Ripa druvornaDet är svårt att överskatta betydelsen av druvor i den moderna människans och hela mänsklighetens liv. Han blev en av de första jordbruksgrödorna, vin och ättika från antiken spelade en viktig roll i utvecklingen av handel och navigation. Många historiska fakta och händelser är förknippade med druvor. Det är omöjligt att berätta allt om druvor, men det faktum att växten och dess odling är förlovad i en helvetenskaplig ampelografi, förtjänar uppmärksamhet och respekt.

Insamling av druvor i 6: e millennium BCEnligt verk av NI Vavilov var födelseplatsen för denna kultur och centrum för utveckling av vinodling den asiatiska regionen och Mellanöstern. Det är här att det största antalet fortfarande dåligt studerade vilda druvor växer. Här, i Georgien, upptäcktes bevis på existensen av vinframställning, som går tillbaka till det 6: e årtusendet före den nya eran.

Sedan dess har spridningszonen för värmekärlskultur ökat avsevärt. Och idag kan inte vinstocken uppfyllas såvida inte på Antarktis kontinent. Totalt fördelas mer än 10 miljoner hektar för vin och bordsdruvor. Med utvecklingen av urval och industriell teknik blir druvvarianter allt viktigare, inte bara för vinframställning, utan även för fräsch användning, produktion av juice och russin.

Klassificering av druvor: art och ursprung

Tekniska druvsorterTotalt, i släktet Vitis, enligt den befintliga klassificeringen, är mer än sju dussinarter fördelade på tre grupper:

 • Europa och Asien;
 • Östasiatiska;
 • Nordamerikanska.

Den eurasiatiska gruppen är i själva verket arten Vitis vinifera, vars kulturella underarter ger det största antalet tekniska och bordsdruvor som finns idag. De klassificeras enligt klassificeringen av A. M. Negrul i tre geografiska grupper:

 • orientalis- öster;
 • occidentalis – västeuropeiska;
 • pontica-härstammar från Svarta havet.

Grapesort IsabellaAv de 28 arter som utgör den amerikanska gruppen är tre välkända och odlade. Vitis labrusca är inte bara förfader till de flesta amerikanska sorter, utan också en art vars afkomlingar, på grund av deras anspråkslöshet och utbyte, är de mest utbredda i världen. Bär av detta slag är lätt att känna igen med en märklig smak, som ofta kallas “räv” eller jordgubbe. Ett exempel på den vanligaste naturliga hybriden av den europeiska och amerikanska typen är den tekniska druvsorten Isabella, vars historia har räknats i nästan två århundraden.

Amur druvorDen mest talrika östasiatiska druvgruppen innehåller 44 arter, varav endast en har studerats och använts inom vinodling. Detta är Vitis amurensis – Amur druvor.

I dag på professionella och amatörsgårdar odlas buskar som ger runda och långsträckta bär av alla nyanser från nästan svart och violett till gulgul och grönaktig.

Och vita druvor är också resultatet av urvalsarbetet, men utförs av naturen själv. Alla vilda druvor ger en mörk bär, men som en följd av en spontan mutation som framgångsrikt konsoliderades, förlorade vissa växter förmågan att producera antocyaninfärgningsfrukt. Så de vita druvorna uppträdde.

Vita druvor - resultatet av avelsarbeteDruvor är dock inte bara en växt som ger saftiga bär, men också en spektakulär dekorativ liana. Därför används vissa arter, till exempel Amur och girlish druvor, liksom Isabella aktivt i landskapsdesign och trädgårdsarbete. Det finns även inomhusdruvor. Detta är en avlägsen släkting till de kulturella företrädarna för släktet Vitis – cicis, i form av löv och utseendet på en buske som påminner om sina fruktbara bröder.Girlish druvor i landskapsdesign

Moderna druvsorter och urval av nya sorter

Om vi ​​talar om de befintliga druvsorter vars bär under en lång tid och bli en del av en människas liv, någonstans i världen finns det mer än 20.000, de allra flesta – är hybrider i genotypen som har en europeisk kultur druvor, labruska amerikanska och sibiriska arter.

Tidig druvsortVar och en av dessa arter har sina fördelar och nackdelar, så uppfödarna arbetar aktivt för att identifiera de bästa funktionerna och få nya bord och tekniska sorter av druvor:

 • med hög vinterhårdhet
 • med en stor, söt eller fröslös bär;
 • med tidigare mognadsperioder
 • med rikliga regelbundna skördar;
 • med gott motstånd mot sjukdomar och skadedjur.

