Pokok buah berbentuk kolonPokok buah berbentuk kolon dinamakan sempena bentuk mahkota. Mahkota mewakili bentuk bahagian atas pokok di atas, lokasi cawangan berbanding batang. Bentuk kolar pokok itu mewakili cawangan rangka yang sangat singkat, di mana terdapat banyak pucuk yang dipendekkan – kolchatka dengan buah pinggang buah. Di jauh, nampaknya bunga dan buahnya terletak di batang. Perkembangan tidak normal cawangan pokok buah diperhatikan di Kanada, mutasi ini menyebabkan penciptaan pokok-pokok hiasan dan buah-buahan dalam bentuk lajur.

Mendapatkan benih varieti pokok kolumnar

penanaman benih lajurSeleksi karya saintis adalah pemilihan tanaman yang teliti dengan tanda-tanda yang berubah sejak bertahun-tahun. Penyimpangan yang berguna berkembang, menetapkan pada peringkat genetik. Sebagai contoh, bagaimana untuk mendapatkan varieti berbentuk lajur, ikuti pokok epal. Variasi Macintosh dibezakan oleh mahkota yang paling padat. Atas dasarnya pada tahun 1964 di Kanada, pelbagai berbentuk kolom “Vazhak” diperolehi. Semua jenis epal kolonial yang lain adalah produk pemilihan kerja dengan Wijeik, di rantau iklim yang berbeza.

jenis pokok epal kolar VazhakBenih varieti buah-buahan pokok buah-buahan dengan ciri-ciri yang stabil hanya diperolehi di tapak semaian asing dan domestik yang terkenal. Keadaan yang tidak dapat diketepikan ialah penggunaan jenis kerdil – Mata Wang, Arbat, 003 sebagai saham. Privoj sepatutnya bersama dengan genom dwarfism – Co

Pokok epal berbentuk tongkat pelbagai ArbatArah lain pembentukan anak benih dibentuk secara artifisial berbentuk lajur dari varieti kerdil Orlinka, Vasyugan, Presiden dan sejenisnya.

Dengan cara yang sama, pokok buah-buahan penjajah lain juga diperolehi – pir, plum, ceri, aprikot. Akibatnya, anak benih dengan sistem akar yang telah berkembang dengan baik, suatu tempoh berbuah awal, muncul dari tapak semaian. Adalah penting untuk memilih pelbagai zon, untuk mengkaji peraturan penjagaan dan penerimaan pembentukan.

Agrotechnics taman berbuah intensif mempunyai ciri-ciri sendiri.

Taman di rantau Moscow

Varieti pir berbentuk kolon untuk rantau MoscowPokok buah-buahan berbentuk kolon untuk kawasan Moscow diwakili oleh pokok epal, pir, plum dan lain-lain jenis buah.

Related  Penanaman dan Penjagaan Golden Currant

Varieti pir koloid berbentuk kerdil tidak berbeza dalam kepelbagaian. Tetapi tumbuhan yang menyukai haba di tengah-tengah dan begitu eksotik. Di samping itu, buah pertama muncul pada tahun kedua, selepas menanam benih. Pokok pyramidal berbuah 10-15 tahun dengan baik. Hasil pokok padat lebih tinggi daripada biasanya. Lyubimitsa Yakovleva – varieti yang paling tahan beku, dan Severyanka bergegas untuk menuai pada bulan Ogos. Berbagai hiasan akan memberikan buah-buahan yang masak pada bulan Ogos, dan setengah kilogram buah tembakan Dalikor pada bulan Oktober.

Plum berbentuk lajur di pinggir bandarJenis-jenis pokok plum buah Colonoid paling sering dijumpai di taman-taman taman di rantau Moscow. Mereka mempunyai mahkota kecil, pertumbuhan yang rendah, membolehkan anda menuai tanpa kesulitan. Kerdil fecundate bermula tahun kedua selepas menanam. Banyak yang menjadi pilihan kegemaran, tetapi beberapa lebih popular:

  1. Burung biru, pelbagai adalah hasil melintasi awal Hungary, Kaukasia dan Kabardian. Buah-buahan yang besar dan luas diliputi dengan lapisan lilin. Buah yang manis dan berair dituai pada pertengahan Ogos dengan dosazrivaniem selama dua minggu. Pokoknya disuburkan sendiri dan mempunyai imuniti kepada penyakit biasa.pelbagai jenis burung Sinya
  2. Memori plum Temiriazev adalah 2 kali lebih kecil, tetapi mengandungi sejumlah besar vitamin C. Pokoknya subur sendiri, dan buahnya bermula 4 tahun selepas penanaman. Tidak berbuah setiap tahun, tetapi ia tahan kepada fros dan kemarau.Plum Memori Temirjazev
  3. Berbagai jenis Smolinka dibezakan dengan bentuk warna ungu gelap berbentuk telur. Pokok berbentuk kolon boleh tumbuh hingga ketinggian 5.5 meter, menghasilkan hasil 20 kg buah lazat. Tetapi jenis ini memerlukan pendebunga, dan cawangan yang berlebihan dengan plum memerlukan sokongan.

