röda vinbär bärBuskens buske verkar inte ömt och oskyddad. Det tolererar lätt vinterens kalla, temperaturförändringar, vattenförbrukning och torka. Men allt detta förblir inte utan konsekvenser. Här är en lista över de viktigaste problemen med denna växt, sjukdomen hos vinbäret i fotot ser ganska övertygande ut:

 • antraknos. Symtom: På bladen förefaller små bruna fläckar med tubercles. De växer gradvis, sprider sig genom hela växten och busken dör. Främjar en ökning av sjukdomsfokus och fuktighet: regn eller dimma.
 • Vit spotting, Septoria. Bladen blir vita, och på dem verkar små mörka fläckar, svampens sporer. Det händer att på frukterna kan du märka tecknen på denna sjukdom. Ofta svart vinbär.
 • Bovete rost. Denna sjukdom kännetecknas av utseendet av gul-orange dynor som sträcker sig till löv och blommor i busken. Man tror att svarta vinbär är mer mottagliga för denna sjukdom.
 • Europeisk pulverformig mögel. På unga löv visas en vit beläggning, som en tunn spindelväv. Den är främst utsatt för röda vinbär.
 • Spheroteka (annan art av mjölk, amerikansk). Kan påverka hela växten: unga blad och skott, bär och äggstockar. Visas tunn vit beläggning, som i slutändan förtjockas. Bladen deformeras och dör.
 • Reversion (swing). Växten är helt förbluffad, förändringar i formen och färgen på bladen och blommorna är märkbara. Blommor visser, men faller inte av under en lång tid. Frukt är helt frånvarande. Det är främst svarta vinbär som lider av denna sjukdom.
 • Stripad mosaik. När det finns en ven på bladet, är det en dubblering av mönstret i gult eller orange.

Bilder av vinbärssjukdomar med en beskrivning

Hotet mot currant är både sjukdomar och skadedjur.

larvSkadedjur av vinbär:

 • eld, hon lägger ägg på vinbäret, de uppträdda larverna försluter bladen med spindelväv, matar på dem;
 • sågfluga, dess larver äter helt löv av växten;
 • bladgallmygar, det här är myggor, för dem är unga blad av växten en riktig behandling;
 • Spidermite, heter så, för att det sammandrar bladets bladen och matar på deras saft;
 • zlatka, denna larva, den matar på kärnan av currantstalkerna;
 • njursmyta, han är bärare av terry, en farlig sjukdom av vinbäret;
 • bladlus, suger ut juicer både från unga löv och från stammar;
 • moths, gluttonous, i hennes diet löv av krusbär och currants, som hon äter helt.

Det här är inte en komplett lista. Det inkluderade bara de vanligaste och farliga sjukdomar och skadedjur. Man kan dra en annan slutsats, trots den nära relationen, kan svarta och röda vinbär ha “sina” sjukdomar:

Sjukdomar av svarta vinbär

Det är intressant att notera att vissa sjukdomar i svarta vinbär liknar dem som druvor och krusbär drabbas av. Det är pulveriserad mögel, sväljer, bystrost, septoria. Faren med svart vinbär är samma skadedjur som krusbär.

Sjukdomar av röda vinbär

Röda vinbär har ett antal fördelar över svart, det är mer produktivt och opretentiöst, och viktigast är dess värdighet att det är resistent mot sjukdomar. Men även det här sparar inte henne från många av dem, inklusive europeisk mjölk.

Behandling av vinbär från sjukdomar

drabbade bladVarje trädgårdsmästare behöver se noggrant på växterna för att tidigt kunna märka de första tecknen på några av de möjliga sjukdomarna. Bladen på växten som har visat och fallit behöver nödvändigtvis samlas och brännas. Under detta tillstånd kan man lätt hantera sjukdomen.

Behandling av kronblad från sjukdomar börjar med borttagning av skadade löv och grenar. Nästa viktiga steg är att gräva marken runt plantens stam. Ytterligare åtgärder kommer att bero på den specifika orsaken som vinbäret lider av.

 • Anthracnos. Busken av en vinbär utsatt för denna sjukdom, behöver behandlas fungicida medel. Många trädgårdsmästare brukar spruta var 10: e dygn av kopparsulfat, Bordeaux-vätska, kolloidal svavel eller ftalan. Dessa läkemedel är lämpliga både för förebyggande ändamål och för behandling.
 • Septoria Leaf Spot. Denna sjukdom hjälper till med att spruta med kopparsulfat, 40 g per 10 liter vatten.
 • Bovete rost. Det är nödvändigt när bladen börjar blomma, och när äggstockarna dyker upp sprutar busken med fungicider eller 1% lösning av Bordeaux-vätskan.
 • Pulveriserad mögel. Det är nödvändigt att bearbeta busken själv och marken under den med nitrofen eller 3% järnhaltig sulfatlösning. Spray var 10: e dag.
 • Sferoteka. 300 g järnhaltigt sulfat per 10 liter hink vatten, blanda och spray busken. Det finns en annan metod som fungerar i början av sjukdomen: 50 g soda + 50 g tvål per 10 liter vatten. För att bearbeta en busk av en vinbär är det nödvändigt några gånger.
 • Kronblad. I ett tidigt skede är det mycket svårt att avgöra. Och när det blir klart att sjukdomen övervinns av buskens buske, är det för sent. Och för att undvika att sjukdomen sprids till friska buskar är det nödvändigt att gräva en sjukväxt och bränna den.
 • Stripad mosaik. En annan sjukdom, som nästan är omöjlig att behandla. Därför växtas växten och bränns.

Skadedjur. De flesta insekter hjälper till med att spraya vinbäret med insekticider. Och detta görs i flera steg. Den första – före knoppen blommar, den andra – efter blomningen.

Förebyggande av sjukdomar av vinbär

sprutningNaturligtvis förstår varje trädgårdsodlare att förebyggande åtgärder alltid är bättre, de är billigare, mindre tid och ansträngning, och förhindrar också buskdeformation om sjukdomen fortskrider och inte påverkar avkastningen negativt. Och först och främst är detta inte användningen av några kemiska eller organiska medel, utan rätt plantering, beskärning och toppdressing av vinbärsbuskar.

Förebyggande av sjukdomar med vinbär är ett helt komplex av åtgärder:

 • Det är nödvändigt att ta bort de delar av växten som skadas av sjukdomen eller skadedjur i tid och gör det bättre på ett tidigt stadium tills hela busken är infekterad.
 • Korrekt och snabb beskärning. Sanitär rengöring av busken kommer att se till att växten inte förtjockar, så sannolikheten för sjukdomar minskar många gånger.
 • Måttlig vattning. En stor mängd fukt bidrar till spridningen av sjukdomar och attraktionen av farliga insekter.

Doppa jord runt en plantas stam. Tack vare detta är de skadedjur som finns kvar på jorden efter vintern förstörda. Odla friska buskar, och få ett bra resultat är ibland detsamma. Därför bör du alltid övervaka tillståndet på vinbärsbussarna i ditt område och, om det behövs, hjälpa anläggningen i tid.

Video: skydd av vinbär från skadedjur