Untuk membantu penduduk kampung gambar dan nama-nama pelbagai jenis tembikai

Sayuran sayuran manisTanah asli melon, yang dipunyai oleh keluarga labu, adalah Asia. Di sini, dalam keadaan musim panas yang panas, dari Asia Tengah dan ke kawasan tropika India, jumlah terbesar yang terdapat di spesies kebudayaan dan liar dunia tumbuhan ini sedang masak. Pusat sebenar pembangunan melon, sebagai budaya melon pertanian adalah rantau Asia Tengah, Afghanistan, Iran dan China dan India.

Tetapi untuk melihat di mana nenek moyang jenis dan jenis melon yang diterima oleh hari ini tidak mungkin berfungsi. Selama beribu-ribu tahun pemilihan, bentuk budaya telah menjadi sangat berbeza dari tumbuh hingga spesies liar dewasa ini. Dan tembikai, yang menjadi semakin besar dan manis, dengan karavan perdagangan dan tentera Rom dan penakluk lain telah datang ke utara Afrika.

Terdapat bukti bahawa di negara-negara Eropah, kewujudan tembikai dan rasa dapat yang belajar hanya pada Zaman Tengah dan di wilayah Rusia, sebagai contoh, di rantau Volga, tembikai dari Parsi dan Asia Tengah, telah berkembang abad XV.

Jenis-jenis melon Asia Tengah: nama, gambar dan keterangan

Pelbagai jenis tembikaiWalaupun ramai yang tidak tahu jenis-jenis melon jenis Asia Tengah, foto mereka selalu memukau para pecinta pengguna melon dan pengguna biasa. Berbagai macam bentuk dan jenis tembikai, seperti di Uzbekistan, Tajikistan dan negara-negara lain di rantau ini, tidak ada tempat di dunia. Di sini, penanam melon berjaya mendapatkan bukan sahaja yang paling besar, sehingga 25 kg berat badan, tetapi juga melon yang paling lazat.

Dalam kes ini, bentuk buah boleh sama sekali berbeza dari oblate dan bulat hingga ellipsoidal memanjang. Palet warna pada kulit licin atau berbingkai juga mengejutkan.

Jenis popular tembikaiIlustrasi menunjukkan jenis melon, yang mempunyai pelbagai bentuk, warna kulit dan ciri-ciri pengguna:

  1. melon ubi kayu;
  2. melon Bukharka atau Chogar;
  3. Melon nanas atau Ich-Kzyl;
  4. satu melon singkong Assan-bey;
  5. Chardjou melon atau Guliabi;
  6. melon cantaloupe.

Antara jenis Asia Tengah tembikai mempunyai tahun kematangan, yang telah sedia untuk digunakan serta-merta selepas pengumpulan dengan cemeti, tetapi ada jenis, segar disimpan untuk sekurang-kurangnya 5-6 bulan, dan yang terbaik sahaja musim bunga akan datang.

Merah jenis KassabMelon dari jenis Kassab, dalam gambar nama-nama jenis tembikai ini dapat dilihat di bawah nombor 1 dan 4, juga dipanggil musim sejuk, kerana matang mereka bermula sangat terlambat.

Melon tahan api boleh digunakan pada akhir musim sejukSelepas musim menuai, buah-buahan dipenuhi dengan buluh dan digantung di bilik kering atau di bawah kanopi untuk perendaman dan penyimpanan. Hanya dengan bulan Mac pulpa kehijauan keras menjadi berair dan manis.

Melon Chogary, nombor 2, atau seberapa kerap seperti yang dikenali di kawasan-kawasan Rusia Buharka mempunyai sangat tebal pulpa gula putih dan memberikan bujur dengan buah-buahan akhir sedikit berkata, sehingga 6 kg. Oleh kerana kekayaan yang tinggi tembikai ini jarang dilihat jauh dari Asia Tengah, tetapi ia adalah jenis permintaan dan meluas.