Di pinggir bandar tumbuh buah bertol dan cherry plum, apel dan aprikot. Taman-taman pokok buah-buahan memerlukan rawatan khas, tetapi hasilnya menggalakkan.

ceri lajurFoto pokok buah berbentuk lajur tidak dapat menyampaikan aura khas, apabila plot seratus meter persegi pokok digantung dengan buah.

Related  Gred cerah aprikot Triumph Utara

Penduduk di wilayah selatan tidak terhad kepada pilihan bahan penanaman. Mereka boleh menggunakan pelbagai jenis pembiakan asing. Dipercayai bahawa di Eropah dengan iklim yang sederhana, hibrida yang paling produktif dan lazat dicipta. Pokok buah berbentuk kolon di Krasnodar adalah asas berkebun industri. Penjagaan taman dilakukan dengan mengambil kira ciri-ciri pokok tersebut.

Ciri-ciri penjagaan pokok penjajah

Penanaman pokok lajur yang betulPertama sekali, anda perlu membeli bahan penanaman berkualiti. Agar tidak kehilangan tahun menunggu keajaiban, anak benih perlu dibeli mahal dan terus dari nurseri. Terdapat banyak hal yang menonjol dalam rasuah yang semakin meningkat dan menggunakan rootstocks. Nah, jika anak benih mempunyai sistem akar tertutup.

Lubang di bawah pokok buah-buahan disediakan mengikut skema klasik. Adalah penting bahawa tanah telah diselesaikan, gundukan dengan campuran baja dipadatkan. Untuk pencahayaan dan penjagaan yang lebih baik, pokok-pokok perlu ditanam secara berturut-turut melalui 50-60 cm, dan lorong-lorong hendaklah ditinggalkan pada 1.5 m.

Salah satu kesilapan yang biasa adalah penembusan tapak vaksinasi. Jika bahagian batang ini berada di tanah, buah-buahan tidak menunggu.

Penjagaan dan pemangkasan pokok buah kolum mempunyai ciri-ciri. Lajur dilekatkan pada buah pinggang atas, jadi ia harus dilindungi dari fros dan kerosakan. Tidak akan ada puncak – pokok penjajah akan berubah menjadi yang biasa, kerana pertumbuhan pucuk sisi. Pemangkasan cawangan membawa jika mereka tumbuh lebih daripada 5-8 cm. Pucuk yang tumbuh dipotong tepat pada 20-25 Jun, supaya potongan kering dan tunas buah muncul sehingga musim luruh.skim untuk pokok pemangkasan

Pada tahun-tahun pertama pokok-pokok mempunyai pertumbuhan yang kuat, adalah penting pada masa ini untuk mengekalkan “gaya rambut”. Satu lagi tempat yang paling lemah adalah pembekuan akar. Ia adalah perlu untuk melindungi sistem akar dengan lapnik, bahan bukan tenunan, tetapi supaya tidak membenarkan rodensia kepada batang. Berbahaya dan terbakar matahari. Buah-buahan dan kadar pertumbuhan pokok adalah tanda varietal.

menanam pelbagai jenis kolonial di tamanIa penting semasa dan memberi makan pokok buah-buahan kolonial dengan pelbagai jenis. Mereka menjalankan dari bumi dan berubah menjadi buah-buahan banyak makro dan mikroelen. Untuk 1 tan epal, ia dikehendaki memproses 5 kg nitrogen, 6 kg kalium, 3 kg fosforus. Kilang ini menyerap baja pada musim bunga, apabila proses biokimia secara intensif pada musim gugur, apabila akar tumbuh, dan tunas tanaman masa depan diletakkan.

Related  Parsley akar dari pengalaman pertanian organik

Pada musim panas, semua rawatan terhadap serangga dan serangga kulat adalah wajib, mengikut jadual. Tetapi sejak mahkota itu kecil, kepekatan larutan di pokok itu jauh lebih rendah dari pokok yang meluas.

menyiram tamanMengatur penyiraman taman boleh di dalam lubang, alur atau pengairan titisan. Kaedah pengairan terbaik dianggap sebagai pengairan titisan:

  • air diletakkan mengikut keperluan kayu;
  • kemungkinan untuk memohon baja terlarut;
  • tiada kerak permukaan dibentuk, udara memasuki akar;
  • Sistem akar dalam pokok buah berbentuk lajur adalah padat, lembek dan menyerap kelembapan semasa pengairan titisan dengan berkesan.

Para ilmuwan berhujah bahawa pelbagai jenis pokok buah-buahan menjadi semakin banyak permintaan di taman komersial dan swasta. Keinginan untuk tumbuh sebanyak mungkin pokok yang berbeza di kawasan yang terhad adalah wajar.

Video mengenai arbat pokok epal kolar