kunglig begoniaBegonias släkt är så mångsidigt att antalet växter av denna växt överstiger tusen. Bland dem är begonia med ett rikt kungligt namn. Varför kunglig? Detta namn ges till växten inte bara för sitt magnifika, eleganta, utsökta utseende, men också för krävande vård.

Begonia – väldigt nyckfulla och bräckliga blommor, älskande ljus, men inte direkt, brännande solstrålar; bra vattning, men inte en “träsk” av stående vatten i en kruka. Liksom för kallt och för varmt temperatur leder till det faktum att Begonia begonia börjar värka och vissna.

Bladen av de kungliga begonierna är ganska stora, de har olika former och färger. Vanligtvis gör venerna en skarp kontrast till de ljusare bakgrunden av löv, som bildar en bisarr kontur på dem. Fläckarna av rosa, lila, krämig grön, silverfärgad, körsbärsblomning flaunt på löv, som droppar, kvar efter den akuta stroke av konstnärens pensel.

Även blomställningarna av denna växt ser väldigt blygsam i jämförelse med frodiga och ljusa löv. För att växa till broschyrer avlägsnas ofta blomställen. Blommans rhizom är saftig, köttig, förtjockad och sprider sig över jordens översta lager, så det är ingen mening att plantera för en ny anläggning i husets djupa krukor. Blommans födelseort är Indien och Asien.

I Ryssland började denna blomma att nämnas 1812. När fransmännen skakade undan, lämnade de ryska slätterna, började bönderna kalla begonia “Napoleons öra” för sin externa likhet med ett spolat stort öra. Det finns ett andra, inte mindre roligt namn för denna växt – “elefantöron”. Ett foto av den kungliga begonia visar klart detta.

Ta hand om den kungliga begoniaen – moderering i allt

Vilken vård behövs för den kungliga begoniaen, att hon ska sprida sina rika, färgstarka och invecklade ritningar lämnar och bedårande blomställningar?

 • Begonia är en varmälskande växt, så det är önskvärt att hålla temperaturen i rummet från 16 till 22C. På fönsterbrädorna från solsidan för att hålla blommorna rekommenderas inte.
 • Måttlig, men frekvent och regelbunden vattning. Med överflödigt vatten börjar växtens rötter att förfallna – det tappar och blir sjuk. På sommaren kan du låta marken vara lite fuktig och på vintern är det lämpligt att vänta tills substratet torkar före nästa vattning.
 • Vatten bör försvaras i förväg, om det tas från kranen, och ge det rumstemperatur.
 • Den optimala mängden fuktighet för blomman tillhandahålls genom placeringen av sitt “hem” – en kruka i en panna, i botten där det finns vatten eller våt sten.
 • Kunglig begonia växer bra i jorden, som har en genomsnittlig surhetsgrad. Det kan vara en blandning av humus med blad och gräsmatta.
 • Cirka två gånger om året behöver anläggningen ytterligare utfodring i form av mineralgödselmedel, men om de inte är där, är det ingen skada, för normal utveckling och tillväxt av begonia är det inte ett hinder. Det lämpligaste organiska gödselmedlet är gödsel, men det bör tillåtas att vandra ca 2 veckor. Koe och hästgödsel behöver utspädning 5 gånger, och droppings av fåglar – så många som 15 gånger.
 • Hur bryr du sig om royal begonia hemma? Stora blad av begonia under sommarmånaderna blir slags dammsamlare, så att bladen “andas”, är det önskvärt minst en gång i månaden att torka med en torr bit vävnad.

Related  Regler för att plantera svart vinbär

Hur sprids kunglig begonia?

kunglig begoniaDen mest tillförlitliga och enkla metoden är utbredningen av bladspån. Stalken med blad som valts av värden är uppdelad i flera lika delar, var och en av dem placeras i en fuktig jord som innehåller perlit och torv. Placera sticklingar i marken i en liten vinkel.

Därefter ska behållaren med stekarna täckas med polyeten. Mycket snart kommer sticklingar av sticklingar att få rötter och bli självständiga växter. Det kommer att hända inom ca 4 veckor, och efter samma tid kommer steklingar att tillåtas de första bladen. Men du kan föröka begonia och frön och delningen av busken.

Frösprutningen anses vara den lägsta, eftersom endast en fjärdedel av det totala antalet groddar som planteras ges.

Hur man transplanterar

blomma kungliga begoniaLiksom andra inomhusblommor, är den kungliga begonia för transplantation bäst förberedd på våren, eftersom växten i denna period fylls med vitalitet och blir starkare. Det kan anpassa sig snabbare till externa förändringar, och oavsiktligt brutna rötter “gå upp” till livet mycket snabbare. Om blomman har vuxit under föregående år är det vettigt att välja ett mer rymligt “hus” för det.

Åtgärder vid transplantation av den kungliga begoniaen:

 • Placera stammen mellan index och långfinger i höger hand.
 • Vrid grytan försiktigt med vänster hand.
 • Om substratet inte skiljer sig från behållarens väggar, be någon i familjen att trycka lätt på botten av potten.
 • Överför blomman från jorden till en ny behållare.
 • Stänk färskt, befruktat land, efter behov.
 • Om så önskas kan du befria rotsystemet från det gamla underlaget, försiktigt ta bort det vid kanterna och inte röra den centrala delen. Detta kommer inte att bryta rötterna.

Related  Var och hur persimmon växer: Kulturs egenskaper och odling

Vilka sjukdomar bör undvikas?

begonia royalRoyal begonia är mycket känslig för både förändringar i den yttre miljön och otillräcklig vård för den. Uninvited gäster: Spindelmider, scabies, thrips orsakar henne mycket “lidande”. Växten tappar och kan dö om du ignorerar skadedjuren. Vad ska jag göra?

 1. Det är nödvändigt att manuellt ta begonia från smutsiga gäster.
 2. För att ta bort långt borta står blommorna i närheten – för att undvika infektion.
 3. Gör en vatten- och tvållösning och vattna plantans löv.
 4. I avancerade fall är det lämpligt att använda insektsmedel.

Lovers av blommor adore royal begonia för dess ovanliga utseende, som kan dekorera alla inredning och inredning. Och då: var och en av blommorna är något annorlunda, men annorlunda än deras “bror”. Spots och ritningar på bladen kan studeras i timmar, förvånad av skickligheten hos den mest skickliga artisten – Naturen, som i det här fallet inte var snyggt heller för färgerna eller för tid på att skapa en fantastisk växt. Det är värt att titta på blomman – och då kan du inte bli av med önskan att bli ägare.

Video: King Begonia