Tuai epal yang baikTukang kebun dengan pengalaman memberi perhatian khusus kepada pokok buah-buahan dalam mana-mana musim. Pemangkasan musim panas pokok epal adalah wajib, kerana ia memberikan banyak kelebihan untuk kedua-dua pokok dan hortikultur.

Kepentingan pemangkasan musim panas

Pemangkasan musim panas pokok epalTujuan utama pemangkasan adalah untuk memberi bunga epal kemudian. Ini menghalang kerosakan pada tunas yang dicengkam dari fros dan fog akhir musim bunga.

Beberapa hujah yang memihak kepada pemangkasan musim panas:

 • Pembuangan pucuk berkembang pesat meningkatkan bekalan nutrien penting kepada buah-buahan yang semakin meningkat.
 • Adalah lebih mudah untuk membentuk mahkota pokok untuk memastikan buah-buahan dibekalkan dengan cahaya matahari yang mencukupi dan mewujudkan kemudahan untuk menuai tukang kebun.
 • Penyingkiran pucuk meremajakan pokok lama dan meremajakan pokok epal muda.
 • Penipisan memberikan penembusan cahaya matahari yang lebih baik ke dalam mahkota, yang memberi kesan kepada pematangan epal yang lebih baik, dan mencegah pembentukan luka ganas pada daun
 • Pemangkasan pokok epal pada musim panas secara positif mempengaruhi penampilan buah pinggang baru, merangsang pertumbuhan mereka dan mengekang bercambah.

Kesan pemangkasan pada buah berbuah

Pembentukan mahkota selepas pemangkasan musim panasAdakah mungkin untuk memangkas pokok epal pada musim panas? Bukan sahaja mungkin, tetapi juga perlu! Dari tahap penipisan, masa pemanisan pokok akan bergantung. Pemangkasan yang lemah dan jarang – akan mempercepatkan penampilan tanaman, yang kuat – akan melambatkan pematangan buah selama sekurang-kurangnya 1 tahun. Pembuangan cawangan menimbulkan pertumbuhan yang kuat dari pucuk baru berhampiran potongan. Pemangkasan mengubah nisbah antara sistem akar dan mahkota di atas tanah. Bahan-bahan yang diperlukan dari akar umbi semakin sedikit titik pertumbuhan. Ini menyebabkan pertumbuhan pucuk baru yang semakin pesat.

Sesetengah pokok epal berkembang dengan kuat, tetapi tidak memasuki buah. Tukang kebun mendapati bahawa sesetengah jenis mempunyai ciri khusus – tempoh bayi yang tidak produktif lama. Pokok epal yang berkembang dalam keadaan yang baik dan mempunyai jumlah mineral yang cukup, kebanyakannya nutrien nitrogen, tidak meletakkan tunas bunga.

Penyimpangan dan penetapan cawangan di kedudukan mendatar, meleleh akan memastikan kelewatan asimilasi di bahagian atas pokok tersebut.

Prosedur ini perlu dijalankan pada akhir bulan Jun. Kira-kira seperempat cawangan (bukan rangka dan separa skeletal) diikat dengan tali atau pita. 

Manipulasi ini melemahkan cawangan dan menggalakkan mereka membentuk tunas bunga.

Pokok epal dibersihkan daripada pucuk berlebihanPokok epal pemangkasan kali pertama pada musim panas untuk pemula seolah-olah sukar dan menyusahkan. Ya, tetapi pada awalnya, selagi manipulasi dilakukan pada pokok “tak disentuh”. Gardener perlu memantau proses lemak yang tidak perlu (atas) pada batang pokok dan mengeluarkannya dalam masa. Adalah diperhatikan bahawa proses yang rosak lebih mudah dan lebih cepat untuk menyembuhkan, bukannya dipotong dengan alat ganti atau alat keropos.

Pada tunggul ini, anda boleh menanam jenis lain pokok epal atau tanaman buah-buahan lain. Jika tidak ada keperluan untuk pakaian baju, tempat-tempat yang rosak “dilindungi” dengan cat kraf atau minyak.

Kaedah asas pemangkasan pokok epal

Sebelum anda mula bekerja dengan berhati-hati memeriksa pohon itu, kemudian mulailah. Melekatkan kepada maksud emas. Keluarkan banyak cawangan – risiko tidak mendapat tanaman, meninggalkan banyak kelebihan – maka, tidak mencapai hasil yang diinginkan.

Pembentukan mahkota

Pembentukan mahkota pokok mudaSatu set manipulasi tertentu menyediakan pokok epal dengan rupa dan mahkota. Selepas pokok muda ditanam di taman, ia akan mempunyai pemangkasan pertama, yang menentukan ketinggian batang. Manipulasi seterusnya untuk memotong tunas mesti memastikan pembentukan cawangan dan cawangan skeletal yang betul.

Tempoh pembentukan mahkota berlangsung selama beberapa tahun. Ia akan mengambil masa 4 tahun untuk palmetto, untuk garis panjang dan bentuk berbentuk cawan, minimum 8 tahun diperlukan.