GoulabyTetapi tembikar Gulyabi, yang digambarkan pada nombor 5, terkenal di wilayah bekas USSR. Jarang, tumbuhan yang boleh memainkan peranan dalam filem ciri ini. Ini jenis melon Asia Tengah bernasib baik untuk muncul di pita “Station for Two”, bagaimanapun, di bawah nama samaran. Semua orang yang menonton filem ini mengingati wira utama yang dijual oleh pahlawan asing. Sebenarnya, tidak ada semacam itu, tetapi yang besar, hingga 3-5 kg ​​buah berbentuk telur dari tembikai Chardjou terkenal di Kesatuan Soviet.

Pelbagai ini dibesarkan dalam bidang Turkmenistan Chardzhuyskom berbeza daging putih tebal, manis, kualiti penyimpanan yang baik dan transportability, ia tidak menghairankan bahawa dari Uzbekistan dan Turkmen SSR buah-buahan dibawa dengan kereta api ke bahagian Eropah negara ini, walaupun pada musim gugur lewat.

Melon nanasDi bawah nombor ketiga pada foto adalah melon nanas atau Ich-kzyl, yang memberikan buah bulat bersaiz sederhana. Berat seperti melon adalah dari 1.5 hingga 4 kg. Dan walaupun varietas musim panas ini tidak biasa dengan pelbagai penanam dan gourmets di strip tengah Russia, daging merah jambu, daging berkaki tinggi ini melon makanan istimewa dihargai di tanah air, di Uzbekistan.

Hari ini, di bawah nama melon Nanas di negara kita, penternak ditawarkan pelbagai masak awal, mengingatkan bentuk Ich-kizil, nota eksotik dalam rasa dan rangkaian keretakan pada kulit. Walau bagaimanapun, dalam masa 60-75 hari dari saat menanam, varieti moden bahkan boleh membuat buah-buahan hingga 2 kg berat di Kawasan Non-Hitam Bumi, di mana tidak ada kemampuan melon Asia Tengah.

Melon TorpedoMelon Torpedo, dalam gambar, merujuk kepada jenis pematangan lewat, buah bujur besarnya, berkat bentuk tumbuhan dan namanya, bertolak ansur dengan pengangkutan. Di Uzbekistan, di mana jenis ini berasal dari, yang sudah mempunyai sekurang-kurangnya tiga abad sejarah, buahnya dipanggil Mirzachul melon.

Dalam buah-buahan yang masak, pewarna kulit kulit yang ditutup dengan nipis menjadi lembut kuning dengan warna merah jambu, daging memperoleh aroma yang indah, dicirikan oleh rasa manis dan juiciness.

Melon Eropah: jenis, nama dan gambar spesies yang popular

Melon sejenis KolhoznitsaTerutamanya popular di Timur adalah tembikai awal Handalaki, bentuknya yang bulat dan saiz kecil yang sangat mengingatkan pada yang paling terkenal di negara kita pelbagai koloni Kolhoznitsa.

PenuaianSeperti yang dapat dilihat dalam gambar, jenis tembikai Farmer – yang sederhana, berat sehingga 2 kg buah-buahan dengan pulpa putih atau kekuningan, walaupun di bawah keadaan iklim sukar Rusia mendapat jumlah yang baik daripada gula. Walaupun kemunculan hibrid baru, terima kasih kepada tak berat dan cepat matang, Farmer gred dalam gambar pada masa ini tembikai menuai, adalah tembikai yang paling besar seperti ini.

Dalam gambar dengan nama dan jenis tembikai pada nombor 6 dibentangkan satu lagi tumbuhan purba dengan sejarah yang dicemburui dan tidak menyenangkan. Ini adalah melon Muscovy yang berasal dari Afghanistan atau Iran, yang melalui kehendak nasib melalui Armenia dan Turki, datang ke Eropah, tepatnya, ke meja Ketua Gereja Katolik.

Melon pelbagai Cantalouperasa yang tersembunyi di bawah kulit pulpa terang tembikai Cantaloupe tebal, seperti dalam gambar, jadi suka Pope, bahawa buah-buahan pelbagai ini sejak itu dinamakan sebagai penghormatan kepada harta paus dalam Cantalupo in Sabina, di mana ladang tembikai keseluruhan telah dibahagikan.

