Salah satu semak beri yang paling biasa yang boleh didapati di rumah dan kawasan pinggir bandar orang adalah gooseberry. Beri tumbuhan ini mempunyai rasa manis dan masam yang menarik dan mengandungi sebilangan besar vitamin dan asid amino. Terdapat kira-kira 50 jenis tumbuhan berguna ini, yang dibezakan oleh keanehan pertumbuhan mereka, rasa beri dan bentuknya. Rata-rata, dari satu belukar, iaitu 3-4 tahun, untuk satu musim yang baik, anda boleh mendapat sehingga 10 kg. beri, yang membolehkan penduduk kampung tidak hanya memberi makan kepada keluarganya, tetapi juga untuk menyediakan jem dan kompos dari gooseberries.

Penjagaan yang betul untuk gooseberries adalah kunci kepada penuaian yang baik

Walau bagaimanapun, seseorang mesti memahami bahawa hasil setiap tumbuhan taman, termasuk gooseberry, bergantung secara langsung kepada jumlah nutrien di dalam tanah, jadi tumbuhan ini memerlukan penjagaan yang betul. Tepat pada masanya gooseberry persalinan selepas penuaian memainkan peranan yang penting dalam kehidupan tumbuhan, kerana pada masa berbunga dan tumbuhan berbuah menafkahkan banyak tenaga pada pembentukan buah, menyebabkan menarik diri daripada fosforus tanah dan unsur-unsur kalium. Pemilik yang berpengalaman semestinya termasuk dalam kompleks bidang musim luruh yang berfungsi sebagai pembungkusan terbaik dari gooseberries dengan nutrien yang diperlukan.

Pemprosesan gooseberry selepas penuaian

Secara umum, selepas menuai, tugas utama tukang kebun adalah untuk menyediakan dengan sempurna semak untuk musim sejuk, pemangkasan, dan juga untuk membuat nutrien yang diperlukan di dalam tanah. Di samping itu, anda tidak perlu melupakan air yang banyak di gooseberries untuk musim sejuk, yang akan memastikan bahawa tumbuhan dapat dengan mudah mendapatkan kelembapan pada musim sejuk. Walaupun tidur, tahap kelembapan di dalam tanah bergantung kepada banyak perkara, termasuk imuniti yang keluar dari semak yang secara langsung bergantung kepada keupayaan untuk menentang perosak dan kudis itu. Itulah sebabnya dengan betul berpakaian atas gooseberries pada musim luruh adalah sangat penting, kerana buah bearing tumbuhan langsung bergantung kepadanya pada tahun depan.

Pemberian gooseberries pada musim luruh termasuk yang berikut:

  • Rumput merumput yang kompleks di bulatan berhampiran;
  • Menghapuskan residu tumbuhan dan daun yang jatuh dengan hati-hati;
  • Penyiraman yang banyak (kira-kira 3 ekor air untuk setiap belukar);
  • Pemangkasan cawangan lama yang berumur lebih dari 5 tahun;
  • Melonggarkan tanah di lorong dan sekitar setiap belukar;
  • Pengenalan baja nitrogen;
  • Mulching tanah.

Adalah penting untuk memahami bahawa hampir semua jenis gooseberries terdedah kepada penyakit berbahaya seperti cendawan bubuk, yang menyebabkan kulat berbahaya. Untuk mencegah musim sejuk dan jangkitan tumbuhan untuk tahun yang akan datang, ia perlu ditaburi dengan cecair Bordeaux.

Pemakanan gooseberries yang betul bersama dengan penyemburan seperti itu akan meningkatkan imuniti tanaman dengan ketara, serta menguatkan rintangan fros.

Ciri biologi gooseberry

top dressing of gooseberriesMana-mana seekor gooseberry memerlukan sejumlah besar nitrogen, dan dengan itu pilihan terbaik di sini adalah lembu atau lembu burung. Sekiranya anda menggunakan pembajaan cecair berasaskan baja, maka bahan-bahan tersebut terus jatuh ke dalam sistem akar, supaya ia lebih baik diserap oleh tumbuhan. Menjawab persoalan bagaimana untuk memberi makan gooseberries juga boleh disyorkan untuk mengembangkan urea dan Nitrofuscus dalam bahagian 1 sudu besar. sudu urea, 2 sudu besar. sudu Nitrofoski untuk 1 baldi air, yang memberikan hasil yang sangat baik, memberikan bekalan nutrien selama setahun.

Bagaimana untuk memberi makan gooseberries?

berpakaian atas dengan abuJangan lupa bahawa untuk setiap belukar pada musim luruh ia disyorkan untuk membuat minimum 1 kg. humus, serta 1 liter abu kayu. Di samping itu, di bawah kilang menggali biasanya membuat 2 sudu besar. sudu superphosphate, serta kalium klorida. Untuk melindungi akar tumbuhan daripada frosts yang kuat, disarankan agar lapisan gambut atau habuk habuk dituangkan di bawah bulatan dekat tong setiap tumbuhan.

Tetapi pada musim bunga adalah perlu untuk tidak lupa untuk meraih lapisan mulsa ini untuk mempercepat pemanasan tanah, sehingga menyumbang kepada penyingkiran tumbuhan dari keadaan tidur.

Analisis tanah merupakan penunjuk penting bagi penanaman gooseberry yang berwibawa

Ia perlu difahami bahawa permaidani tumbuhan dari baja organik dan mineral musim luruh mesti mengambil kira jenis tanah di mana tumbuhan itu ditanam. Cukup untuk tahu bahawa Gooseberry suka tanah sedikit berasid, dan oleh itu pilihan yang terbaik untuk beliau adalah tahap keasidan tanah pH 6.7, yang biasanya purata gembur saliran yang baik.

Walau bagaimanapun, jika keasidan tanah tidak lebih rendah daripada pH 5.5, maka tumbuhan ini juga boleh tumbuh dan berkembang dengan baik, tetapi ia memerlukan penggunaan tahunan baja yang sesuai. Tanah yang lebih banyak di dalam taman adalah alkali, semakin banyak keperluan untuk membuat penyusuan untuk mencapai berbuah yang baik dan stabil.

Merumuskan kita boleh mengatakan bahawa kaedah-kaedah gooseberry persalinan termasuk urutan rangkaian penuh aktiviti, daripada merumput dan berakhir dengan pengenalan nitrogen ke dalam tanah dan mineral, humus dan kalsium. Semakin baik pemakanan akan dilakukan, semakin banyak panen akan tahun depan.

Bagaimana untuk mengembangkan gooseberries – video