Fruiting Garden of the Moscow RegionSubbandar terletak di wilayah seksyen 300 km, dan syarat-syarat untuk berkebun adalah berbeza. Yang paling menguntungkan untuk menanam taman ini ialah Domodedovo, Kashirsky, Stupinskiy dan beberapa taman lain di kawasan selatan-barat dan tenggara. Tanah di sana hampir sesuai untuk pokok buah-buahan, air bawah tanah terletak sangat dalam, tetapi jenis apel untuk kawasan Moscow harus dizonkan, iaitu, disyorkan untuk kawasan ini.

Syarat untuk berkebun di pinggir bandar

Pokok epal muda Grushovka MoscowCiri iklim di rantau Moscow sentiasa mengawal saintis. Sejak tahun 1960, rantau Moscow jelas mengesan pemanasan. Musim sejuk datang agak lama, suhu musim sejuk lebih rendah berbanding dengan data purata, cair yang kerap di musim sejuk. Ini disebabkan oleh banyak faktor, termasuk aktiviti megapolis. Kelembapan maksimum dicatatkan pada bulan-bulan musim sejuk, jumlah keseluruhannya ialah kira-kira 800 mm. Pada bulan-bulan musim panas, lebih banyak hujan turun daripada bulan-bulan lain. Secara amnya, iklim adalah baik untuk berkebun. Penanaman varieti terbaik pokok epal untuk rantau Moscow dijalankan di ladang dan di atas tanah peribadi.

Biasanya pokok buah menghasilkan tuaian besar setiap dua tahun, kadang-kadang lebih kerap. Untuk mempunyai bekalan vitamin produk sepanjang tahun, disyorkan untuk membesar epal:

  • gred musim sejuk pematangan sebanyak 50%;
  • jenis musim luruh 30%;
  • musim panas sebanyak 20%.

Pokok apel bunga UsladaRasa dan nilai vitamin buah menjadikannya sumber universal produk yang berguna. Pokok epal dikehendaki di setiap taman untuk kesuburan awal, ketabahan musim sejuk dan dekorasi. Bermula pada bulan Ogos, hasil panen dituai hingga November, jika terdapat pokok kultur epal di pinggir bandar Moscow selama tiga tempoh matang. Salah satu indikator penentuan untuk pengezonan varieti adalah rintangan fros. Dalam kes ini, rasa buah-buahan epal musim sejuk yang tahan lasak dan keupayaan untuk masak dalam pelbagai istilah perlu dipelihara.

Ia tetap penunjuk yang menentukan – akar pokok epal yang bertolak ansur dengan suhu minus 20. Di musim sejuk yang teruk, bukan sahaja akar, tetapi batang dan cabang pokok, boleh rosak. Pertumbuhan tahun lepas dan pokok muda menderita. Walaupun pemeliharaan suhu rendah dalam batas tertentu, taman ini boleh rosak teruk oleh musim sejuk yang keras dengan jumlah salji yang rendah.

Tuai pelbagai MedunitsaKualiti yang penting adalah kesuburan awal varieti, iaitu, permulaan pembentukan buah pada tahun-tahun pertama setelah menanam benih. Pokok-pokok semacam ini kebanyakannya terdiri daripada dwarfish dan pelbagai.

Apabila meletakkan taman, perlu mengambil kira bahawa pokok epal, tumbuh-tumbuhan yang disebarkan. Oleh itu, mesti ada pokok yang berbeza, termasuk penimbunan yang tinggi.

Jenis apel terbaik untuk rantau Moscow

Penternak mencipta beratus-ratus jenis pokok epal dengan kematangan yang berbeza, rasa, dan pembentukan mahkota. Cari ciri-ciri setiap jenis atau hibrid yang menarik boleh didapati dalam katalog. Dalam artikel itu, sebagai contoh, beberapa kultivar epal terbaik di rantau Moscow akan dibentangkan secara terperinci. Satu lagi pembiak baka yang hebat Michurin meletakkan teori mewujudkan jenis zon dan kacukan. Pelbagai baru yang dihasilkan mesti membawa tanda-tanda yang akan memastikan kelangsungan hidupnya di kawasan tertentu. Bagi rantau Moscow, beliau percaya bahawa jenis kerdil yang paling boleh diterima. Wakil pemilihan ini adalah Yabloko Zhigulevskoye, yang deskripsi dan foto disampaikan di sini.

