jenis patch raspberiPelbagai raspberi popular adalah remontan, yang dibezakan oleh keupayaan untuk menghasilkan beberapa tanaman. Varieti raspberi boleh membawa tanaman yang sangat besar dan menguntungkan.

Meningkatkan Raspberry Repairing – Ciri-ciri dan Penjagaan Spesifik Loji

Raspberry diperbaiki adalah salah satu jenis raspberry, yang popular di Eropah dan CIS kerana keupayaan unik untuk menanggung buah beberapa kali dalam satu musim.

Istilah “pembaikan” bermaksud “penambahan”. Di Eropah, varieti raspberi ini lebih dikenali sebagai “everbearing”, yang bermaksud “membuahkan hasil dengan berterusan”.

berry raspberry raspberryCiri utama pelbagai raspberi adalah ciri khas untuk menanam buah-buahan untuk kedua-dua satu dan dua tanaman. Selepas menanam raspberi pembaikan, anda boleh mengambil menuai pertama pada bulan Ogos-September selepas satu tahun kejururawatan. Tanaman seterusnya akan diberi sedikit lebih awal – pada pertengahan bulan Jun. Walau bagaimanapun, perlu diingat bahawa tanaman kedua pada batang berusia dua tahun mempunyai kualiti yang lebih teruk daripada batang tahunan. Beri yang diperoleh pada tahun kedua penanaman adalah cukup lembut, tulang dan terlalu kering.

Di samping itu, penuaian musim panas jenis raspberi boleh memburukkan lagi dan menangguhkan tuaian musim luruh kedua. Ini adalah kerana, pada hakikatnya, semua kuasa akan dibelanjakan untuk menuai musim panas pertama. Kilang ini membelanjakan sebahagian besar kuasanya ke atas pembentukan batang dan pucuk tahunan, yang akan berfungsi untuk memakan hasil selanjutnya.

Pengeluaran semula raspberry boleh sangat bermanfaat untuk penduduk musim panas. Setelah menanam beberapa jenis raspberi di dacha anda, contohnya, awal-awal, tengah-tengah dan yang berbulu, anda akan mendapat beberapa kali lebih banyak tanaman dan menyediakan diri anda dengan keluarga anda dengan buah-buahan yang lazat sepanjang tahun.

Menanam raspberry raspberry – peraturan dan ciri-ciri

Menanam raspberry patchwork adalah proses yang agak susah payah yang memerlukan banyak perhatian dan perancangan. Jenis raspberry ini memerlukan penjagaan khas, kerana penjagaan yang tidak wajar boleh menyebabkan pembangunan tumbuhan yang kurang baik dan penuaian yang kurang baik atau ketiadaannya. Sebelum tanaman menanam, perlu memilih tempat yang paling selesa untuk ini. Adalah lebih baik untuk memberi keutamaan kepada bahagian selatan kawasan pinggir bandar dengan tanah longgar dan subur. Walau bagaimanapun, apabila menanam raspberi pelbagai yang ditentukan, tempat-tempat yang gelap dan terpisah tidak sesuai dengan anda. Di kawasan ini, sebagai peraturan, kilang itu tidak akan dapat menuai biasa.

Related  Bilakah untuk menanam gooseberries?

Menanam raspberi sedap

Masa terbaik untuk menanam tumbuhan adalah musim luruh, tetapi jika anda mahu, anda juga boleh membuat pendaratan pada musim panas.

Perkara utama yang perlu dipertimbangkan ketika menanam raspberry remontan adalah: masa penanaman, kedalaman menanam benih di tanah dan kepadatan penanaman.

Masa – masa untuk menanam raspberry mungkin berbeza dengan jenis lain. Biasanya, varieti tumbuhan yang serupa perlu ditanam sekurang-kurangnya seminggu sebelum beku yang ditetapkan. Pelbagai ini mempunyai metabolisme yang cukup aktif, yang membolehkan anda untuk mendapatkan buah-buahan yang baik walaupun semasa penyejukan yang cukup, tetapi ia memberi beberapa komplikasi ketika menanam bahan baru.

