perlindungan ceri daripada burungSelepas ceri masak di taman, bukan sahaja orang-orang tetapi juga rempah-rempah berbulu yang menonton dengan tidak sabar. Bagaimana untuk melindungi ceri dari burung, untuk melindungi penuaian dan kesihatan pokok pada plot swasta? Soalan-soalan ini menjadi perhatian ramai penduduk musim panas dan pemilik farmsteads luar bandar.

Penanaman kebudayaan buah-buahan dan buah beri untuk ramai, khususnya burung-burung sekolah di musim panas menjadi penyu kegemaran. Walau bagaimanapun, lawatan burung tidak selalu menyeronokkan. Ia hebat apabila pek membantu menampung serangga perosak. Dan perkara lain – burung-burung, berminat untuk mendapatkan strawberi taman, pengairan, honeysuckle dan, tentu saja, ceri.

Musuh bertakuk ceri manis: siapakah mereka dan betapa berbahaya?

kekasih buah beri manisSelalunya di pokok buah-buahan dan pokok renek “merumput” burung guntur dan tits, berlilin dan jet. Matang lebih awal daripada ceri buah batu lain sangat menarik bintang.

Apakah kerosakan yang dilakukan oleh burung, dan bagaimana melindungi ceri dari burung, sama ada mereka adalah anak kambing atau lain saudara-saudara bersayap mereka? Di samping itu, bahawa kawanan dalam masa beberapa jam hampir membersihkan cawangan beri masak, burung:

  • memecahkan pertumbuhan muda dan berita buket, di mana penuaian tahun depan harus muncul;
  • meninggalkan buah yang rosak yang menarik serangga dan kulat penyebab penyakit.

Semakin besar burung dan semakin besar kawanan, semakin besar kerusakan. Tetapi burung bukan bencana alam! Walaupun dengan perbelanjaan kecil atau di rumah bermakna, adalah mungkin untuk memberikan perlindungan yang sangat baik dari ceri dari burung.

Langkah-langkah yang bertujuan untuk menyelamatkan tanaman jatuh ke dalam dua kategori. Sesetengah kaedah melindungi seluruh pokok dan mengelakkan burung daripada mendapat buah berry yang dihargai. Kegiatan lain dirancang untuk menakut-nakuti sayap bersayap.

Bagaimana untuk menakutkan burung dari ceri manis?

cakera terhadap burungBurung dalam penerbangan jauh lebih berani daripada perseorangan. Namun tiada seorang pun daripada Jalak yang paling berani tidak dapat untuk memulakan makan, jika ia mengganggu bunyi menjengkelkan, cahaya terang atau tanpa gangguan berkelip objek berkilat.

Related  Menyembur pokok buah-buahan di musim bunga mesti dilakukan tepat pada waktunya

Teknik ini digunakan untuk menakut-nakutkan anak-anak dari ceri manis, seperti penanaman pokok buah-buahan, dan di taman-taman besar. Yang paling mudah dalam prestasi dan pilihan yang ada ialah:

  • Tergantung pada objek berliku atau gemerincing mahkota, misalnya, beg rumah, kain pembungkusan mika atau filem;
  • longgar dilampirkan, bergerak barangan dari reflektif, berkilat, bahan-bahan yang terang seperti serpihan tinsel Krismas, pemacu komputer yang tidak perlu, jumlah ketulan foil makanan, digantung di antara cawangan;
  • turntables dan ratchets buatan sendiri, dibuat mengikut prinsip mainan kanak-kanak, tetapi mempunyai kesan yang berterusan dan menakutkan terhadap burung.

Kaedah-kaedah ini adalah baik kerana mereka membantu, bagaimana untuk melindungi ceri daripada anak-anak muda, dan enggan membelanjakan wang tambahan pada peranti mahal dan peranti.

Tetapi tukang kebun yang berpengalaman tahu bahawa burung akhirnya menyesuaikan diri dengan cara yang paling bijak menakut-nakutkan diri, jadi untuk kesan yang besar adalah lebih baik untuk menggabungkan beberapa teknik dan dari semasa ke semasa menukar tempat satu perkara yang menakutkan burung.

Bagaimana untuk melindungi ceri daripada anak-anak muda dengan bantuan tempat perlindungan?

kami melindungi ceri daripada burungSatu lagi cara yang sama untuk melindungi – tempat perlindungan untuk mahkota, yang tidak akan menghalang penembusan ke dalam matahari, udara dan air, tetapi ia tidak memberikan duduk yang berbulu di cawangan dengan buah berair.

Bagaimana untuk melindungi ceri dari kaedah burung ini? Baru-baru ini, peristiwa sedemikian hampir tidak dapat dilaksanakan, tetapi hari ini perdagangan menawarkan banyak pilihan yang menarik dan agak berpatutan:

  1. Bahan bukan sutera ketumpatan rendah, sebagai contoh, yang digunakan untuk melindungi tanaman yang semakin meningkat, pernafasan tumbuhan tidak dihukum, benar-benar pas air hujan dan pengairan kelembapan dan cahaya matahari. bilah mudah tidak akan merosakkan cawangan, tetapi akan menjadi perlindungan yang boleh dipercayai daripada unggas kepada ceri dengan mahkota padat kecil.
  2. Pada pokok-pokok yang lebih besar adalah mudah untuk menggunakan grid mesh besar khas diperbuat daripada plastik. Mahkota di bawah penutup itu tidak rosak, dan burung, walaupun duduk di atas pokok, tidak dapat menembus jauh ke dalam cawangan ke mana buah beri manis itu digantung. Di samping itu, grid hijau hampir tidak kelihatan dari sisi dan tidak merosakkan pemandangan taman.

Related  Menanam lobak tanpa penipisan

Cara lain untuk melindungi ceri daripada burung

anak kembar, yang rosak oleh bintang-bintang

Penduduk musim panas yang mempercayai lebih daripada kerajinan buatan sendiri, dan kaedah inovatif perlindungan tumbuhan, boleh membeli alat elektronik ultrasonik untuk menangkis burung.

Peranti yang diletakkan di taman menghasilkan getaran manusia yang tidak dapat didengar, yang dianggap berbulu sebagai isyarat penggera yang tidak jelas. Ini membolehkan anda menakut-nakuti burung dari ceri manis, kedua-duanya dalam kotej musim panas kecil dan penanaman besar-besaran. Pelbagai tindakan bergantung kepada kuasa dan ciri teknikal yang lain pada peranti.

Dalam sesetengah kes, tukang kebun menggunakan infusi herba wangi berdasarkan bawang putih, lada panas, kulit jeruk dan tanaman lain dengan rasa tajam dan aroma untuk burung. Kaedah ini tidak dapat dipanggil dipercayai, memandangkan hujan pertama menyapu perlindungan, dan dalam cuaca kering, minyak pati semulajadi dengan cepat disebarkan.

Video terperinci mengenai cara melindungi ceri dari burung, akan memperkenalkan tukang kebun kepada semua peluang yang ada. Bahan yang ada akan membantu anda memilih kaedah yang paling berkesan dan pada masa yang sama dapat diakses. Dan buah berry yang dipelihara dari labu-labu bulu pasti akan menjadi penduduk musim panas dan ahli keluarganya.

Satu cara untuk memerangi burung di pokok ceri – video