Ia jarang sekali mencari plot taman atau ladang buah-buahan dan beri tanpa tumbuhan gooseberry yang tumbuh di atasnya. Ia juga dipanggil “anggur utara” untuk rasa lembut yang menyenangkan dan untuk kemungkinan berkembang dalam keadaan cuaca yang sangat teruk.
Buah-buahan bulat atau bujur gooseberries mengandungi gula, vitamin dan asid, jadi buahnya perlu diperkenalkan ke dalam diet seluruh keluarga, terutamanya kerana pelbagai jenis akan memudahkan untuk memilih 2-3 pokok semak untuk ditanam.

Pemilihan gred masak awal, lewat dan tengah akan membolehkan anda untuk makan buah segar selama sebulan, dan buah-buahan dalam tin atau beku akan menambah bekalan vitamin dan meningkatkan mood pada musim sejuk. Dari buah beri masam, sediakan serbuk, jeli, marmalade, jem dan wain.

Syarat penanaman gooseberries

Gooseberries dalam balangGooseberries tidak membawa banyak kesukaran dalam menanam dan berkembang, tetapi masih ada syarat dan keperluan yang perlu dipatuhi untuk mendapatkan dan mengekalkan hasil tuaian yang baik.

Budaya ini disenyawakan sendiri, kehadiran pokok renek atau jenis penyerbukan tidak perlu. Namun demikian, anda boleh mendarat di sebelah bukit atau semak berduri dengan kuning, merah, buah ungu gelap manis atau rasa masam manis. Anda boleh memberi keutamaan kepada pokok renek yang tidak meluas, tetapi sebaliknya.

Apabila memilih tempat untuk ditanam, pertimbangkan cinta cahaya dan jangka panjang gooseberries – hasil yang banyak sehingga 15 tahun dan secara beransur-ansur mengurangkan hasil kadang-kadang sehingga 40 tahun hidup.

Oleh itu, penanaman gooseberries perlu dilakukan di mana anda tidak merancang pada tahun-tahun akan datang, tidak ada bangunan, supaya semak tumbuh di kawasan yang cerah tanpa teduhan.

Tanah untuk gooseberry boleh menjadi hampir apa-apa: tanah liat dan berpasir, tanah liat dan berpasir liat. Hanya, dia tidak menyukai tanah dan tanah berasid.

Mana-mana tanah boleh dibetulkan untuk keperluan gooseberry. Oleh itu, di dalam pasir dan pasir berpasir perlu membuat organik setiap tahun, dan tanah liat sangat kerap dilonggarkan, supaya udara yang mereka perlukan datang ke akar. Pada dasarnya, walaupun berbuah dan pertumbuhan gooseberries diperhatikan apabila tumbuh-tumbuhan ditanam di kawasan kering ringan. Rumput di sekeliling semak mestilah dimusnahkan secara kerap.

Related  Petua berguna cara mengatur taman di balkoni

Sekumpulan gooseberryUntuk mula mengutip hasil panen aromatik manis dalam beberapa tahun, adalah perlu untuk menentukan dengan tepat tempat di mana untuk menanam gooseberry. Pilih di bawah pendaratannya yang cerah, walaupun, dilindungi dari kawasan angin. Air bawah tanah tidak boleh berbaring lebih dari 1 m dari permukaan bumi, kerana akar gooseberry berkembang ke kedalaman 50-70 cm; jika tidak, mereka boleh membengkok, kilang akan mula sakit.

Ciri penanaman gooseberry di pinggir bandar tidak berbeza daripada penanaman di rantau Volga atau Siberia. Berikut adalah jenis untuk memilih zon, sesuai untuk penanaman di rantau ini.

Oleh itu, bagi wilayah Moscow, varieti bahasa Inggeris kuning dan Warsaw adalah sesuai, dan untuk rantau Volga – Afrika, Grace, Kolobok.

Peraturan untuk penanaman gooseberries

Berikutan peraturan menanam gooseberry di tempat yang tetap di laman web ini, dan juga tanaman lama, anda perlu membuat keputusan untuk melakukannya dengan lebih baik. Biasanya, tanaman ditanam sama ada pada awal musim bunga, sebelum tunas, atau pada musim gugur selepas akhir tumbuh-tumbuhan. Pengecualian adalah benih dengan sistem akar tertutup, masa penanaman mereka boleh beralih, tetapi tidak banyak, dan bukan pada masa yang paling hangat dan paling kering.

