tablet kelapaHari ini, dana gambut tidak lagi popular, ia digantikan dengan tablet kelapa untuk anak benih. Produk ini adalah kelapa yang dimampatkan dalam bentuk tablet, yang dilembutkan dengan baja khas.

Produk ini adalah 70% gambut dan serat, 30% kelapa bercukur.

Tablet ini digunakan untuk menanam benih. Mereka menyumbang kepada perakaran keratan yang cepat, serta penanaman tanaman. Terima kasih kepada penggunaan tablet kelapa untuk anak benih, sistem akar yang dibangunkan muncul di dalam tanaman yang ditanam. Tuai pertama bermula, sebagai peraturan, satu atau dua minggu lebih awal daripada tanaman tersebut, yang digunakan bulu gambut dan mineral.

Ulasan tablet kelapa untuk benih menunjukkan peningkatan sifat fisiologi dan biokimia tanah.

Di samping itu, produk kelapa untuk berkebun mempunyai ciri-ciri seperti:

  • harta pengudaraan;
  • sifat pengaliran haba;
  • hartanah struktur;
  • pengekalan kelembapan;
  • ketiadaan patogen dan rumpai;
  • rintangan kepada kemerosotan kerana penggunaan berpanjangan.

Untuk menyediakan tanah, anda perlu 40 ml air suam, yang perlu dituangkan dalam pil. Selepas ini, perlu menunggu beberapa saat, sehingga air sepenuhnya diserap.

Ia tidak biasa untuk keputusan yang diberikan kepada tablet kelapa, dan briket kelapa, bulu mineral dibeli untuk anak benih. Walau bagaimanapun, mereka tidak boleh dibandingkan dari segi keberkesanan, kerana hanya benih kelapa boleh dilupuskan.

Oleh kerana tablet mempunyai struktur berliang dan, oleh itu, tepu dengan udara, tidak seperti peat yang tidak diselesaikan, dalam masa yang singkat menyerap kelembapan tanpa membentuk kerak di permukaan.

Tahap oksigen yang tinggi adalah faktor penting untuk tanah, kerana daya maju tumbuh-tumbuhan bergantung kepadanya. Sekiranya oksigen tidak mencukupi, sebatian toksik menunjukkan bahawa tidak hanya memburukkan sifat-sifat fizikal tanah, tetapi juga memberi kesan buruk kepada tahap nutrien. Akhirnya, dengan kekurangan oksigen, perkembangan tanaman melambatkan dengan ketara.

Related  Bilakah menanam lada pada anak benih?

Dengan bantuan briket kelapa untuk benih dan tablet, keseimbangan oksigen optimum disediakan – 20%.

Dalam erti kata lain, produk kelapa memungkinkan untuk mengembangkan pelbagai tumbuhan tanpa podaplivaya sistem akar mereka, menyediakan keseimbangan nutrien dan oksigen yang sesuai di dalam tanah.

Briket kelapa untuk tindakan seedling dan substrat

briket kelapaMemandangkan ulasan pada tablet kelapa untuk benih adalah positif, substrat kelapa juga dalam permintaan. Semua tumbuh-tumbuhan yang sesuai hidroponik, boleh ditanam pada substrat seperti itu, kerana ia sebenarnya merupakan bahan sejagat.

Untuk menilai sama ada terdapat manfaat daripada substrat kelapa untuk benih, mungkin dengan komposisinya, di mana komponen utama dihancurkan serat kelapa.

Beliau mempunyai beberapa kelebihan, atas cara yang dibeli untuk tujuan yang sama:

  • Kandungan unsur berguna untuk tumbuh-tumbuhan;
  • Mempunyai tindakan antibakteria, yang memberikan perlindungan sistem akar dari perosak, serta patogen;
  • Substrat kelapa adalah produk penyembuhan diri;
  • Memberi tepu oksigen percuma dan kelembapan yang diperlukan.

Parameter penting substrat adalah tahap keasidan, yang berkisar dari pH 5 hingga 6, 5. Di samping itu, substrat ini menggalakkan penanaman produk mesra alam.

Penggunaan serat kelapa untuk benih

Selalunya, tukang kebun memilih serat kelapa untuk benih, yang dibuat daripada serat pendek dan debu kelapa. Oleh kerana komposisi mengandungi sejumlah besar lignin, penguraian struktur ini berjalan perlahan-lahan.

Serat kelapa akan tetap longgar, dan oleh itu tidak dapat menyelesaikan selepas tempoh tertentu, yang tidak boleh dikatakan tentang gambut.

anak benih dalam substrat kelapaBahan ini untuk berkebun menghilangkan keperluan saliran. Sistem kapilari menggalakkan pengagihan kelembapan yang sederhana dan juga di dalam tanah.

Adalah disyorkan untuk menggunakan serat kelapa untuk tanaman benih seperti anthurium, azalea dan fuchsias. Mereka boleh digunakan sebagai substrat tanah siap pakai, dan sebagai komponen tanah.

Related  Teknologi memaksa bawang pada pena di rumah hijau, hidroponik dan habuk papan

Tahap keasaman produk dari serat kelapa adalah pH 6, dan ia statik. Ia tidak mengandungi kulat patogen, oleh itu, substrat, tablet dan gentian kelapa sesuai untuk buah berry, bunga, buah, sayur-sayuran yang ditanam baik di dalam tanah tertutup dan terbuka.

Sifat-sifat produk ini untuk benih disimpan dari 3 hingga 5 tahun. Bukti yang tidak diragukan sama ada terdapat manfaat dari substrat kelapa untuk benih adalah kekurangan keperluan untuk kitar semula ketika menanam tanaman di kawasan terbuka, kerana ia menjadi baja yang sangat baik dan serbuk penaik untuk tanah.

Video: benih pembenihan dalam substrat kelapa