begonia belukarPencinta tumbuh-tumbuhan menyedari keadaan apabila bunga yang anda sukai sama ada tidak tersedia, atau terlalu mahal. Lazimnya ini berlaku dengan begonias, kerana mereka mempunyai banyak jenis dan jenis. Oleh itu, pemilik keindahan ini perlu cepat mendapatkan salinan muda.

Cara pembiakan begonias

Bergantung kepada spesies, begonia boleh disebarkan:

 • benih (semua spesis berbunga);
 • pembahagian ubi (spesies umbi);
 • keratan daun dan bahagian daun;
 • Batang batang (sebarang begonias yang mempunyai batang).

Penyebaran oleh benih adalah cara yang paling lama dan paling tidak boleh dipercayai. Ia sesuai jika tiada bahan untuk penyebaran vegetatif atau apabila perlu untuk mendapatkan sebilangan besar tumbuhan. Disebabkan sifat tumbuhan, proses menyemai dan percambahan adalah kompleks.

Pembiakan vegetatif memastikan pemeliharaan semua ciri spesimen ibu.

Apabila menggunakan keratan daun begonia atau bahagian daunnya, bayi dibentuk, yang berkembang dengan perlahan seperti penaburan.

Kelebihan benih batang begonia

Pemotongan begonias oleh bahagian-bahagian batang adalah lebih baik kepada cara-cara pembiakan lain, kerana pilihan ini:

 • yang terpantas,
 • yang paling boleh dipercayai,
 • membolehkan anda mengekalkan ciri-ciri pelbagai,
 • mudah,
 • sesuai untuk hampir semua jenis begonia.

begonia dalam periukBatang yang terbentuk begonia boleh mencapai ketinggian 15 cm. Pada masa ini, ia sudah menjadi agak kuat dan pada masa depan ia berkembang pada kelajuan yang sama seperti ibu bapa. Berbunga, bergantung kepada spesies, boleh berlaku hampir serta-merta. Peratusan potongan begonia yang masih hidup biasanya sangat besar.

Pembiakan begonia oleh batang batang, terima kasih kepada mendapatkan spesimen ibu yang sama, membolehkan untuk mengekalkan kolam gen jenis dan jenis yang sangat berharga.

Jika teknologi diperhatikan, kaedah keratan begonia tidak menyebabkan masalah kepada petani tumbuhan.

Hampir setiap begonia dapat dengan mudah disebarkan oleh batang batang. Walaupun di begonia diraja, penyebaran oleh potongan mungkin, jika spesimen lama memotong hujung, yang belum menjadi rimpang.

Related  Kismis hitam – jenis untuk kotej

Teknologi pembiakan begonia dengan keratan batang

Keratan begonias termasuk peringkat berikut:

 • memotong dan menyiapkan keratan,
 • pengeringan bahagian,
 • rooting,
 • pendaratan batang berakar.

begoniaUntuk keratan menggunakan sekeping pokok yang sihat 8-12 cm panjang. Keratan boleh menjadi apikal (diambil dari ujung batang tumbuhan) dan median. Walau apa pun, mereka harus sekurang-kurangnya dua atau tiga buah pinggang. Daun berlebihan dikeluarkan, jadi mereka tidak mengambil dari kekuatan kuman. Ia cukup untuk meninggalkan 1-2 daun. Selepas itu, anda perlu mengeringkan sedikit bahagian.

keratan begonia

Akar boleh menjadi keratan begonia dalam dua cara: di dalam air dan di substrat.

Dalam kes pertama, bahagian bawah keratan siap begonia diletakkan di dalam sebuah kapal dengan air lembut pada suhu bilik. Jangan gunakan air keras atau sejuk. Kapal diletakkan dalam keadaan sederhana (18-20 darjah), ringan, tetapi tidak di tempat cahaya matahari langsung. Selepas itu, ia tetap bersabar dan menonton … Jika keupayaannya telus, maka keadaan potongan akan kelihatan jelas. Oleh itu, penanam tidak akan terlepas saat penampilan akar pertama dan masa penanaman. Di samping itu, anda boleh perhatikan dalam masa sekiranya potongan pemotongan mula membusuk. Kemudian ia dibawa keluar dari air, memotong tempat rosak, sekali lagi kering dan diletakkan di dalam air tawar. Selepas penampilan akar 1-2 cm saiz, batang ditanam di tanah yang sesuai dan kemudian bertindak sebagai selepas pemindahan biasa.

Begonias keratan siap untuk ditanam

Begonias akar boleh berakar pada substrat, yang boleh digunakan sebagai tanah basah, pasir atau sesuai untuk begonias. Dalam kes ini, pemotongan keratan yang disediakan ditenggelamkan dalam air, dan kemudian menjadi persediaan khusus yang memudahkan pembentukan akar (rootstocks, heteroacin atau lain-lain).
Dalam periuk kecil (selaras dengan saiz keratan), substrat lembap yang sesuai dicurahkan ke saliran. Tangkai hendaklah terperangkap ke dalam tanah, memotong potongan 1-2 cm.

Related  Arahan penggunaan racun serangga Cliper

Selepas ini, periuk tertutup rapat dengan balang telus atau diletakkan dalam bekas telus tertutup rapat, saiznya sesuai. Tiada bahagian tumbuhan yang boleh menyentuh dinding atau bumbung “hothouse”.

tangkai begonia

Selepas beberapa lama, dinding bekas akan menunjukkan peluh. Ini menunjukkan pembentukan mikroklimat yang sesuai. Seterusnya – setiap hari untuk seminit anda perlu membuka hothouse untuk ditayangkan dan diperhatikan. Sebaik sahaja daun baru muncul, rumah hijau dibuang. Kilang baru sudah siap.

Anda boleh menggunakan mana-mana kaedah yang diterangkan. Dalam air, lebih mudah untuk melihat proses pembentukan akar. Kaedah ini lebih biasa. Tetapi akar rapuh, mereka biasanya cedera apabila ditanam. Ya, dan tumbuhan itu harus menyesuaikan diri dengan habitat baru. Proses kelangsungan hidup dan pertumbuhan melambatkan, begonia lemah.

Apabila berakar di dalam tanah, akarnya segera disesuaikan untuk mengekstrak kelembapan dan memberi makan darinya. Akibatnya, tumbuhan yang diperoleh dengan cara ini mengatasi pertumbuhan saudara-saudara mereka yang “berair”.

Video – keratan begonia