Rumah pokok oren yang ditanamDi antara tumbuh-tumbuhan dalaman yang paling banyak dijual di kedai-kedai khusus, pemandangan itu dengan cepat merebut pokok-pokok kemas dengan daun-daun yang berkilat dan berkilau dengan buah-buahan wangi yang cerah. Jika anda mempunyai kesabaran yang cukup dan sedikit usaha, anda boleh menanam pokok oren dari tulang dan di rumah, terutamanya sebagai benih dari yang dibeli di dalam buah masak yang sesuai sesuai sebagai bahan penanaman.

Bagaimana cara menanam oren di rumah dari tulang?

Tulang orenBatu oren ditutup dengan kulit yang agak padat, tegas, di satu pihak, yang memelihara turunan dari semua kemungkinan kerosakan, dan yang lain menghalang percambahannya. Jika benih kering, sangat sukar untuk memaksanya, jadi hanya benih segar yang digunakan untuk penanaman.

Tulang oren:

 • dibasuh dalam air suam;
 • rendam selama 8-12 jam;
 • ditanam di tanah longgar atau gambut hingga kedalaman 1 cm di bawah filem.

Basuh tulang oren sebelum menanamSehingga percambahan, yang akan datang dalam satu setengah bulan, bekas dengan biji tetap berada di tempat yang hangat. Mini-hotbed harus dibasahi secara berkala dan berventilasi. Dan hanya selepas penampilan pucuk, pokok oren masa depan dilahirkan.

Memandangkan di negara-negara di mana oren tumbuh secara semulajadi, pokok-pokok dengan murah hati menerima kedua-dua kehangatan dan cahaya, adalah mungkin untuk menyediakan benih dengan hari cahaya terpanjang, menanam benih pada akhir musim sejuk atau pada bulan Mac. Tetapi dalam kes ini, pokok oren muda bertindak balas dengan baik untuk memanjangkan masa terang hari dengan bantuan lampu khas.

Memindahkan oren di rumah

Jeruk tulang bertunasPunca panci dilakukan pada peringkat apabila dua daun nyata dibuka pada oren, adalah penting untuk mempertimbangkan bahawa tumbuhan itu bertindak sangat menyakitkan terhadap semua manipulasi yang berkaitan dengan pemindahan dan kemungkinan kerosakan pada sistem akar. Tidak dapat diterima, bahawa pada pemindahan di bawah tanah terdapat leher akar oren.

Anak benih muda dari oren dari batu ituCara terbaik untuk memindahkan pokok adalah pemindahan musim bunga tumbuhan bersama-sama dengan benjolan tanah, sehingga pertumbuhan aktif pucuk bermula, dan tunas tidak muncul. Tumbuh di rumah, oren perlu sentiasa tertakluk kepada prosedur sedemikian, setiap kali memilih bekas dengan diameter 1-3 cm lebih daripada periuk tua:

 • Sistem akar tumbuh-tumbuhan muda yang semakin berkembang memerlukan pengembangan “ruang hidup” sekali setahun.
 • Pokok berbiji dewasa dipindahkan setiap 2-3 tahun.

Pokok oren terbentukUntuk anak benih dengan 4-6 daun, periuk kira-kira 10 cm diameter dan campuran tanah dua bahagian tanah rumput, satu bahagian humus daun, jumlah yang sama gambut dan pasir. Walaupun pada transshipment seterusnya, perkadaran tanah sod di tanah meningkat dan sedikit tanah liat ditambah. Pokok oren, yang ditanam dari batu di rumah, semestinya menyediakan rehat saliran dan pengairan yang baik, yang tidak membenarkan pembiakan akar.

Keadaan pertumbuhan optimum untuk oren di rumah

Buah pertama oren dalamanSeperti semua penduduk zon subtropika, pokok oren tidak bertoleransi draf, tetapi mereka suka cahaya dan menuntut kelembapan udara dan tanah. Apabila terdapat kekurangan pencahayaan, buah sitrus boleh menjadi sakit atau enggan berbuah, jadi lebih baik menanamnya di sisi yang cerah, tetapi untuk melindungi mereka daripada membakar sinar langsung, terutama pada musim panas. Pada musim luruh dan musim sejuk, apabila tempoh hari cahaya jatuh, oren yang ditanam dari batu disorot.

Kelembapan udara di dalam bilik di mana pokok itu terletak tidak kurang daripada 40%, jika tidak, kilang mula cepat membuang daun dan mungkin mati. Lazimnya ini berlaku pada musim sejuk, semasa musim pemanasan, atau apabila periuk terletak berdekatan dengan pemanas. Dalam kes ini, perlu melembapkan udara secara buatan, semburkan kilang dan pastikan tanah di bawahnya tidak kering.

Bahaya mengeringkan tanah di musim panas, jadi penyiraman setiap hari, melembabkan koma seluruh bumi, tetapi tidak menyebabkan kelembapan kelembapan, sangat diperlukan untuk oren.

Pokok jeruk di rumah boleh mati jika air untuk pengairan akan mengandungi klorin. Oleh itu, gunakan hujan, mencair atau air berdiri selama sekurang-kurangnya 24 jam, yang dipanaskan hingga 25-30 ° C.

