pemangkasan musim bungaPemangkasan pokok ceri adalah alat yang diperlukan yang mengawal pertumbuhan pokok, hasil dan merupakan langkah pencegahan terhadap penyakit. Para tukang kebun yang tidak berpengalaman merasa kasihan pada pokok muda, dan mengagumi mahkota yang padat. Tetapi cawangan tumbuh tua, menjadi lebih tebal, dengan jisim puncak dan cawangan. Tanpa cahaya dan udara, cabang-cabang yang subur akan mati, penyakit kulat akan muncul di dalam kayu, dan buahnya akan dilupakan. Oleh itu, pemangkasan ceri adalah prosedur yang sistematik wajib.

Objektif dan sifat pemangkasan dalam tempoh kehidupan pokok yang berlainan

hasil pemangkasan betul ceri manisTuai dibentuk pada cawangan sisi mendatar. Di samping itu, cawangan tahun pertama dan kedua menghasilkan. Kayu di atas pokok berusia 4 tahun di atas pokok sudah mula mati. Jika anda tidak memendekkan cawangan pada mahkota dalam masa, jangan buang cawangan tua dan penggemukan, jangan mengawal penuaian – pokok itu akan menjadi tua sebelum masa.

Terdapat pola tertentu dalam pembentukan pemangkasan ceri, yang perlu anda ketahui. Anak benih tahun pertama tidak dipangkas pada musim gugur, supaya pokok muda tidak boleh lemah sebelum musim sejuk. Pada musim bunga, selama lima tahun pertama membentuk mahkota, cawangan harus dipotong hingga 50 cm, sisanya, hingga 30. Antara cawangan rangka harus lebih dari 30 cm, batang antara mereka tidak boleh tumbuh.

Sekiranya musim sejuk yang keras, pemangkasan musim bunga perlu dilakukan pada rupa dedaunan, apabila beku menjadi sangat ketara. Apa-apa pemangkasan dilakukan dalam cuaca panas dan ditambah suhu.

Memotong ceri manis:

  • mencipta pembentukan mahkota yang betul;
  • memastikan pertumbuhan pad buah, dan dengan itu, hasil;
  • keluarkan yang lama, dijangkiti penyakit, kayu.

Walau bagaimanapun, anda tidak boleh hanya berjalan di sekitar taman dan memotong ranting. Pemangkasan – operasi pembedahan, membelanjakannya pada masa tertentu, dan matlamat untuk setiap jenis menghapuskan cawangan-cawangan yang tidak perlu adalah sendiri. Apabila pemangkasan, adalah penting bahawa alat itu bersih dan tajam diasah.

skim pembentukan mahkota ceriDalam gambar itu, rajah penebalan ceri pada musim bunga. Dari tahun kedua selepas rooting selama 3 tahun, pokok buah dibentuk dari anak benih. Pemangkasan tersebut dipanggil pembentukan. Ia dibelanjakan pada musim bunga.

Related  Pelbagai jenis timun untuk Siberia

Semasa berbuah, pemangkasan kebersihan digunakan, apabila cawangan yang rosak dan rosak dikeluarkan. Selepas janin dibuang sehingga 1 cm, penipisan dilakukan – keluarkan ovari yang berlebihan, cairkan mahkota. Tanaman yang selebihnya tidak akan memecahkan cawangan, ia akan masak lebih cepat, beri akan lebih besar. Penipisan, keluarkan atau bentuk dalam pembungaan semua cawangan yang hidup.

Pemangkasan pokok ceri lama berlaku secara berperingkat-peringkat. Cawangan lama, di mana keuntungan kecil dikeluarkan, adalah pemangkasan meremajakan. Sebagai pertukaran, pembentukan buah-buahan akan berkembang. Pohon itu akan menerima pemuda kedua. Semua operasi dijalankan pada masa tertentu. Hanya pemangkasan meremajakan sebahagiannya dilakukan walaupun di musim sejuk yang lebih panas pada bulan Februari.

Setiap jenis pemangkasan dilakukan dalam tempoh yang baik.

Pembentukan Crown Crown

pembentukan mahkota pokok ceri yang berbentuk cawanSemua jenis kerja musim bunga dengan kayu bermula apabila suhu udara meningkat di atas +5 darjah, dan pada waktu malam beku tidak dijangka. Pada musim bunga, mahkota terbentuk, meninggalkan sehingga 9 cabang di tingkat bawah. Tingkat kedua diberikan 2-3 cawangan penembakan.

