Pumpa skördHösten är en tid för att sammanfatta resultaten av vårsommararbete och skörd. Pumpa, som opretentiös och ganska kallt resistent kultur, skickas en av de sista till förvaring. Men när är det rätt? Eftersom det finns mer än ett dussin sorter av pumpa med olika egenskaper och mognad, är det möjligt att klara av grönsaker beroende av deras tidiga mognad, liksom på väder och klimat i regionen. När att ta bort från sängarna de tidigaste sorterna, och hur mycket längre förblir den sena mogna frukten i trädgården?

Villkor för mognad av olika typer av pumpa

Ripens av pumpa durum sorterBland de olika sorterna av tidig modenhet som är vanliga på ryska sängar är de fräscha kalebassorna utsedda. Medan deras samling börjar 90-120 dagar efter uppkomsten, är köttet av sådana sorter inte alltför rika på karoten, sockerarter och ganska fibrösa. Men fröna av hårdkokta pumpor, täckta med en tunn hud eller ens utan den, är de mest utsökta och användbara.

Dessa pumpor börjar rengöra under andra hälften av augusti, och i september bör de hårda frukterna, även i den kalla sommaren, samlas in fullt ut. Den här typen av frukt lagras inte länge, om du överstryker pumpan och skär den i 5-6 månader, kommer barken att finna spridna frön och lös, förlorad kvalitetsmassa.

Det ögonblick när det är dags att rengöra pumpan från trädgården, kan bestämmas genom att förstyva petiole, komprimera, härda barken och byta färg.

Fält av storfruktiga sorter av gräsmattorMedium-mognande sorter, som innehåller de flesta stora frukten pumpor, vilket kräver tid att rekrytera massa och storlek, mogna i 110-130 dagar. Sådana frukter är välsmakande, deras kött är rikt på vitamin A, rikt på spårämnen och ackumuleras perfekt socker. Dessutom är de ledare för att hålla kvalitet, men det är möjligt att tillhandahålla långtidsförvaring först efter att ha klippt pumpan av piska i tid.

Om barken ännu inte har förvärvat rätt hårdhet eller har skadats av frost, måste pumpan återvinnas.

Därför är det så viktigt att ta bort pumporna från trädgården före den första förkylningen, som i Moskva eller i Uralerna kan börja redan i mitten av september. Om så behövs lämnar frukterna före lagringen i 14-30 dagar mogna på en varm torr plats.

Related  Vinterresistenta sorter av äppelträd för Ural och Sibirien

Vintage pumpa sen mognadSenare mognar de mest söta doftande pumporna, som du även kan hänvisa till muskatsorter. Innan du når full mognad krävs frukterna från 130 till 150 dagar, därför är dessa pumpor, precis som den stora frukten, skördade före frostsäsongen.

Endast under förhållandena i södra delen av landet, som börjar med Rostovregionen och upp till Krim, när mognar av sena mogna sorter skördar de på piska. I andra regioner måste de doseras från 1 till 2 månader. Ripe frukter förblir så gott och användbar inte längre än 4-5 månader, därför är det bättre, utan dröjsmål, att konsumera dem i mat.

Hur man vet att pumpan är mogen, kommer att vara välsmakande och utan problem kommer att drabbas av flera vintermånader?

Tecken på mogenhet pumpa

Bestäm ryphet av pumpaOavsett typ av och tidig modning av pumpan har dess frukter vanliga tecken på mognad:

  • Först och främst blir pumpens pedunkel fast, förlorar dess juiciness och förvärvar utseende av trä eller kork.
  • Pumpa bark i de flesta sorter och sorter ändrar färg. De gula och orange tonerna ersätter nyanser av grönt, figuren blir klar.
  • Barken är komprimerad och svår att skada med en fingernagel.
  • Planteras växter och lövverk, blir gula och dö.

Om pumporna avlägsnas från sängarna med karakteristiska tecken på mogning, är frukterna välbevarade, deras kött förlorar inte fukt och smak under lång tid.

Inte helt mogna pumpor är bättre att förut tills frukten är helt skyddad från miljön. Men äggstocken med oformad bark är bättre att inte lagra, utan omedelbart bearbetas för juice, hemlagad konserverad mat eller maträtter.

Det är viktigt att komma ihåg att inte alla sorter ändrar sin färg på hösten. Ett sådant undantag kan betraktas som en vaxpumpa, sorter med grå och vit bark. Färgen på pumpatypen “batternat” ändras något.