Menjaga pokok oren di rumah

Blossoms oren di rumahAgar anak benih berkembang pesat, dan selepas beberapa tahun tumbuhan mula berbuah, ia perlu mewujudkan keadaan baik di Mediterranean dan di utara Afrika, di mana jeruk berkembang:

 • Pada musim panas, pokok itu boleh dibawa ke udara, melindungi dari matahari yang terik.
 • Pada musim bunga, apabila pembentukan putik bermula dan ovari dijangka terbentuk, pokok oren perlu disimpan pada suhu 15-18 ° C.
 • Pada musim sejuk, penyiraman berkurangan dan musim sejuk hangat diadakan pada suhu di atas + 12 ° C, tidak melupakan pencahayaan tumbuhan.

Pokok jeruk memerlukan pemakanan tambahanApabila bergerak dari bilik ke bilik, menukar suhu, kelembapan dan keadaan pertumbuhan yang lain, sehingga mengubah periuk, pokok oren, seperti dalam gambar, di rumah boleh membuang daun, bertukar menjadi kuning dan layu. Oleh itu, untuk menghidupkan tumbuhan supaya pucuknya tumbuh lebih rata, nasihat kira-kira 10 ° setiap 10 hari.

Jeruk yang berkembang secara aktif setiap 7-14 hari memerlukan pembajaan yang kompleks dengan baja untuk kultur sitrus atau komposisi berasaskan 10 liter air dan:

 • 20 gram ammonium nitrat;
 • 25 gram superfosfat;
 • 15 gram garam kalium.

Merawat pokok oren di rumah bermakna baja besi empat kali setahun diperkenalkan ke dalam pakaian, dan untuk mengekalkan warna kaya daun, oren dituangkan dengan larutan kalium permanganat setiap bulan.

Inokulasi oren dari batu

Inokulasi oren di rumahJika anda dengan hati-hati menjaga pokok itu, ia tumbuh dengan cepat dan tumbuh. Walau bagaimanapun, tidak semua orang boleh menunggu berbunga dan ovari, dan jika buah-buahan muncul, mereka menjadi kecil dan pahit. Fakta adalah bahawa jeruk yang ditanam dari batu tidak dapat menanggung sifat orang tua dan menjadi tanaman liar. Anda boleh mengenali kebohongan seperti itu pada usia satu pada pancang hijau pepejal di batang.

Bagaimana di rumah untuk menanam jeruk, sama manis dan besar, sebagai buah kedai? Dalam kes ini, anda boleh memilih salah satu kaedah berikut:

 • Mengendalikan inokulasi klasik pokok itu, dengan menggunakan anak benih sebagai batang pokok untuk keratan varietas yang diperolehi dari tumbuhan yang menanggung buah.
 • Untuk menanam oren dengan bantuan kanta lekap, menanam tunas tumbuhan yang ditanam dengan lapisan kulit dan kayu yang kecil. Untuk kebolehpercayaan pada masa yang sama, anda boleh menggunakan sehingga tiga mata, mencantumkannya dari sisi yang berbeza dari batang.

Prizhivshiysya privoKaedah kedua adalah kurang susah payah dan menyakitkan untuk pokok. Sekiranya benih itu kekal selepas cantuman hanya sebagai punca pokok, sebaiknya melakukan operasi pada pokok pada umur 1 hingga 3 tahun, apabila diameter bole tidak melebihi 6 mm.

Tuai tuaian manisPada pokok oren dewasa, dalam gambar, adalah mungkin untuk menanam pelbagai budaya sitrus, kerana tumbuhan itu praktikal tidak menolak spesies yang berkaitan.

Pembentukan mahkota oren di rumah

Tuai oren di rumahBunga buah jeruk di rumah boleh bermula 6-10 tahun selepas percambahan biji dan hanya jika tumbuhan mempunyai mahkota yang terbentuk dengan sempurna. Bud, dan kemudian ovari, pada tumbuhan yang sama muncul di cawangan-cawangan yang maju dari urutan keempat. Oleh itu, untuk mendapatkan tanaman awal, pembentukan mahkota bermula pada masa pokok itu mencapai ketinggian 25-30 cm:

 • Pada musim bunga, pukulan utama mencubit pada tahap 18-25 cm.
 • Daripada pucuk sisi, tiga atau empat terkuat tersisa, yang dipotong, memaksa cawangan.
 • Pada musim berikutnya, dua cawangan pesanan kedua ditinggalkan daripada kenaikan. Mereka kemudiannya akan memberikan 3 hingga 5 pucuk perintah ketiga.
 • Dan hanya cawangan buah-buahan mendatar akan mula berkembang.
 • Selanjutnya ikuti kepadatan mahkota dan penggantian cawangan tepat pada masanya.

Pada pokok-pokok muda, bunga dan ovari pertama harus dikeluarkan. Tanaman pertama boleh hanya 2-3 buah jeruk, supaya tumbuhan tidak kehilangan terlalu banyak kekuatan apabila mereka masak.

Untuk mempercepatkan pengenalan pokok pada masa berbuah, mungkin dilakukan dengan mengatur musim sejuk oren pada suhu 2 hingga 5 ° C, mengehadkan penyiraman dan tidak memberi makan selama tiga bulan. Apabila di dalam bilik di mana jeruk tumbuh, suhu meningkat kepada 15-18 ° C, satu set tunas dan pembentukan ovari bermula. Mendapatkan oren penjagaan yang betul di rumah boleh hidup sehingga 50-70 tahun, dengan kerap menyenangkan dengan penampilan bunga putih dan buah-buahan wangi yang cerah.

Citrus di rumah – video