Dari ketepatan kerja yang dilakukan, hasil pokok akan bergantung. Juruwang yang berpengalaman mengesyorkan berhati-hati dan rawatan yang lembut. Ia tidak akan memberi tekanan pada pokok itu, dan ia akan mempunyai masa untuk pulih sehingga musim gugur.

Trellis memotongPembentukan Crown di pendaratan trellisEpal muda, yang belum berbuah, terutama memerlukan pemangkasan. Setiap tahun berikutnya hanya mengemas kini pemangkasan. Pokok dewasa, kaedah ini perlu untuk meningkatkan hasil.

Setem – ketinggian batang dari leher akar ke cawangan rangka pertama. Untuk taman amatur, pokok epal rendah setem (40-60 cm) adalah lebih baik.

Peremajaan

Meremajakan mahkota pokok lamaPemangkasan dapat memberi pokok lama kehidupan baru dan menjadikannya berbuah. Manipulasi biasa pada pembentukan mahkota memperbaharui pembawa, menyebabkan pokok epal menghasilkan hasil panen kualitatif. Peratusan ovari meningkat semasa berbunga beberapa kali. Meremajakan pemangkasan bermula hanya selepas penghentian pertumbuhan dan pengeringan bahagian atas mahkota pokok apel.

Sebaik-baiknya, “peremajaan” dilakukan 2 kali setahun (pada musim panas dan musim sejuk).

Menilai hasilnya dengan beberapa alasan:

 • Keadaan luar pokok itu.
 • Warna, struktur daun pokok epal.
 • Kulit batang itu keseluruhan, padat, tanpa retak.
 • Peningkatan ovari di atas pokok.

Pematangan epal serentakMenjalankan pemangkasan musim panas dilakukan mengikut peraturan tertentu:

 • Semasa kerja-kerja membuang cawangan-cawangan yang kompetitif, puncak, tumbuh jauh ke dalam mahkota pokok mahkota penebalan cawangan.
 • Keratan dipotong, yang berlepas dari cawangan rangka atau batang pada sudut akut.
 • Lokasi cawangan akan menentukan kadar kematangan epal, maka buah-buahan mendatar akan menghasilkan buah-buahan lebih awal dan dalam kuantitas yang lebih besar.

Perbezaan dalam pemangkasan pokok tua dan muda

Terdapat beberapa nuansa dalam pemangkasan pokok epal pada musim panas, skema ini akan berbeza untuk pokok-pokok umur yang berbeza.

Bagi golongan muda

Mahkota pokok mudaPokok-pokok yang belum lagi menghasilkan tanaman, hanya boleh dikenakan dengan memotong trim, matlamat utama – untuk memastikan pertumbuhan yang aktif. Asas adalah cawangan rangka. Menurut skema, keluarkan pelengkap yang mengganggu kehidupan epal, dipotong pada sudut akut. Secara aktif mengeluarkan cawangan yang menghalang pertumbuhan utama. Ulangi prosedur selepas 2-3 tahun.

Mahkota yang dibentuk dengan betul akan memberi kemudahan dalam menuai dan masaknya yang baik di bawah matahari. Tanpa pemangkasan musim panas tidak boleh dilakukan, jika anda tidak mahu mengumpul epal yang kecil dan tidak enak dari pokok anda di taman. Pada masa yang sama, potong pucuk yang sakit dan kering. Jika ini tidak dilakukan, mereka akan mengambil nutrien dari cawangan yang sihat.

Kepada pokok epal tidak terjejas oleh penuaian yang banyak, perlu mengeluarkan sebahagian daripada ovari bunga.

Untuk zaman dahulu

Mahkota pokok lamaAnda perlu tahu cara memotong pokok epal dengan betul pada masa dewasa. Tanda utama bahawa pokok itu memerlukan pemangkinan meremajakan adalah penurunan pertumbuhan tembakau (kurang daripada 30 cm) dan tuaian miskin. Cawangan, yang terletak pada sudut akut ke batang, adalah tertakluk kepada penyingkiran. Mereka yang tumbuh secara menegak, memotong pertumbuhan selama 2 tahun.

Kebun-kebun yang berpengalaman menegaskan bahawa pokok dewasa tidak boleh dibiarkan tumbuh. Ini memburukkan kualiti pokok dan tanaman. Cawangan yang berumur lebih dari 3 tahun mesti dipotong hingga ketinggian 6 cm. Apabila mereka muncul pada mereka tunas memilih yang paling kuat, yang dapat menggantikan cawangan terpencil. Prosedur ini akan memastikan penuaian buah-buahan berkualiti tinggi pada pokok usang.

Bahagian kayu dengan garis pusat lebih daripada 1 cm mesti dilapis dengan pisau dan dicat dengan cat minyak pada varnis. Ini akan melindungi kayu longgar daripada kerosakan.

 Pemangkasan musim panas akan meningkatkan pokok epal anda dan meningkatkan hasil di taman anda.

Pemotongan pokok musim panas – video

Bahagian Satu

Bahagian Dua