Gigantella di negara iniSiapa di antara kita tidak peduli dengan strawberi yang wangi dan berair? Orang seperti itu mungkin tidak mencukupi. Dari beri ini, semua jenis pencuci mulut, jem, jeli, menggabungkan, memasukkannya ke dalam salad dan koktail. Itulah sebabnya strawberi semata-mata tidak banyak berlaku. Atas sebab ini, Gigantella juga sangat popular, dan saiznya sepadan dengan nama sepenuhnya.

Penerangan mengenai Giantella Strawberry

Giantella BerriesCiri ciri utama beri dari varieti yang ditentukan adalah ukuran mereka dan, dengan itu, jisim (ia mencapai 100 gram). Gigantella dibiakkan dengan pemilihan, ia mudah dikenali oleh ciri-ciri berikut:

 • daging buah berair dan padat;
 • rasa itu kaya, manis, dengan sedikit, tidak dapat dilihat, masam;
 • masa masak buah – akhir Mei – awal bulan Jun (dan bunga pertama boleh dilihat sudah pada hari pertama Mei);
 • bentuk buah adalah betul, ketidaksamaan, sebagai peraturan, tidak hadir;
 • pelbagai ini sangat menyukai kelembapan, oleh itu memerlukan penyiraman yang kerap;
 • dicirikan oleh pengangkutan yang sangat baik – ini bermakna apabila mengangkut beri, stroberi gergasi tidak akan menderita dan akan mengekalkan rupa asal mereka;
 • varieti ini agak tahan terhadap pelbagai penyakit, dan dicirikan oleh rintangan fros yang cukup.

Ciri-ciri utama penjagaan stroberi Giantella

Katil StrawberryAgar Gigantella menjadi berbuah, pertama sekali, adalah perlu untuk memilih tanah yang betul. Ia harus loamy dan mempunyai keasidan neutral. Sejak semak Gigantella besar dan mempunyai kecenderungan untuk berkembang, maka tidak layak menanam lebih dari empat di atas katil dengan saiz satu meter persegi. Selain itu, apabila menanam benih dari strawberi Giantella, ia adalah lebih baik untuk memberi keutamaan kepada glade yang cerah. Sekiranya keadaan ini dipenuhi, buah beri matang dengan cepat.

Pada peringkat awal, kalium dan, kurang sering, baja fosforus digunakan. Ia tidak dibenarkan menggunakan baja nitrogen. Pada tahun kedua berbuah, disyorkan untuk menggunakan ammonium nitrat. Selepas memohon baja di dalam tanah, adalah perlu untuk menguras tanah secara sistematik.

Strawberi di rumah hijauSekarang pertimbangkan bagaimana untuk menjaga Gigantella dengan betul:

 1. Pada awal musim bunga (sebaik sahaja salji terakhir turun), perlu untuk merawat semak dengan penjagaan khas: pertama keluarkan daun kering, kemudian letakkan jerami, sekam bawang dan jarum di sekeliling semak.
 2. Menghasilkan baja dengan baja mineral (tidak lebih daripada dua kali pada musim).
 3. Untuk strawberi yang lebih baik, anda mesti menghapuskan antena secara kekal, yang menjejaskan kesuburan semak belukar.
 4. Gigantella juga dirawat dengan ejen kawalan serangga yang khusus.
 5. Setiap tahun adalah disyorkan untuk membuat kompos di dalam tanah.

PenuaianKumpulkan beri strawberi kerana mereka matang. Dengan penyiraman yang banyak, anda perlu memastikan bahawa buah beri tidak mula reput. Dalam kes ini, frekuensi pengairan harus dikurangkan. Berry, yang membusuk, atau di permukaan yang terdapat kerosakan (biasanya akibat penyakit tumbuhan) harus segera dikeluarkan, kerana terdapat risiko pencemaran dari semak tetangga.

Untuk musim sejuk, tukang kebun dinasihatkan untuk tidak memotong daun stroberi Gigantella terlalu banyak.

Pemangkasan strawberiMengabaikan cadangan ini, anda boleh kehilangan tumbuhan. Faktanya ialah daun tambahan melindungi ia dalam tempoh frosts yang teruk, menghalang kematian akibat suhu yang rendah.

Tempoh purata, di mana strawberi pelbagai ini menuai buah, adalah lapan tahun. Tetapi, jika anda perhatikan bahawa sesetengah semak telah hilang, atau menjadi buah yang lebih buruk, anda perlu mengemas kini pendaratan. Biasanya ia dilakukan tiga hingga empat tahun selepas permulaan buah Gigantella.

Sesetengah tukang kebun ambil perhatian bahawa misai strawberi tidak boleh dikeluarkan. Dalam kes ini, selepas beberapa ketika mereka mengambil akar dan tidak banyak lagi. Oleh itu, katil membentuk sejenis “permaidani”, yang membolehkan anda mengekalkan kelembapan di zon akar.

Benih Strawberry Giantella: Adakah mungkin untuk menanam buah penuh?

Seedling GiantellaPersoalan ini sangat kontroversial, dan ia adalah mustahil untuk memberikan jawapan yang tidak jelas kepadanya. Sekiranya anda cuba mengumpul biji dari buah masak di rumah, maka kemungkinan besar anda tidak akan dapat beri besar.

Tetapi jika anda mendapatkan benih Giantella strawberi di kedai khusus, masih ada harapan untuk mendapatkan tanaman penuh. Tetapi cara pembiakan strawberi ini tidak semestinya menjustifikasikan jangkaan tukang kebun, jadi bagi mereka yang tidak terbiasa dengan risiko, lebih baik membeli bibit dan menanamnya setiap tahun, meningkatkan perkebunan strawberi.

Kebanyakan tukang kebun amatur ambil perhatian bahawa sering apabila menanam strawberi Giantella dengan biji, buahnya menjadi kecil, yang seterusnya, tidak sesuai dengan ciri-ciri utama pelbagai.

Bagaimana untuk menjaga strawberi