Sesetengah tukang kebun mula menanam tepat selepas beku terakhir dan, dalam kebanyakan kes, ini memberikan hasil yang lebih banyak daripada apabila menanam kanopi. Walau bagaimanapun, satu masalah penting timbul – dalam 5 bulan pertama selepas penanaman itu, benih tidak akan mempunyai masa untuk mencapai kematangan yang diperlukan dan memberikan penuaian yang normal dan besar. Beri pertama dengan penanaman yang sama boleh diperolehi hanya pada tahun kedua selepas penanaman.

Pendaratan di lapangan – sebagai peraturan, tumbuhan raspberry mempunyai panjang sehingga 250 cm, batang agak tebal, tetapi mereka juga mempunyai akar jenis balok. Ciri ini membenarkan tumbuhan untuk menerima makanan hanya dari kedalaman di mana akar sisi terletak. Itulah sebabnya perlu menanam raspberi gred ini dengan kedalaman 30-50 cm, yang akan membolehkan tumbuhan selesa menerima semua bahan yang diperlukan untuk pemakanan dan untuk mewajarkan kawasan yang besar untuk mengumpul mineral.

Ketumpatan penanaman – apabila menanam raspberry dari pelbagai yang ditentukan, adalah perlu untuk mengambil kira ketinggian semak dan ketebalan batang. Berdasarkan parameter ini, tumbuhan tidak boleh ditanam terlalu dekat dan menanam 2 atau lebih semak untuk 1 meter berjalan. Menanam semak raspberry tidak setiap tahun, tetapi hanya sekali dalam selang 7 hingga 15 tahun, itulah sebabnya anda perlu berhati-hati dan berhati-hati merawat prosedur ini, bahawa tumbuhan itu akan berkembang dengan baik dan membawa hasil yang baik. Ingat bahawa semak raspberry tidak boleh duduk terlalu dekat, kerana dengan cara ini ia akan mengganggu pertumbuhan normal mereka, dan anda betul menjaga mereka.

Perlu diperhatikan bahawa apabila mereproduksi raspberi, perhatian harus diberikan kepada baja. Sebagai peraturan, apabila menanam tumbuhan di bahagian bawah fossa yang disediakan, adalah perlu untuk meletakkan kompos dengan pengiraan dua baldi setiap meter berjalan. Anda juga boleh menggunakan humus dan beberapa gelas baja kalium. Sekiranya dikehendaki, anda boleh menggunakan abu kayu dan bukannya baja, yang juga akan memberikan hasil yang sangat baik untuk menanam dan menanam tumbuhan.

Related  Penanaman dan penjagaan pasli di tanah terbuka di negara ini

Ia perlu untuk menutup lapisan parit dengan lapisan:

 1. Lapisan pertama mengandungi baja pra-siap,
 2. yang kedua adalah tanah bercampur dengan baja,
 3. yang ketiga adalah lapisan bersih dari tanah yang subur.

Terdapat pelbagai cara menanam raspberi pembaikan:

 • Cara penanaman biasa – membayangkan pendaratan, di mana jarak antara barisan semak tidak melebihi 2 meter, apabila menanam benih – 1 meter;
 • Kaedah penanaman pita – bermakna menanam tumbuhan dalam satu atau beberapa baris, jurang antara 0.6 – 0.9 meter.
 • Jenis belukar penanaman bermakna penanaman raspberi dengan penempatan kuadrat segiempat di sudut, sisinya di antara 1 hingga 1,5 meter; Dengan kaedah ini, tumbuh-tumbuhan ditanam sewenang-wenang, memilih tempat yang paling cerah untuk menanam.

Pemangkasan raspberry raspberry – apa yang perlu anda perhatikan

raspberi pemangkasanJika anda ingin mendapatkan tuaian yang baik dan besar setiap tahun dari raspberi pembaikan, anda perlu menjaga dengan baik kilang itu, dan juga memotong pucuk setiap tahun. Sekiranya terdapat varieti awal raspberi pada plot musim panas anda, maka batang semak dua tahun harus dipotong selepas penuaian. Sebagai peraturan, pemangkasan dilakukan pada bulan November dan Disember.

Jika anda mahukan tahun depan untuk menuai musim panas yang kaya, anda perlu memotong semua pucuk ke paras tanah.