Vissa sorter av pumpa när mogna ändrar barkens färgNär de tar bort pumpan för förvaring, kan dessa tecken betraktas som ett urvalskriterium och en garanti för att frukterna inte kommer att försvaga och ruttna.

Related  Översikt av trädgård och dekorativa sorter av plommon

Hur och när ska du rengöra pumpan från sängen?

Villkor för städning i olika delar av landet skiljer sig åtDen mest utsökta och användbar massan av pumpor, fullmognad i trädgården och fram till den sista dagen, absorberade solens strålar och näringsämnen från jorden. Men klimat- och väderförhållanden tillåter inte alltid detta. Därför kan, när pumpan redan är rengjord i Urals, i Stavropol Territory-kulturen i minst en månad vara kvar på sängarna.

Ju längre norr, ju oftare trädgårdsmästare på sina sängar måste plantera tidiga mogna sorter och bestämma tidpunkten för samlingen för att inte använda plantans tips, men prognosen för meteorologer. Till exempel i mittenbältet tas pumpor bort från fransarna i mitten av september, men i södra regioner kan de ligga kvar i fältet tills fransarna torkar helt.

Vid vilken tid skörden äger rum är det viktigt att vädret på dagen då pumporna städas är torrt och varmt nog. Om frukterna som ligger på marken faller under allvarlig frost, trots den täta barken, lider grönsaken, och under lagringen kan ruttna.

Att samla frukt är så noggrann som möjligt, noggrant behandla varje pumpa. Det är viktigt att inte bara tillåta skördar av barken, utan att inte låta pumporna falla.

Trots allt, även genom mikroskopiska sprickor i barken, tränger mikroorganismer och bakterier lätt in, vilket leder till utveckling av mögel och rot i fostret. Dessutom, när påverkan förändrar massans struktur börjar flödet av saft, vilket också leder till en snabb försämring av grödan.

Pumpa rengöring utförs i varmt soligt väderNär pumporna tas bort från sängarna, ska de inte slits eller skruvas av piska men avskurna med en skarp kniv och lämna en stam 5-10 cm lång.

Om pumpan är utan en “svans”, berövas den det naturliga skyddet av massan i fästzonen, vilket oundvikligen kommer att dra nytta av putrefaktiva bakterier och svampar. Därför, när du bär och laddar pumpor för skärning är det bättre att inte ta, hur bekvämt och robust det skulle se ut. Denna regel är särskilt viktig när man odlar fulla pumpor, saftiga sorter som är avsedda för att få juice och söta efterrättssorter. Deras skada kommer att vara det snabbaste.

Related  Tips för att odla ett päron Till minne av Yakovlev med beskrivningar och foton

Efter att ha klippts från piska, torkas pumporna, försiktigt avlägsnar rester av jord och torr vegetation på barken. Därefter placeras frukten i en period av 10 till 30 dagar i ett täckt hölje där temperaturen når 27-29 ° C. Vid en fuktighet på upp till 85% under sådana förhållanden är pumpor aktivt vilande och huden hårdar.

Pumpa med mekanisk skada lagras inteEfter att ha lärt sig att pumpor är mogna och klara för långtidsförvaring, väljs rena frukter utan tecken på mekanisk skada och tecken på sjukdom.

När du väljer pumkasortvarianter för vintern, ta hänsyn till deras storlek. Man tror att att överleva i många månader i källaren kan pumpor minst 12-15 cm i diameter.

Mogen hela pumpan kan läggas för långvarig förvaringPlocka pumpor för förvaring, välj ett torrt, kallt rum med en temperatur på 10-13 ° C och konstant ventilation. I butiken läggs frukterna på ställen på pallar eller pallar, för att undvika att pumpan tränger och kontaktar med våta ytor. Bäst om:

  • grödan placeras i ett lager över marknivån med minst 10-15 cm;
  • Pumpor röra inte och kontakta inte andra grönsaker och frukter;
  • Förvaringen är skyddad mot gnagare;
  • Det finns ingen kondens- och svampinfektion i rummet.

Det är särskilt viktigt att inte ha en pumpa i omedelbar närhet av äpplen, päron, quinces. Dessa frukter utsöndrar eten, som påskyndar frukternas mogning och förkortar hållbarheten hos pumpan. Under vintermånaderna, medan grödan inte används för mat, revideras den med jämna mellanrum och kasserar skadade eller mjukade frukter.

Hur man lagrar en pumpa – video