Gooseberry lebih disukai ditanam pada musim gugur, dari pertengahan bulan September hingga awal bulan Oktober. Apabila menanam gooseberries pada musim gugur, ia akan mempunyai masa untuk mengambil akar sebelum permulaan fros, ia akan pergi ke musim sejuk, dan pada musim bunga dengan akar yang baik ia akan mula berkembang dengan jayanya.

Ketahanan benih semasa penanaman musim bunga agak teruk.

Bagaimana untuk menanam gooseberries pada musim gugur?

Oleh itu, anda telah memperoleh anak benih di nurseri pokok buah atau dengan tangan, dan mungkin anda sendiri mengangkatnya.

Related  Kelebihan katil hangat untuk timun

Ikuti petua berikut apabila menanam gooseberry, supaya tumbuhan tidak mengecewakan anda pada masa akan datang:

  • Sediakan tempat duduk untuk menanam masa depan pada jarak kira-kira 1.5 x 1.5 m, memandangkan ciri-ciri dimensi belukar pelbagai tertentu. Gali dan bersihkan kawasan di sekitar mereka dari rumpai, sebaiknya mulai melakukan ini sekurang-kurangnya beberapa minggu sebelum menanam untuk menghapuskan rumput dengan pasti, lebih baik dengan akar.
  • Keluarkan lubang dengan saiz 40 * 50 * 50 cm Jika anda mempunyai banyak baja organik – humus, baja, kompos, – tambahnya bukan hanya untuk lubang, tetapi berselerak dengan kadar 3-4 kg / 1 m. Tetapi jika jumlah bahan organik adalah terhad, maka tuangkannya hanya di bawah semak sendiri, ke dalam lubang-lubang, bercampur dengan baja – super fosfat dan kalium klorida, serta tepung abu dan dolomit. Kerana anda memutuskan untuk menanam gooseberries pada musim gugur, urea dan baja nitrogen lain pada masa ini tahun tidak perlu membuat! Mereka akan berguna hanya musim bunga akan datang.
  • Anak benih diperiksa, keluarkan ranting patah, potong akar yang rosak. Akar benih dengan teliti tersebar di dalam lubang dalam dan ke sisi, mendalamkannya 4-6 cm dari ketinggian sebelumnya penanaman. Isi akar dengan tanah dan perlahan-lahan untuk mengikatnya di sekitar akar. Di bawah setiap belukar, tuangkan tidak kurang dari baldi air dan tutup dengan humus atau gambut.
  • Potong pucuk tanaman yang baru ditanam kepada penechkov kecil dengan 3-5 tunas pertumbuhan. Daripada jumlah ini, cawangan utama pertama akan tumbuh pada musim bunga.

Penjagaan selanjutnya daripada semak gooseberries tidak akan sukar. Apabila anak benih berkembang, dia akan memerlukan sokongan, tidak membenarkan pucuk lama berbaring di atas tanah.

Related  Buah-buahan yang sangat baik untuk kebun-kebun di rantau Moscow

gooseberries hitamPenyiraman dijalankan seperti yang perlu: anda tidak boleh mengisi belukar, tetapi pada waktu panas yang panas, terutama semasa tempoh mencurah beri, penyiraman diperlukan.

Pelonggaran dilakukan secara berkala, terutamanya selepas hujan lebat, untuk mengelakkan pembentukan kerak di bawah tanah. Semasa melonggarkan jangan lupa untuk mengeluarkan semua rumpai, jika boleh – dengan akarnya.
Perekopka hanya dibenarkan untuk kedalaman tidak lebih daripada 5-8 cm, kerana akar gooseberries adalah dekat dengan permukaan bumi.

Fertilisasi tumbuhan boleh dalam tempoh pembentukan ovari dan mengisi beri dengan organik cecair, serta pada musim bunga – nitrogen, pada musim luruh – baja kalium.

Setiap tahun, penipisan dan, jika perlu, pemangkasan kebersihan pucuk, meninggalkan pada semak belukar 8-10 cabang yang sihat yang kuat pada usia yang berbeza.

Bagaimana untuk menanam gooseberries pada musim gugur (video)