glödande kolAsk är ett absolut överkomligt och mycket effektivt fosfor-kaliumgödselmedel som innehåller mycket ämnen och spårämnen som är nödvändiga för växternas utveckling och tillväxt. Du behöver inte köpa den, du behöver inte använda transport för transport – detta gödselmedel kan göras på egen hand. Tillgänglighet och nytta av aska är obestridligt! Även om det bör noteras att de kvalitativa egenskaperna och massfraktionen av dessa eller dessa mikronäringsämnen kan variera beroende på de råmaterial som används för att producera aska.

Viktigt! Vid användning av aska som gödningsmedel bör man komma ihåg att vid förbränning av råvaror förångas kväve, så att dess brist måste kompenseras av kvävehaltiga tillsatser.

Medelvärden för huvudelementen i asken efter förbränning:

aska

kalium

 1. trä:
  • barrträd – ca 8%;
  • lövträd – 14%;
  • Druvvin – 40%.
 2. Örtartade råvaror:
  • halm – ca 20%;
  • potatis toppar – 40%;
  • solros (stam, blad och huvud) – 40%;
  • torkat gräs (nässla, quinoa, såg, etc.) – 30%.
 3. Bukete, solrosskal – 35%.
 4. Torv – 10%.
 5. Slates – högst 2%.

fosfor

 1. trä:
  • barrträd – 6%;
  • lövfisk – högst 10%.
 2. Urtefulla råvaror – 1%.
 3. Torv – 1%.
 4. Skiffer – 1,5%.

kalcium

 1. Trä – 45%.
 2. Urtefulla råvaror – 10-20%.
 3. Torv – 20-50%.
 4. Skiffer – ca 70%.

Viktigt! Under inga omständigheter kan användas som gödningsmedel aska efter bränning: polymerer, hushållsavfall, gummi, färgstarka blöta magasiner, färgat papper och syntetmaterial. När man använder ett sådant “gödningsmedel” på grödan kan man i allmänhet glömma – landet kommer att förgiftas i många år.

Användning av aska på olika typer av jordar

 • Agrotekniker rekommenderas inte att använda aska som gödselmedel på jordar med hög alkalitet. Detta beror på askens kemiska egenskaper, framställd av något råmaterial – det alkaliserar dessutom marken, vilket väsentligt kan komplicera näring av växter.
 • Loamy och lera jordar – lägger till endast 300-500 g / m2 aska, förbättrar markantets fertilitet och struktur väsentligt. Även efter en enda applicering av gödningsmedlet kan den positiva effekten vara upp till 4 år.
 • Sura jordar – i att göra träaska som gödningsmedel, skapa en balans mellan den naturliga responsen av jorden (syra), och alkaliska komponenter (aska), som har en gynnsam effekt på växtens tillväxt och utveckling. Undantaget är kultur, initialt föredrar sur jord potatis, rädisor, melon fält och några andra, så att askan gödslar växterna måste vara mycket försiktig, efter vägning de potentiella fördelar och eventuell skada.

Metoder för att använda ask som gödselmedel

I praktiken används aska som gödningsmedel på 3 sätt:

 1. Torrt spill i stammen av träd, under buskar, i rader mellan trädgårdsgrödor och i hål före plantering av plantor.
 2. Spruta eller vattna växter, koncentrerad lösning och / eller infusion, framställd av vanligt vatten och aska.
 3. Lägger i komposthögan (2 kg / m³). Därefter används kompost traditionellt.

Praktiska råd till bönder

träaskaHur använder man aska som ett gödningsmedel?

Hur mycket aska behövs för en kultur?

Hur man korrekt förbereder en lösning av aska för bevattning och sprutning?

Bekanta frågor? Tja, erfarna lastbilsbönder och agronomer rekommenderar:

Tips! Utspädd aska i vattnet, med vattning ska ständigt skakas eller omröras, för att utesluta nedsänkning till botten.

 • Innan plantering av plantor av tomater, paprika och aubergine, tillsätt 5 dessert skedar av aska till varje brunn och blanda försiktigt den till marken eller till den genom att gräva i en takt av tre 200-grams koppar per 1 m ^.
 • Gräsmatta – Före såning av frö lägger du på toppdressing till det valda området, 300 gr. för 1 m². Det rekommenderas inte att sprinkla redan grodda frön.
 • Gödnings aska gurka, tomat och kål under tillväxten kan genomföras, en i förväg framställd lösning: 100 g / l 10 (aska / vatten), efter blandning av ingredienserna infusionen är klar efter 24 timmar. Häll 500 ml infusioner för varje planta eller gör längsgående spår och jämna dem jämnt.
 • För en bra skörd av kål rekommenderas att applicera gödselmedel mer än en gång, och var 10-12 dagar. Förfarandet bör utföras under hela tillväxtperioden.
 • För träd är det användbart att applicera topp dressing minst en gång vart tredje år:
  • vuxna – 2 kg för varje träd, för att komma in i stumpcirkeln i sin rena form, kan du göra ett speciellt spår (10 cm djup) längs omkretsen och applicera gödsel där. Vid torrt väder är den efterföljande rikliga vattningen obligatorisk;
  • plantor – 1 kg ask för att hälla i gropen förberedd för plantering, där den blandas med marken, då planteringen sker traditionellt.
 • Gödning av inomhusväxter aska används också i stor utsträckning. För att göra detta hälls produkten i en blomkruka (1 matsked i 5 liter mark) eller beredd med infusion (2 matskedar till 6 liter vatten), som används för bevattning.

Tips! För att göra överklädning av träd och förankrade plantor kan du använda en infusion beredd från 1,5 kg ask och 12 liter vatten. Den resulterande kompositionen hälldes helt enkelt jämnt runt växten, inte längre än 0,5 m från stammen.

Applicering av aska för växter som skydd mot sjukdomar och skadedjur

topp dressing med askaAnvändningen av aska för växter minskar inte bara jordgödsel, det är också ett utmärkt botemedel mot många skadedjur och sjukdomar:

 • Bearbetning från cruciferous flea – blanda ask och tobaksdamm i lika stora proportioner och pollinera den resulterande växtkompositionen.
 • Askinfusion är mycket effektiv när den används vid bekämpning av mjölk, liksom bladlöss. Det är mycket enkelt förberedt för denna blandning: 12 liter. kallt vatten, 110 gram hushållssåpe och aska, 20 gram urea. Alla ingredienserna blandas noggrant och infunderas i 2 dagar.
 • Det finns en åsikt att det regelbundna tillsatsen av aska till grönsaksgården, bidrar till att extruderingen av wireworm.
 • Som förebyggande åtgärd av olika svampsjukdomar pollineras växter också av aska.

Tips! Spruta askan endast när gatan är helt lugn, så garanteras att produkten kommer att falla på de planerade plantorna. De bästa resultaten är pollinering i de tidiga timmarna, då dagggen inte sovit ännu.

Träaska som gödningsmedel – video