inslagna i tyg, i en skål och fuktas rikligt med vatten. Det är viktigt att se till att fröerna alltid är våta.

Några dagar kommer det att finnas små spirar. Sådana frön är redan lämpliga för landning i marken. Redan när bönorna planteras på det öppna marken, är det bara att vänta på skörden med lämplig vård.

skörda bönorOm du väntar på utseendet av pods under lång tid ingår inte i planerna, du kan påskynda utseendet genom att plantera bönor med plantor. För att erhålla det planteras de tidigare sprutade bönorna i små krukor eller behållare. Där kommer de att vara före uppkomsten. 2-3 veckor efter utseendet är plantorna redo för plantering i jorden.

På samma sätt planteras sparrisbönorna på den öppna marken.

Krav på mark

plantering bönor i öppen markDen bästa skörden av bönor kommer att ligga på lös mark. Helst, om det är svart jord. Växande bönor på den öppna marken i Sibirien är också möjliga, men man bör komma ihåg att utbytet av en gröda som växer i lera och vattenlösa markar är mycket värre.

Bönens förmåga att berika jorden med syre är känd. Det planteras ofta för detta ändamål. Experter rekommenderar dig att välja en plats för att plantera den, baserat på vad som var på det tidigare. De idealiska föregångarna till bönor i det valda området är:

  • tomater;
  • potatis;
  • gurkor;
  • vitkål.

Det är också viktigt att förbereda jorden före plantering.

Innan du släpper frön i det, bör jorden berikas med syre. För detta ändamål är platsen grävande, stora kloddar av jorden lossnar upp. I detta tillstånd lämnas det i högst 3 dagar, varefter baljväxterna planteras.

Curly odlar kan planteras längs staket och staket. För det första sparar det utrymme, och för det andra underlättar vården av kulturen.

Bönor planterar och sköter på det öppna marken

mulching bönorOm växande bönor är något nytt, oroa dig inte om det. Denna anspråkslösa kultur, som kräver minimal vård. Det är nödvändigt att ta hänsyn till några enkla nyanser av landning och vidare omsorg av kulturen, så att man sedan under vintern kan njuta av disken från bönorna.

Subtleties av avstigning

Bönor är en ganska termofil gröda, så det rekommenderas att plantera det i öppen mark när det redan är tillräckligt varmt. Till exempel är plantering bönor på den öppna marken i förorterna möjligt i slutet av maj eller början av juni. Vid denna tid är risken för frost på jordens övre lager redan minimal och det finns tillräckligt med solljus.

Experter rekommenderar att när du planterar en kultur följer du följande schema:

  • observera avståndet mellan rader inom 40-50 centimeter;
  • mellan hålen med frön bör vara ett avstånd på minst 20 centimeter;
  • Ju tätare jorden, desto mindre bör djupet av planteringen vara och det ska inte överstiga 5 centimeter.

Innan du sänker frön i hålet bör jorden vara väl fuktad.

Bönor växer snabbare om du skapar ett slags växthus för det. För att göra detta, enkelt täcka sängar med polyeten eller annat material som passerar solljuset, och behåll värmen.

Skötsel av grödor

vård av bönorna på det öppna markenIngen särskild vård för bönspirorna krävs, men om det finns en önskan att få en bra skörd, kommer det att vara nödvändigt att göra några ansträngningar. Det är viktigt att vattna, linda och lossa sängar i rätt tid. Det är viktigt att ge luften tillgång till växtens rötter. För att göra detta bör jorden regelbundet lossas och tillåta inte bildandet av en torr skorpa på jordens yta.

rosenbönorDet finns fall där sjukdomar uppträder på en plantas löv. För att förhindra att de sprids i de tidiga stadierna, rekommenderas det att regelbundet inspektera bladen. Identifiering av sjukdomar och skadedjur i de tidiga stadierna av löftet om effektiv kontroll.

Erfaren odlare känner till ett litet knep som lockar ett stort antal insekter till bönens blommor under sin blomningsperiod. För att göra detta sprutar de växterna med sött vatten eller placeras längs buskarna i en behållare med sockersirap eller honung. En sådan enkel procedur bidrar till att öka avkastningen flera gånger.

Korrekt vattning

ta hand om sparrisbönorFör en böna är rätt vattning väldigt viktigt. Men du bör inte överdriva det. Det räcker med att organisera vattning en gång i veckan. Innan blommorna visas på buskarna, utförs beräkningen av mängden vatten med en hastighet av 6 liter per kvadratmeter.

Under blomningstiden och bultformningen bör mängden vatten ökas minst två gånger. Om vattning inte räcker kan det leda till att blommor och äggstockar dör. Dessutom kommer bristen på vatten att känna i bönans smak.

Onödigt och överskott av fukt. Detta leder till aktiv tillväxt av löv på buskarna och saktar tillväxten och bildandet av böterna, vilket i sin tur påverkar avkastningen.

Under en lång tid har de planterat bönor i öppen mark i Ukraina, Ryssland och andra länder, och varje år förbättras och förbättras metoderna för plantering och växande. Detta hjälper till sist att få en bra skörd av denna användbara gröda, från vilken du kan förbereda en mängd användbara och maträtter.

Video om bönplantning