Untuk mengurangkan pertumbuhan, pemangkasan dijalankan setiap tahun. Konduktor itu dipotong dan dipindahkan ke sampingan setiap tahun supaya pokok itu tidak tumbuh ke atas. Dalam kes ini, pukulan yang tumbuh dilipat, dan sekali lagi pada tahun berikutnya dipotong ke buah pinggang luaran. Mereka dikeluarkan atau dipindahkan ke cawangan subur dengan pembentukan giroskop, cawangan yang terlalu kendur ditarik ke atas. Yang baru, tumbuh dari akar, dipotong ke tanah.

Skim ceri pruning pada musim bunga bertujuan untuk meremajakan hujung cawangan. Bergantung pada kadar pertumbuhan pucuk, mereka dipangkas untuk panjang tertentu:

  1. Pemangkasan yang lemah ditentukan oleh seperempat panjang cawangan, ia membangkitkan tunas di atas, cabang dibentuk untuk penuaian.
  2. Pemangkasan purata – untuk separuh panjang merangsang pertumbuhan cawangan ke luar dengan buah tahun ini.
  3. Pemangkasan kuat meninggalkan beberapa tunas untuk membentuk cabang baru.

Related  Biji timun mana yang terbaik untuk tanah terbuka: rahsia berkebun yang berjaya

Cara memotong ceri, tukang kebun dipandu oleh keadaan pokok, kekuatan pertumbuhan dan umur.untuk meremajakan keperluan pokok lama 4 tahun

Penjagaan ceri musim panas ceri

Pada musim panas, dua pruning dilakukan. Pada musim panas, sebaik sahaja ovari dilihat dan daun-daunnya berkembang, ceri itu ditipis. Pada masa ini, cawangan dengan kayu mati kelihatan jelas – daun tidak terbuka pada mereka. Ovari tambahan dikeluarkan. Ceri penanaman pada musim panas adalah untuk mengeluarkan semua cawangan yang mula kering dari penyakit kulat. Pincers digunakan untuk menghilangkan ranting muda yang tumbuh di dalam mahkota atau puncak masa depan. Dengan memetik tip pucuk, anda boleh mengarahkannya ke bahagian yang dikehendaki. Keluarkan neodrevesnevshuyu ranting hijau pada musim panas – jangan rilas pemangkasan pokok, apabila cawangan yang tidak perlu akan menjadi tebal. Ini adalah jawapan kepada persoalan ramai tukang kebun permulaan – adakah mungkin untuk memangkas ceri pada musim panas.

Selepas menuai, ceri manis memerlukan pemangkasan kebersihan. Ia terdiri daripada mengeluarkan cawangan yang rosak, memotong puncak yang tidak diketahui. Kebun-kebun yang berpengalaman sering menggunakan tidak memotong bahagian atas, tetapi menariknya ke arah yang betul dengan tali. Hanya cawangan mendatar yang menuai.

Ceri mempunyai pembaharuan yang kuat. Daripada satu cabang yang dipotong tumbuh sedikit. Prosiding dari ini, adalah lebih baik untuk mengeluarkan satu cawangan lama, daripada banyak yang tidak berguna, yang bertujuan untuk menebal pertumbuhan muda.

Bekerja pada pemangkasan pada musim luruh

pemangkasan betul - di tengahMusim gugur mempertimbangkan pemangkasan selepas kejatuhan musim gugur. Cara memotong ceri pada musim luruh bergantung kepada keuntungan. Potong cabang yang lemah dan berkembang ke arah yang salah.

Sekiranya anda ingin memotong cawangan tebal, maka anda perlu melakukannya dengan gergaji, dan bukannya dengan pruner. Para pekebun telah menyedari bahawa pemotongan sawar musim luruh sembuh lebih cepat.

Pada musim luruh, pucuk satu tahun dipendekkan oleh ketiga. Jalankan kerja secepat mungkin, supaya pokok itu mendapat kekuatan untuk musim sejuk.

Related  Bagaimana untuk mempercepat percambahan lobak

Apabila memotong mahkota pokok ceri pada bila-bila masa, adalah perlu untuk mengetahui bahawa luka terbuka adalah tapak pengenalan penyakit. Selepas pengeringan dipotong, ia mesti ditutup dengan penyelamat taman.

Pemangkasan pemformatan musim panas ceri – video daripada 4 bahagian