Kebaikan dan keburukan kaset plastikBekerja di belakang rumah atau pondok sentiasa dikaitkan dengan penanaman sayuran dan bunga. Setiap tukang kebun kedua cuba menanam benih sendiri menggunakan pelbagai penyesuaian dan penyelesaian agroteknik baru. Jadi baru-baru ini, perkakas taman termasuk cetakan kaset untuk anak benih yang semakin meningkat.

kaset membolehkan spesies berkembang dalam keadaan rumah dan rumah hijau benih dengan sistem akar terbentuk sepenuhnya yang cepat boleh menetap dalam bidang terbuka dan menghasilkan tanaman yang berkualiti tinggi.

bekas keratan dimaksudkan untuk berkembang tumbuh-tumbuhan pucuk mempunyai pelbagai bentuk berbentuk dan dikelaskan kepada plastik dan gambut mempunyai dulang khusus untuk mengekalkan kelembapan dan mewujudkan kebersihan dalam rak atau puncak, yang terdedah disemai percambahan benih dan keselesaan membawa dan pengangkutan. Kaset plastik untuk benih yang semakin meningkat Kaset plastik bahagian untuk foto benih Bentuk cahaya dari pelbagai kedalaman membolehkan benih tumbuh secara mutlak setiap tumbuhan, menyebabkan ia menjadi persekitaran yang dilindungi untuk pembangunan vegetatif sebelum dan sesudah mendarat di lapangan terbuka. Kaset untuk benih adalah kegunaan emas antara penggunaan periuk dan kotak kayu anak pokok yang rumit.

Kelebihan kaset plastik untuk anak benih

Kaedah benih yang semakin meningkat dalam kaset

Teknik agroteknik menggunakan kaset untuk anak benih adalah mudah dan tidak banyak berbeza dari kaedah penanaman benih dalam bekas lain. Banyak sel boleh menanam sebilangan besar pucuk, menjimatkan ruang untuk memastikan tempoh tumbuhan penuh sebelum pembebasan dedaunan pertama.

Sel kosong dipenuhi buku asas disediakan sebelum ini mempunyai struktur ringan dan berliang diperkaya dalam semua nutrien mikro perlu dan makro elemen, yang disemai benih, mentol atau pucuk ditanam bunga dan pokok renek. Selepas menyemai, acuan ditutup dengan filem dan disimpan dalam rejim suhu 25 ° C dalam bilik terang yang berventilasi.

Related  Bagaimana untuk mengetahui mengenali cendawan tiub

pembenihan dalam kaset benih untuk anak benih

Untuk mengelakkan genangan kelembapan dalam sel-sel, lubang dibuat di dalamnya untuk mengelakkan kelembapan berlebihan.

Penyiraman benih kaset adalah dengan mudah dilakukan dengan bantuan air penyembur atomizer ke titisan mikro.

Apabila tempoh tertentu perkembangan vegetatif dicapai, anak benih dari bekas plastik mudah dikeluarkan dan ditanam di tanah terbuka.

menanam anak benih dari kaset ke video tanah

Kaset gambut adalah bidang paling tulen untuk tumbuh-tumbuhan tumbuh dari segi aspek ekologi dan biologi agroteknologi. Benih dengan bekas gambut ditanam di dalam tanah terbuka, maka di bawah pengaruh kelembapan dan komponen iklim lain reput di dalam tanah, meninggalkan microparticles berguna, membaja tanah di dalamnya.

Bekas plastik mempunyai harta guna semula dan tertakluk kepada pencucian dan pembersihan, manakala kaset gambut untuk anak benih adalah produk satu kali.

Kelebihan kaset untuk benih

Penggunaan acuan kaset untuk benih yang semakin meningkat mempunyai beberapa kelebihan:

 • menetapkan kemungkinan meningkat setiap tangkapan individu dalam keadaan terpencil, yang mengandaikan dan memastikan perkembangan tanaman yang sihat;
 • mewujudkan keadaan optimum yang baik untuk pembangunan sistem akar tumbuh-tumbuhan yang kuat dan keadaan perkembangan yang sama untuk semua elemen bahan benih;
 • menghapuskan kerumitan yang berkaitan dengan pemilihan anak benih;
 • mewujudkan keadaan yang selesa semasa penanaman anak benih kerana kekompakannya;
 • menetapkan penanaman benih pesat di tanah terbuka dan tidak membenarkan kerosakan pada sistem akar;
 • mempunyai kos yang rendah, menetapkan simpanan di bawah item kos yang termasuk dalam harga kos anak benih;
 • Kontena plastik adalah ringan dan mempunyai ketumpatan dinding yang keras, yang membolehkan operasi dalam beberapa tempoh tanam;
 • kerana pelbagai bentuk, diameter dan kedalaman, cetakan kaset membolehkan penanaman senarai semulajadi tumbuhan yang lengkap;
 • Pembungkusan gambut adalah baja yang sangat baik untuk tanah selepas penguraian kualitatif;
 • Kaset untuk anak benih selesa dalam perspektif fizikal dan dalam estetik.

Related  Penjagaan yang baik untuk anggur – jaminan tuaian yang kaya

Pilihan tepat kaset untuk anak benih yang semakin meningkat

Menghadapi sebilangan besar bentuk kaset untuk anak benih, tukang kebun hilang dalam tekaan, yang masih merupakan modifikasi untuk memilih, supaya tidak terperangkap.

Ciri-ciri utama produk, yang perlu diberi perhatian kepada:

 • ciri-ciri dimensi dan arahan untuk penggunaan acuan kaset dari pengeluar;
 • bahan pembuatan: plastik padat atau tidak terlalu padat dan berliang struktur bentuk gambut;
 • digunakan dalam pembuatan bahan non-toksik dan nisbah semula jadi untuk tiruan, sama dengan 70 hingga 30%; memberi keutamaan kepada bentuk polistirena dan gambut tanpa semua jenis unsur kekotoran;
 • kos cetakan kaset;
 • kehadiran pembungkusan vakum, menunjukkan penyimpanan kaset yang betul, terutama sekali ini apabila membeli bahagian gambut;
 • jika tidak ada arahan untuk digunakan, maka pilihan dibuat mengikut norma agroteknik pembangunan tumbuhan;
 • memilih bahagian-bahagian mengikut saiz sel, ia bernilai membeli acuan dengan margin kedalaman yang kecil, dengan syarat untuk memastikan penanaman yang berkesan dalam kes-kes penambahan anak benih atau tunas.

Mengetahui tentang bentuk-bentuk di bawah benih adalah ciri-ciri yang paling penting, kita boleh ke tempat kerja, dan mematuhi semua syarat pertanian dan standard, untuk tumbuh tumbuhan sihat dan kuat dengan tujuan untuk mendapatkan hasil yang tinggi dan bunga besar.

Kaedah benih dalam bentuk plastik dan keratan gambut semakin meningkat di rumah atau dalam rumah hijau adalah sama berkesan, tetapi yang mana satu untuk memohon dalam amalan, perlu membuat keputusan sendiri pelaksana untuk penanaman dan penanaman, memastikan keselesaan Tambahan terlebih dahulu dengan mengorbankan ujian pada bidang tanahnya tanah.

Video: cara membuat kaset untuk anak benih sendiri