Variasi Zhigulevskoye

Pokok epal Zhigulevskoye pelbagaiApple Zhigulevskoe pokok pendek dan arborescent. Ia memberikan penuaian pertama 3-4 tahun selepas penanaman di tempat tetap. Pohon yang berkembang pesat ini berbuah setiap tahun apabila anda mendapat makanan seimbang. Hasil ini dicapai kerana sistem akar yang dibangunkan. Akar utama mendalam, dan kawasan makan jauh melampaui batang dan membentuk hingga 80 petak. Pertumbuhan cabang muda dalam pelbagai epal ini juga intensif.

Buah pelbagai ZhigulevskoyeApel tempoh masak sederhana adalah merah-oren, besar dengan kulit tebal boleh disimpan sehingga akhir musim sejuk di bawah keadaan yang sesuai. Ciri-ciri pelbagai adalah keperluan teknologi pertanian. Penanaman pokok epal seperti itu boleh dipadatkan, dan buah-buahan dapat dituai tanpa menggunakan cara improvisasi. Pada masa yang sama hasil pokok meningkat setiap tahun. Air bawah tanah yang tinggi di atas tumbuhan tidak menjejaskan apa yang membezakan pokok kerdil dari pelbagai jenis pokok epal. Pokok umur lebih awal. Tempoh hidupnya diukur sebanyak dua dekad. Agar pokok itu tidak membuang rizab kuasa, imuniti tidak melemahkan, pada musim bunga adalah perlu untuk mengawal pembentukan buah, meninggalkan jumlah buah-buahan yang optimum di cawangan.

Pokok epal Grushovka Moscow

Pelbagai Grushovka MoscowSeorang lagi wakil taman Moscow adalah pokok apel Grushovka Moscow. Pyramidal pohon pemilihan rakyat Grushovka Moscow tinggi termasuk dalam katalog sebagai pelbagai pada tahun 1797. Kulit pokok ini mempunyai warna kuning, cawangannya berwarna merah-coklat. Buah tidak besar, masak pada musim panas. Pokok epal dalam mekar menarik perhatian dengan bunga merah jambu yang besar. Buah-buahan apabila dicurahkan hijau, kemudian berubah warna menjadi kuning dengan merah muda merah jambu. Apel Grushovka Moscow wangi, manis dan masam. Menghasilkan pokok-pokok bersahaja dengan ketabahan musim sejuk yang terbukti di rantau Moscow tidak berkembang, kerana epal dari mereka, berbanding dengan jenis lain, adalah kecil.

Pelbagai Uslada

Buah buah apelApplewood Uslada adalah perwakilan dari varieti musim luruh separuh dwarfish. Foto menunjukkan pokok epal pelbagai ini pada usia 4 tahun. Pelbagai ini dibiakkan pada tahun 1961 oleh para pemilih Universiti Negeri Moscow melalui persilangan berulang epal Variasi Rakyat dan Severyanka. Kulit pokok itu berwarna kelabu, cawangannya berwarna coklat. Oleh kerana cawangan-cawangan terdedah kepada tumbuh-tumbuhan, pokok itu mesti terbentuk. Variasi ini dicirikan oleh fekunditi dan hasil, tetapi epal mempunyai saiz purata. Mereka sedikit merah konik, dengan jalur merah. Badan aromatik manis dan masam lebih dekat ke kulit mempunyai warna merah jambu dan aroma lembayung. Pelbagai dihargai kerana rintangannya terhadap ketam dan kelembapan musim sejuk. Variasi sangat menghasilkan, tetapi jika mahkota itu menebal, buahnya mempunyai saiz yang tidak rata.