Även i mitten av förra seklet Michurin kunde erhålla stabila hybrider vinterhärdighet och anspråkslösa Amur druvsorter amerikanska, många begagnade och fortfarande tidiga sorter av druvor, vilket kraftigt har utökat gränserna för vinodling i Sovjetunionen.

Mer än hälften av de regioner där druvor odlas i Ryssland hänvisas till zoner med starkt kontinentalt klimat.

Detta innebär att vinstocken måste klara sig:

 • svåra vintrar;
 • frost oundvikliga på våren och hösten;
 • brist på fukt under våren och sommarmånaderna;
 • tidig regnperiod som uppstår vid tidpunkten för mognad eller skörd.

På grundval av sorter som produceras i de sovjetiska åren är det inte mottagliga för sjukdomar som dragits tillbaka, kall resistenta sorter av druvor som Codreanca, Delight, Original själva har blivit “föräldrar” i flera generationer som ger hybrider.

Villkor för modning av druvor

Det viktigaste problemet är problemet med att få druvsorter av vin och efterrätt, med en kort vegetationstid.

Tidig druva dessert druvorDet finns en uppfattning att en växts förmåga att snabbt bilda en gröda beror på många faktorer, varav den främsta är en genetisk predisposition. I olika klimat- och väderförhållanden kan dock druvor av samma sort ge en gröda med en tidsskillnad på 1-2 veckor.

Dessutom finns det signifikanta skillnader i fenotypen mellan sorter av nordligt och sydligt ursprung. Till exempel ger den tidiga druvvarianter av nordligt ursprung inte bara på kort tid en söt bär, men har också tid att förbereda sig för vintern. Under vintersäsongen är hans vinstockning mogen. Södra sorter med samma mognadsperiod kan inte skryta med en sådan egendom, deras vinstockar mognar efter skörden av druvorna. Och i de mogna bären ses ofta oformade frön.

Perioden från det ögonblick då knopparna bröt ut, tills bärens löptid i sorter med olika förfallodatum är:

 • mycket tidig mognad 105-115 dagar;
 • tidigt mogna 115-125 dagar;
 • genomsnittlig mognad av 125-130 dagar;
 • mid-sen modning av 130-140 dagar;
 • sen mognad av 140-145 dagar;
 • mycket sen mognad mer än 145 dagar.

Det är sant att det redan finns supera tidiga druvsorter, under gynnsamma odlingsförhållanden som är redo att behaga skörden i 90-95 eller till och med 85 dagar.

Frostbeständighet av druvor

Frostbeständig druvsortÄven när växande sorter med korta perioder av omöjligt att få någon väsentlig skörd, om växterna inte uppstår krävt härdighet och inte kan överleva i säsongs frost och vinterkylan vegetation. Frostbeständiga druvsorter är oumbärliga i ryska förhållanden med ett kontinentalt klimat, där vintrarna, tillsammans med heta sommar och södra regioner, är ganska allvarliga.

Enligt den accepterade klassificeringen är sorterna indelade i fyra grupper:

 • Lite resistent, vinning vid temperaturer från -15 till -17 ° C;
 • medium-resistenta, bärande förkylningar från -18 till -22 ° C;
 • med ökat motstånd, överlevande vid frost från -23 till -27 ° C;
 • mycket motståndskraftig mot frost, motstå temperaturer från -28 till -35 ° C.

Det är intressant att inom ett år kan druvornas förmåga att motstå förkylningen förändras.

Under den intensiva tillväxten kan en plötslig kylning till -3 ° C helt förstöra buskarna av jämn frostbeständiga druvsorter som praktiskt taget förlorar den här egenskapen under sommartid. Skott på denna tid är fulla av juice, lignification är obetydlig, och det finns inga skyddande ämnen och reserver i växten. Vid hösten växer vinterhårdheten och når högst i januari. I det här fallet är långsiktigt trä mer skyddat än skott-ett år. Och den största känsligheten är tillväxten hos scion och lager.

DruvskördNär man odlar unrivorous druvvarianter bör man komma ihåg att njurarna på busken också har en annan grad av skydd mot kyla:

 • Sova njurar är mer säkra.
 • I andra hand är ersättning, laterala knoppar.
 • De centrala njurarna drabbas oftast av frost och vinterkylning.