Apabila pemangkasan raspberry raspberi, adalah perlu untuk mengambil kira peraturan tersebut:

 • Pemangkasan dilakukan setiap tahun 2 kali;
 • Masa terbaik untuk pemangkasan ialah November-Disember dan April;
 • ia tidak perlu untuk memangkas puncak batang, adalah dari mereka bahawa persenyawaan bermula;
 • Keratan cawangan dibuat hanya dalam kes apabila anda mahu menangguhkan tempoh panen.

Kesilapan utama ramai penduduk musim panas adalah hakikat bahawa mereka mula berkhatan dari tip batang. Ini dengan ketara mengurangkan hasil dan masa penerimaannya, kerana ia adalah dari puncak bahawa persenyawaan kilang bermula.

Untuk mendapatkan penuaian yang kaya dengan kualiti tinggi, anda perlu kerap menjalankan raspberi pemangkasan bunga secara berkala. Pemangkasan musim bunga melibatkan penyingkiran 10-15 cm dari tunas pertama tumbuhan.

Hanya mengeluarkan bahagian-bahagian cawangan dan batang yang kering dan beku semasa musim sejuk. Pemangkasan jenis ini dilakukan pada awal bulan April, tempoh ketika tunas awal baru mulai muncul, membengkak dan agak mudah untuk mencari pautan yang rosak.

Related  Pemangkasan ceri – memastikan hasil kayu

Jenis baru raspberi adalah yang terbaik untuk taman anda

Perlu diingat bahawa terdapat pelbagai jenis raspberi yang agak besar. Pelbagai jenis pembaikan raspberi baru membolehkan anda memperoleh hasil yang berbeza dengan kualiti yang berbeza. Sebelum anda memulakan penanaman raspberi, anda perlu membuat keputusan jenis varieti yang anda ingin tanam di laman web anda. Hari ini terdapat lebih daripada 200 jenis raspberi pembaikan dan masing-masing mempunyai ciri dan hasilnya sendiri.

Yang paling terkenal adalah:

 • Pelbagai Raspberry AtlantAtlant – gred raspberry, semak belukar yang boleh mencapai ketinggian sehingga 1.75 m dan dianggap agak langka, ia praktikal tidak mempunyai larian tambahan, yang memungkinkan untuk meningkatkan dengan ketara kemudahan dalam penuaian. Belukar mempunyai duri kecil, jarang daun, warna hijau gelap, buah beri besar;
 • Morte daripada Perseus raspberryPerseus adalah pelbagai awal, ia mempunyai pucuk yang jarang berlaku, sehingga ketinggian 2 m, beri merah tua yang besar, satu dimensi, manis dan masam. Pelbagai ini dianggap pelbagai pematangan serentak, tahan kekeringan dan kulat;
 • Pelbagai raspberry gergasi kuningGergasi kuning adalah pelbagai lewat, dengan tebal, pucuk kuat, sehingga 2 m tinggi, mempunyai buah kuning yang besar, satu dimensi, manis. Pelbagai ini mempunyai proses pematangan yang diperpanjang, dicirikan oleh tanaman stabil, mempunyai rintangan sejuk yang tinggi;
 • Raspberi pelbagai CumberlandCumberland – pelbagai sederhana lewat, mempunyai sredneroslye tebal pucuk dengan duri kerap, buah-buahan kecil warna hitam, bulat, manis. Berbagai pematangan serentak, tahan sejuk dan kekeringan, kepada penyakit, parasit dan perubahan suhu;
 • Berbagai raspberry diperbaiki Kubah emas – pelbagai awal, mempunyai medium, pucuk bercambah, besar, beri cerah-kuning, bentuk kon, manis dan masam. Pelbagai ini agak tahan terhadap pelbagai penyakit, suhu tinggi, perosak, penyakit kulat.
 • Berbagai raspberi diperbaiki Warisan – sejenis lewat, mempunyai besar, lurus, pucuk kuat, beri sederhana, merah terang, stabil, tahan lama, bulat, manis dan masam. Pelbagai ini dianggap sebagai salah satu yang paling tinggi hasil, cukup tahan terhadap penyakit dan pelbagai perosak, kurang toleransi sejuk dan kelembapan.

Menanam dan menumbuhkan patch raspberi – video