Gred Chudnoe

Ramuan pokok apel WonderfulUntuk mempelajari buah-buahan pelbagai Chudnoe, pokok-pokok epal penanam Chelyabinsk boleh didapati di mana-mana zon iklim di mana pokok buah-buahan berkembang. Ini adalah kerdil semulajadi, yang boleh dipanggil pelbagai berkembang sendiri. Cawangan tumbuh mendatar pada ketinggian tidak lebih daripada satu setengah meter. Mereka ditanam pada batang susu dwarfish atau pada anak benih. Epal adalah kuning, sehingga 200 gram berat badan, manis dan masam dengan rasa yang menyenangkan. Buah-buahan Ripen kepada Apple Juruselamat masak dan disimpan selama sebulan. Pokok epal memasuki buah-buahan pada tahun ketiga selepas menanam di tempat yang tetap. Ketabahan musim sejuk adalah baik. Pokoknya tahan terhadap kudung dan sangat responsif terhadap pakaian atas. Perjuangan menentang kerosakan pada pokok epal semacam ini perlu dijalankan secara sistematik.

Apple Tree Strifel

Blossom apple tree cultivars StrifelPokok Apple Tree adalah salah satu jenis purba yang berasal dari Negara Baltik. Pelbagai dihargai untuk hasil dan kualiti rasa buah-buahan berjalur merah dan untuk keindahan pokok, lihat sendiri. Epal tuaian musim luruh yang indah kelihatan cantik cantik. Pohon Apple Pinstripe yang mereka tumbuh mempunyai mahkota yang luas.

Apel pelbagai ShtrifelApabila menuai cawangan tebal dapat bertahan dengan pemungut, yang untuk buah-buahan yang paling lazat memanjat ke puncak. Pokoknya merangkumi mahkota 8 meter diameter dan tumbuh dengan jumlah yang sama ke langit. Apple Tree Strifel cepat dipulihkan selepas musim sejuk yang sejuk. Dalam buah bearing yang memasuki tahun kesembilan, puncak produktiviti dalam 15 tahun. Pokoknya tidak stabil untuk kudung dan penyakit lain.

Susun Medunitsa

Kami mengumpul MedunitsaPenerangan mengenai pokok epal Medunitsa harus bermula dengan fakta bahawa pelbagai ini boleh menjadi rahmat bagi penduduk musim panas yang tidak berpengalaman. Ia tahan terhadap kudung dan reput dan toleransi kedekatan air bawah tanah. Berbuah adalah musim panas, pada akhir bulan Ogos. Epal stogram rata-bulat mempunyai warna pulpa daripada pulpa. Nama itu mendapat jenis rasa madu buah-buahan. Pokoknya mempunyai bentuk yang luas dan mudah tersebar. Oleh itu, pemangkasan kompeten tahunan diperlukan. Buah-buahan bermula pada tahun keempat dan menghasilkan pokok hingga 60 tahun, secara beransur-ansur mengurangkan hasilnya. Buah-buahan disimpan sehingga dua bulan selepas penuaian pada akhir bulan Ogos.

Ragam Orlinka

Buah-buahan pelbagai OrlinkaPokok epal Orlinka, keterangan dan gambarnya melengkapkan pemilihan jenis pokok epal yang terbaik yang boleh menghasilkan buah dalam iklim kontinental. Pelbagai ini dibezakan oleh ketabahan musim sejuk yang meningkat dari kedua-dua sistem akar dan cabang-cabang kerangka. Tetapi terutamanya ia harus diperhatikan rintangan yang sangat tinggi untuk kudung. Pokoknya berkembang pesat, tuaian pertama diberikan dalam tahun keempat. Pelbagai ini dibezakan dengan pematangan buah. Epal pertama boleh dimakan pada bulan Ogos, yang terakhir pada bulan Oktober.

Petua untuk merawat pokok epal – video