Frostbeständigheten hos druvsorter beror inte bara på meteorologiska förhållanden utan också på vinterns placering på en viss tomt, dess ålder, graden av beredskap för vintern, skadan av sjukdomar och skadedjur.

Bordsdruvsorter

BordsdruvvariantDet mest aktiva urvalet är i riktning mot att få nya sorter, vars bär används fräscha. Det är bordsdruvor idag som tillhör den första platsen i popularitet bland amatörgardiner och professionella vinodlare.

Av den totala vikten av druvor av bordssorter är det lätt att skilja på ett antal funktioner:

 • storlek och attraktiv form av stora borstar;
 • vacker färgning, form och storlek av bär;
 • uttryckt arom och smak av mogna frukter.

Vid uppfödning av sådana sorter ägs mycket uppmärksamhet åt att minska bärarnas surhet, ger och erhåller stora frukter och fyllda penslar. Detta riktar sig också till ett antal agrotekniska åtgärder som inte utförs på druvsorter av vinbestämning. Bland sådana tekniker:

 • artificiell pollinering
 • normalisering av penslar och blomställningar;
 • gallring av bär på bunkar;
 • avlägsnande av skuggande löv.

Utbytet och kvaliteten på bären av bordsdruvor beror också på klimat, topografi och mark som vinstocken växer på.

Bordsdruvor med lång hållbarhetstidOm det före praktiken inte hölls för skörd av bordsdruvor finns idag sorter, både för lokal konsumtion och motståndskraftig transport och mycket lång lagring.

Seedless druvor

Druvor utan frönStörre populära druvodlare är fröfria druvsorter, vars bär antingen helt saknar ben eller bara har sina rudiment. Sådana bär finner efterfrågan inte bara i fräsch form, gör druvor av druvor, särskilt dyrbara fröfria russin. Frånvaron av frön är en allvarlig faktor för att locka konsumenter, så nyligen växer en liten grupp snabbt och fyller på hybrider och sorter av rosa, svarta och vita druvor med olika mognad och destinationstider.

Det anses allmänt att fröfria druvor är representerade av två typer:

 • Kishmish, som tillhör den östra druvgruppen;
 • en gorilla som tillhör gruppen av Svarta havsbassängen.

Det är Kishmish som anses vara en av de mest populära i världen. Men om det i hyllorna på affärer oftare finns druvor med en ganska liten men extremt söt bär, erbjuder uppfödarna idag obehandlade tidiga druvsorter med stora frukter av svart, vit och rosa.

Tekniska druvsorter

Plantering av tekniska druvsorterEftersom druvorna av tekniska sorter är avsedda för bearbetning, är dess huvudsakliga kännetecken innehållet i saften. Mängden av druvsjuice som erhållits från bär eller druvor kan nå 75-85%. Den andra viktiga indikatorn är förhållandet mellan kammen och bärens vikt på borsten. Ju tätare borsten och den mindre vikten faller på kammen desto mer värdefull råmaterial.

I detta fall är klustrets utseende, färgens harmoni och fruktens storlek inte så viktiga. Många uppmärksammas på den mekaniska och kemiska sammansättningen av bär, sockerhalt och surhet, på vilken typ och kvalitet av produkterna kommer att bero på. Att få en anständig skörd på en teknisk kvalitativ druv beror inte bara på växtens genetiska och biologiska egenskaper utan också på växthöjden. Inte undra på att det finns vingårdar, som redan har flera århundraden av historia och är kända för sitt utmärkta vin.

Experter är väl medvetna om att vinens specifika läge påverkar vinets kvalitet och dess bukett, förutom den geografiska och klimatiska aspekten. Till exempel beror mättnaden av färgen på bär av druvvarianter direkt av belysningen, riktningen av raderna och geometrin i lutningen på vilken buskarna växer. Tack vare de unika egenskaperna hos enskilda sorter, till exempel en smak som Cabernet eller smak, som de befintliga sorterna och hybriderna i Muscat, lyckas vinproducenterna bli intressanta, till skillnad från andra viner och drycker.

DruvplantagerOm bordsdruvsorter normalt inte är knutna till en viss ort, då för tekniska sorter, är uppdelningen i inhemska och införda sorter faktiska. Dessutom är lokala sorter av tekniska druvor högt värderade och är råmaterialet för produktion av ibland unika märken av viner, vars produktion i ett annat område helt enkelt är omöjligt.

Video om potentiella druvsorter