persika i trädgården vid stuganEn av de obligatoriska metoderna för att ta hand om ett träd är beskärning av persikor på våren, sommaren och hösten. Träet behöver maximal belysning, men det ökar markdelen intensivt. Som ett resultat är kronan förtjockad av grenar utan skörd, det finns inte tillräckligt med ljus. Beskärning reglerar formen på trädet och tar bort fett ungdomar. Träskrafterna riktas mot grödans bildning.

Vad bestämmer valet av kronform

ponny kronformPersika är ett träd som är termofilt. Med hjälp av uppfödningens resultat har sorter som har avancerats till Rysslands mellansida och Trans-Urals erhållits. Men för att motstå stabila frost utan skydd kan trädet inte – grenarna är frusna, rötterna påverkas. Om trädet skyddas tidigt uppföres cortexen. Under vinterns tinningar kan sapflödet börja på vintern.

Från klimatfunktionerna beror på hur man korrekt skär fönstret, vilken form av kronan att välja:

  1. Koppformad långlinjekrona används i områden med varmt klimat och milda vintrar.
  2. Bildandet av en “fruktlänk” skapar en krypande stam av två skelettgrenar som bär frukt på alternerande sätt. Plantering är förtjockad, kallad “äng trädgård” på ett annat sätt, det används i ett kallt klimat för skydd.
  3. Formen av busken representerar några av de mest utvecklade skotten från jorden, som är huggade efter att de har skördats. Denna form av persika används ofta i förorterna.

Klimatförhållandena i regionen beror på tidpunkten för persika beskärning på våren. Vid kalla vintrar, när det fanns en risk för frostbite, överförs den första beskärningen från våren ett tag, när bladen har blommat – det blir tydligt hur mycket att skära de drabbade grenarna.

Uppgifter för att bilda ett träd

stor frukt efter korrekt beskärningBeskärning utförs för att öka utbytet av trädet och förlänga det produktiva livet. Näringsämnen, extraherade av rötter från jorden, fördelas jämnt längs stammen. I detta fall växer grenar utan frukt snabbare och förtjockar kronan. Trädets insida är naket, och grödan visar sig vara minimal. Om unga kvistar inte växer, kommer frukten att sluta.

Related  Det är väldigt viktigt att veta när man ska plantera bönor i öppen mark i olika klimatzoner

Beskärning utförs för att:

  • förbättra belysningen och ventilationen av trädet;
  • underlätta skörden;
  • stimulera bildandet av bördiga skott;
  • ta bort gamla grenar, föryngra trädet;
  • för att ge den önskade formen till kronan.

Det finns flera typer av trimning, som var och en utförs vid en viss tidpunkt. Den markbundna delen är formad av flera typer av tillväxt: tillväxtgenerativa och årliga bukettgrenar. Blandade och toppar är också grenar, men de kan inte vänta med att skörda.

Skärning av persikorna i vårformen stammar av önskad form från plantan, till början av fruiting och efterföljande år. Under växtsäsongen utförs sanitetsbeskärning – avlägsnande av frostskadade eller brutna grenar. Denna art innefattar decimering av en persika, avlägsnande av fettgrenar. Vår beskärning bildar kronan av ett ungt träd och förkortar en del av de fruktbärande grenarna så att nya skott utvecklas på dem. Sådan vård kallas formning beskärning.

Beskära persikor på våren för nybörjare trädgårdsmästare – den mest kritiska perioden. Du kan inte vara sen, med ett starkt sapflöde, är operationen inte klar. För att bilda ett träd behöver du ett schema som tunnlar ut, men lämnar fruktbärande skott med knoppar. Självklart borde du ta bort de vertikala grenarna som växer på skelettgrenar på ett avstånd av 1 meter från trädstammen. Ibland, med en väldigt glesa lägre nivå, avgränsas sådana grenar gradvis av ett externt korshål. Effekten kompletteras genom att dra grenen ner med ett rep.

Om de gamla grenarna ger liten ökning tas de bort med hjälp av föryngrande trimning. Det är viktigt att föryngring sker i flera år, gradvis. Samtidigt kan många trä inte klippas ut, trädet kommer att förgås.