Hari ini, melon cantaloupe adalah varieti yang paling popular dan popular di Eropah dan Amerika Syarikat, yang telah berkhidmat kepada banyak penternak untuk menghasilkan jenis baru, produktif dan bersahaja.

Seperti yang dapat dilihat dalam gambar, melon cantaloupe mempunyai bentuk bujur atau sedikit rata dan ditutup dengan retakan keputihan yang padat.

Melon EthiopiaIni membawa Cantaloupe bersama dengan tembikar pelbagai Ethiopia. Dalam melon ini, bulat-bulat, seperti cantaloupe, buah-buahan dengan permukaan lobat kasar mencapai jisim 3 hingga 7 kg. Tetapi jika “Papal melon” pulpa tepu jeruk oren, maka menurut keterangannya, bubur Ethiopia melon putih, sangat berair dan manis.

Melon PisangA melon pisang, atau pelbagai cantaloupe yang semakin popular, yang tumbuh hingga 80 cm panjang, mempunyai rasa dan aroma yang menyenangkan. Dan buah tidak hanya menyerupai pisang dalam bentuk dan warna bubur, tetapi rasa melon itu lembut, berminyak, lembut. Cuba berkembang di laman web anda di sebelah kentang, lobak merah dan sayur-sayuran lain, ini adalah gred melon yang luar biasa.

Timun ArmeniaWarga yang paling dekat dengan pelbagai yang luar biasa ini ialah tembikai Perak atau timun Armenia, yang mempunyai akar biasa dengan cantaloupe, tetapi sangat tidak seperti buah melon biasa.

Dari tembikai kebudayaan dalam buah masak, sehingga 70 cm panjang dan berat sehingga 8 kg, hanya terdapat rasa melon, tetapi makan timun Armenia masih hijau. Selain itu, tumbuhan ini sangat bersahaja dengan keadaan penanaman dan membekalkan fros.

Melon eksotik: gambar dan nama varieti

Melon VietnamDaripada sejumlah saudara melon Vietnam dibezakan oleh corak cerah dari jalur kuning dan coklat cahaya yang bergantian. Walau bagaimanapun, ini bukan satu-satunya kebaikan pelbagai.

Tidak tanpa alasan, spesies dari Vietnam dipanggil melon nanas. Dia mempunyai rasa yang sangat baik, aroma ciri yang kuat dan daging lembut yang menyenangkan. Ramai membandingkan kepelbagaian ini dengan melon terkenal di selatan dan Asia Tengah, tetapi hanya berat tembikai Vietnam tidak sampai 250 gram.

Melotrope melon kasar atau tetikusMelotri melon kasar atau tikus dari Maldives mendakwa sebagai wakil yang paling kecil daripada genus itu. Di rumah, tumbuhan liar adalah lianas saka.

Di Eropah dan Amerika Syarikat baru-baru ini, budaya sering dipanggil semangka kerdil dan di bawah nama itu pelbagai tembikai, dalam foto, ditanam di dalam keadaan tertutup dan di tempat tertutup. Buah boleh dimakan, tetapi tidak manis, tetapi mempunyai rasa menyegarkan yang berasid dan sesuai untuk pemeliharaan dan penggunaan dalam bentuk segar.

Melon bercerminKivano, budaya lain yang eksotik, yang berkaitan dengan tembikai, datang ke Eropah dari Afrika. Buah anggur yang berumput, yang memberikan buah-buahan kuning atau oren sehingga 12-15 cm panjang, tidak sia-sia dipanggil melon bertanduk, kerana tailstones cerah menghiasi duri lembut kon ini.

Berbeza dengan jenis melon biasa, di mana bahagian yang dapat dimakan adalah daging, kivana memakan inti kehijauan, di mana terdapat banyak biji putih atau cahaya hijau. Sweety juicy, seperti jeli yang menyegarkan, pulpa melon bertanduk boleh digunakan, seperti dalam bentuk segar, dan digunakan untuk memasak jem, marinades dan jeruk.

Video tentang tembon Torpedo

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Adblock
detector