Det första utseendet på bladlöss på rosor sammanfaller med tiden för utseende av stegvisa på tomater och pilar på vitlök. Därför är båda dessa grönsaker ett utmärkt råmaterial för framställning av ett bladlusmedel. Det räcker att hälla den gröna massan med vatten och insistera på 24 timmar, sedan spänna och ta emot infusionen för att behandla rosen.

Bladlössar suger ut saften från rosor, så, i brist på omsorg, blöderna påverkas av bladlusen. De är lätta att känna igen. De ser så här ut:

bladlöss på en ros knopp

Hur hanterar bladlöss på rosor?

Det finns kemisk behandling med olika kemiska preparat, folkmetoder för behandling av skadedjur och mekanisk rengöring från bladlus. Varje metod har sin egen effektivitet och teknikens inverkan på skadedjur, så att välja än spray på bladlöss rosor bör fördel ges till det faktum att de metoder som minst negativ påverkan på tillväxt och utveckling av rosor.

Mekanisk bortskaffande av bladlus

Det enklaste och ofarliga sättet att ta bort bladlusen. Applicera det rekommenderas vid bladets första utseende. Det är nog att bära handskar avsedda för att arbeta i trädgården och krossa bladlusen med fingrarna. Ingenting äckligt och svårt i tacosnyckelpigor äter bladlusenrengöringen är inte. Det är bara ett enkelt skydd av rosor från skadedjur. Bladlöss är så små en insekt att en handfull av dessa skadedjur i palmerna inte kan särskiljas från vanligt smuts och damm.

Bladlusen tvättas lätt av flödet av vatten från slangen. Det är fysiskt så hjälplöst att det avlägsnas när det vattnas. Det är viktigt att vara noga med att inte bryta buskar. Tvättade bladlöss äts vanligtvis av trädgårdsinsekter, eftersom det är mat av andra insekter (vartor, spindlar, nyckelpigor).

Att tvätta bladlössen följer flera dagar i rad för att tvätta bort och igen dyka upp insekter från ägg. Ofta kan man se på buskrosor av nyckelpigor eller fåglar. Under inga omständigheter ska de drivas bort, eftersom de äter bladlusen, samtidigt som de sparar växterna från skador.

De mest effektiva läkemedlen mot bladlus innefattar:

 • Potatisinfusion från toppen.
  0,5 kg krossade toppar häll kokande vatten (5 liter), insistera 48 timmar, stam, tillsätt 50 gram tvåltvål. Tre gånger med en paus på en vecka strö rosenbuskar, drabbade bladlusar.
 • Infusion av vitlöksklyfta.
  Hackade skalade vitlöksklyftor (ca 100 g) häll kallt vatten (3 liter), insistera på 3 timmar. Därefter filtreras den resulterande produkten, tillsätt ytterligare 3 liter vatten, jämnt blanda och bearbeta rosen. Sprayning utförs en gång i veckan i två månader med ett veckovis intervall.
 • Tobaksbuljong.
  Häll tobakten (400 g) med vatten (9 liter). Koka i en halvtimme, insistera 2 dagar, spänna genom gasbindning. Lös upp 40 gram tvåltvål (helst grönt) i en liter vatten, blandat med kokad tobakavkokning. Spraya växterna. Sådan behandling bör utföras efter behov.
 • Tomat-vitlök (lök) infusion.
  Passera köttkvarnen 400 gram tomatblad och 300 gram vitlök eller lök. Häll blandningen i tre liter vatten, insistera 6-8 timmar, dränera, öka volymen vätska till 10 liter, tillsätt 40 gram riven tvål och strö rosor. Repeterande bör proceduren endast utföras under det nya skadedjurets utseende.
 • Hantera bladlusen hjälper och lökskalken. Det måste hällas varmt vatten, insistera på en dag och bearbeta buskarna.

Mekanisk bortskaffande av bladlus är bra endast vid frekventa inspektioner av växter och tidig upptäckt av lesioner.

Hur bli av med bladlöss på rosor med hjälp av folkmedicin?

guldblommor med rosorVerkliga trädgårdsmästare har många knep att hantera bladlöss på rosor. Med hjälp kan du omsorgsfullt växa rosor, skydda växter från skadedjur. Det vanligaste sättet att kontrollera bladlus är att skydda rosor av andra växter, till exempel, guldblommor. Specifik skarp lukt av guldblommor planterade runt rosenbuskar, skrämmer bort bladlöss och skyddar rosor mot skador och sjukdomar.

Också populär i kampen mot bladlusen använder en tvållösning. De bör behandla rosor så snart de första tecknen på infektion har uppstått. Förbered en sådan lösning är väldigt enkel. Det är nödvändigt att sätta en tvåltvätt i en hink med vatten så att tvålen kommer att lösas upp och vattnet blir såpigt. För att snabbt lösa upp tvål i vatten, rekommenderas att gräda den först på en rivare. Den beredda lösningen hälls i sprutan och behandlas hela buskens yta, med särskild uppmärksamhet på de drabbade områdena.

Om rosenbuskarna är täckta med ett tjockt blad av bladlöss, måste tvållösningen tvättas ordentligt med löv, grenar och blommande knoppar. För att förenkla arbetet är det ganska försiktigt att doppa växten i en hink med tvålvatten. Denna metod för behandling kommer att rädda rosor från skadedjur utan att skada. Den enda försiktigheten är att vara försiktig vid hantering, för att inte bryta stammarna på växten.

För att bli av bladlöss på rosor med hjälp av folk rättsmedel är bäst utdrag ur topparna av potatis, unga vitlök skott, skal lök, tomat toppar, malört. För matlagning räcker det med att insistera på vattenmättade råvaror i minst 24 timmar, varpå sprinkla rosor.

Kemiska preparat mot bladlus

Att bli av med bladlöss med hjälp av kemiska preparat bör endast vara om folkrengöringsmedel och mekanisk rengöring inte gav positiva resultat. Innan du plasker på rosor med bladlus måste du köpa certifierade insektsmedel. Det är lämpligt att göra detta i speciella trädgårds- och grönsaksaffärer.

Att välja ett lämpligt botemedel mot bladlusen, föredrages bäst för droger, vilket tyder på att de är lämpliga för rosor.

actar insekticidDe bästa testade kemikalierna från bladlusen är:

 • “Kinmiks”;
 • “Decis”;
 • “Spark”;
 • “Intavir”;
 • “Fitoverm”;
 • “Akhtar”.

Glöm inte att användningen av starka kemikalier kan skada både skadedjurarna själva och växter och andra ofarliga invånare i trädgården. Det är bäst att föredra mer försiktiga metoder för att bekämpa bladlus.

Det är viktigt för blommodlare att följa följande regel: gå runt blombäddar dagligen, inspektera rosaries, ta hand om växter efter behov och regelbundet inspektera dem för skador på bladlus.

Hälsa intakta rosor, som ständigt upprätthålls och periodiska åtgärder som vidtas från skadedjur, ser så här ut:

Nackdelar med kemisk behandling

I trädgårdsområdena för kontroll av bladlus rekommenderas det inte att använda kemikalier, efter behandling:

 • Det blir omöjligt att använda rosenblad för kosmetiska och kulinariska ändamål.
 • De använda insektsmedlen är farliga för frukt och grönsaker som växer i närheten.
 • skadedjur blir vana vid droger och blir inte svarande.

Det är mer lämpligt att tillämpa miljövänliga medel för att bearbeta rosor, periodiskt byta och växla dem.

Video: Vad ska man göra mot bladlöss på rosor?