Sekvens av bildandet av olika typer av kronor

Beskärning sker vid torrt väder. Samtidigt tas rotfoten bort.

ferska skålbildningSkärpning av persikaskålar är karakteristisk för att ge en spridningsform, justerbar uppåtgående tillväxt.

Related  De bästa sorterna av gurkor för betning och konservering

När du planterar plantorna, ta bort alla grenar på stammen 50 cm från marken. Lämna 3-4 grenar, vilket kommer att vara skelett för den lägre nivån. Den främsta tillväxtpunkten är att nypa. Nästa vår förkortas odlade skott med en tredjedel och bildar på dem andra grenar. På det tredje året på denna nivå, alla kvistar som växer djupt eller horisontellt avlägsnas.

När tillväxten bildas bildas en andra nivå av 5 skelettgrenar, men toppen är permanent skuren för att begränsa tillväxten. Men det är kvar med 2 njurar. Korrekt formad träd efter 5 år har 2 fruktnivåer, sällsynta grenar och tillväxt inte mer än 3 meter.

busk persika buskeNär kronan bildas med en busk är den centrala ledaren frånvarande. Bushens dekoration är från 4 nedre grenar så snart plantningen är placerad på plats. En sådan landning garanterar en snabb återhämtning, även om en del av veden är frusen. Det finns tillräckligt med ljus för busken, eftersom det inte finns tillräckligt med kvistar. På sommaren plockas sådana kvistar för 30-40 cm för att skapa en ny våg av tillväxt av unga skott till nästa grödor.

bildning av en krokad kronaBildandet av fruktlänken är en ångande form, grenarna kan lätt gömma sig för vintern. Växt persikor tätt – 2×0,5 m, så att från varje träd får du inte mer än 15 frukter. Det första året får persiken växa och få styrka. På våren beskärs fröplanten och lämnar 2 grenar nära marken. En gren kommer att ge den andra – en säkerhetsgrödor. Varje år ändras de.

På sommaren är en gren täckt av unga fruktgrenar som kommer att ge. Den andra grenen är trimmad. På varje gren lämnar 2 grenar, nära stammen, för att fortsätta trädet. Efter skörd är den gamla grenen avskuren. Under denna tid har substitutionsgrenar ökat. Resultatet är en växande buske.

Related  Trädgård arbetar för sommar beskärning äppelträd

Former persikorvård på sommaren

sommar persika beskärningSommar – en period då en veckovård med klämning, klämning eller borttagning av 10 cm skott kan minska skadorna genom beskärning på hösten och våren.

Beskärning av persikor på sommaren är den mest försiktiga operationen. Bara på sommaren kan du se om det finns frostbiten grenar på trädet. De måste avlägsnas, träet kan inte stödja sapflödet. På sommaren tas unga skott bort som växer inuti kronan. När frukten hälls upp till 1 cm i tvärsnitt är det nödvändigt att ta bort överflödiga äggstockar. Det anses vara korrekt om vuxenträdet har 80 rikligt fruktbara grenar eller 200 små. Ju mindre på ett fruktträd, de blir större och sötare. Sommarbeskärning reglerar grödan, förhindrar förtjockning av trädet.

Höst trimning av ett träd

höst prune peelingEfter skörden börjar fersken att förbereda sig för fred. Fram till november minskar trädet gradvis sapflödet. Efter skörden är det nödvändigt att avlägsna de trasiga grenarna, förkorta en del av frukten. Vid denna tidpunkt är saften mindre flytande, såren blir inte våta, och trädet får inte mycket stress.

Persika beskärning på hösten utförs från september till 15 oktober. Det är inte nödvändigt att dra åt, varje trimning försvagar trädet. Han måste lämna på vintern starkt.

Endast persikorvård under hela växtsäsongen utgör rätt krona med minst stress. Varje beskärning är en kirurgisk operation som är förknippad med en drift i det öppna såret av sjukdomar.

Nytt sätt att persika en persika på sommaren – video