Sebilangan besar senegara kita suka tomato yang enak dan sihat, yang dibezakan dengan rasa yang enak dan aroma yang baik. Budaya ini telah menjadi sebahagian daripada menu sayuran banyak hidangan, tetapi ia sering digunakan untuk makanan dan secara berasingan daripada semua orang. Walau bagaimanapun, seperti yang diketahui ramai orang yang menanam tomato, budaya ini agak termophilic dan tumbuh dengan baik pada suhu tanah, tidak di bawah + 11 ° C. Ini menyebabkan beberapa kesukaran menanam tomato di Ural, di mana musim panas adalah pendek dan sejuk. Baca artikel: ketika menanam benih tomato?

Keupayaan untuk menanam tomato di Ural

Mujurlah, penternak yang kompeten telah mengeluarkan varieti yang memungkinkan untuk berjaya mengembangkan budaya sayur ini walaupun di kawasan dengan iklim yang sejuk. Terima kasih kepada ini, pada masa ini semua orang yang tinggal di rantau Ural dan kawasan berdekatan boleh membeli benih yang sesuai dan menanam tomato di taman rumah mereka. Satu-satunya perkara adalah sangat penting untuk memilih benih yang betul, serta memastikan kualiti yang baik – selepas semua, bukan sahaja pertumbuhan yang baik, tetapi juga penuaian yang banyak bergantung kepada tenaga semulajadi memberi benih.

Tomato terbaik untuk Ural – jenis dan ciri-ciri mereka

Di bawah jenis tomato yang terbaik, yang disyorkan untuk berkembang di Ural, mereka bermaksud mereka yang mempunyai sifat paling rendah, hasil yang baik dan kualiti rasa yang baik. Jenis tomato yang terbaik untuk Ural akan membolehkan anda menanam tanaman yang baik, yang pastinya bukan hanya tukang kebun, tetapi semua keluarganya.

Antara jenis tomato yang paling popular dan terbukti adalah berikut:

  • Bull's HeartHati Bull. Pelbagai ini dibezakan oleh buah-buahan besar dan berdaging, yang sering datang dalam salad yang berbeza, tetapi kerana rasa manis mereka juga digunakan untuk makanan dan secara berasingan. Kilang itu tergolong dalam varieti penentu, menyebar, dari 150 hingga 170 cm tinggi. Hasil satu belukar adalah kira-kira 3.8-5 kg, dan apabila ditanam di rumah hijau dan rumah hijau, anda boleh mendapatkan sehingga 10 kg dari belukar.
  • Pelbagai tomato Ural F1Ural F1. Hibrid ini dibiakkan oleh penternak khas untuk penanaman di zon tengah Rusia, dan buah masak, lazat dan manis dituai selepas 120 hari dari saat menyemai ke tanah. Selalunya mereka ditanam di rumah hijau atau di bawah filem, dan dengan penuaian yang baik, anda boleh mendapat sehingga 8 kg tomato dari satu belukar. Buahnya licin, rata-rata, seberat kira-kira 320 g.
  • Pada gambar pelbagai tomato NevskyNevsky. Tomato seperti ini sangat dihargai oleh tukang kebun dari Ural kerana fakta bahawa tumbuhan itu dapat menahan turun naik suhu tajam yang tidak menjejaskan pembentukan bunga. Pada masa yang sama, semasa musim yang semakin meningkat, sangat penting untuk mengekalkan suhu alam sekitar sekurang-kurangnya 18 ° C, dan oleh itu, disyorkan untuk membesar di rumah hijau. Ketinggian tanaman mencapai 25 cm, tempoh vegetatif berlangsung sekitar 100 hari, dan dari satu semak mungkin untuk menuai hingga 3 kg buah.
  • Pematangan awal SiberiaSiberia matang awal. Pelbagai tomato boleh ditanam di luar, kerana ia menanggung suhu rendah dengan baik. Tempoh tumbuhan mencapai 110 hari, dan hasil panen dari satu belukar boleh diperolehi hingga 3.5 kg. Ketinggian pokok batang adalah 25-30 cm, dan buahnya adalah bentuk merah, rata-rata, dengan berat 50-60 g.
  • Variasi Tomato Intuisi F1Intuisi F1. Satu hibrid yang sangat baik, dibiakkan oleh penternak untuk mendapatkan hasil panen yang berlimpah di musim panas yang sangat singkat. Disebabkan oleh sikap bersahaja dan kemudahan penanaman, ia sering digunakan oleh petani trak dari Urals untuk mendapatkan tuaian yang baik. Buah-buahan tumbuhan agak besar, mencapai jisim 110 g, dan mereka mentolerir keretakan pada kelembapan yang tinggi. Dalam satu berus boleh sehingga 6-8 tomato, dan mereka mempunyai bentuk bulat yang betul.
  • Niagara F1Niagara F1. Ini jenis tomato hibrid awal dibezakan dengan hasil yang tinggi, kualiti buah yang sangat baik dan bentuk yang agak asli. Buahnya sedikit memanjang, merah, dengan rasa yang sangat baik. Terima kasih kepada sistem akar yang berkuasa, tumbuhan ini dapat menahan tempoh yang gersang dengan baik, dan buah-buahan dibentuk dalam berus, masing-masing boleh membentuk sehingga 15 tomato.

Related  Bagaimana untuk mempercepat percambahan lobak

Di samping itu, jenis tomato seperti truffle Jepun, Giant, Kievsky, Moldavian, Button, Moneta, De Barao, Sanka, peti keselamatan Malachite, Biysk Rose dan Black Prince juga ditanam di Urals.

Memandangkan musim panas yang kecil, apabila sudah pada akhir Ogos suhu udara pada siang hari mungkin sudah jatuh di bawah + 10 ° C, buah-buahan sering perlu dibersihkan masih hijau. Walau bagaimanapun, seberapa banyak yang pasti, dalam kes ini, mereka secara tradisinya meletakkan di atas dapur atau ambang untuk membuat mereka memerah. Oleh itu, jika anda mahu dan usaha untuk mengembangkan tomato masih mungkin, seperti yang dibuktikan oleh pengalaman ramai penduduk musim panas kami.

Di mana saya boleh membeli biji tomato yang betul?

Mengambil kira fakta bahawa kualiti biji secara langsung bergantung kepada hasil, pembelian mereka harus diambil dengan semua tanggungjawab. Adalah lebih baik untuk membeli biji di kedai khusus, di mana anda boleh memastikan bahawa kualiti bahan penanaman adalah sangat tinggi. Dan setelah tiba di sini, tomato terbaik untuk Ural dalam panen yang baik, anda benar-benar tidak ragu-ragu. Biasanya di kedai yang sama anda boleh membeli tanah tanah khas di mana benih disemai, dan anda juga perlu mengambilnya dengan segala tanggungjawab untuk memperolehnya.

Merumuskan ulasan umum, kita boleh menambah bahawa tomato di Ural, yang varietas berbeza bukan sahaja dalam pelbagai, tetapi juga kemampuan untuk menahan perubahan suhu yang tajam, ditanam dengan agak berjaya. Pada masa yang sama, jika ia mengambil tanggungjawab untuk penanaman tomato, semua orang akan dapat menuai yang sangat baik dan sila buah-buahan yang lazat dengan saudara-mara dan rakan-rakan mereka. Terima kasih kepada usaha penternak domestik dan asing dan di Ural, anda boleh mendapatkan tomato yang sangat baik.

Related  Penjagaan Kekwa di rumah

Video mengenai pertumbuhan tomato di Ural