tuaian pearUntuk membantu tukang kebun yang merancang untuk meletakkan taman muda atau menanam beberapa anak benih, di bawah adalah pilihan bahan pada varietas pir, penerangan ringkas tentang nama dan keterangan, serta foto buah.

Pear Permyachka

pelbagai PermyachkaPemilihan hibrid tiga jenis (Tema, Helena dan Cosmic) merujuk kepada spesies musim panas pear. Anak benih cepat tumbuh dengan ukuran yang baik, membentuk mahkota dalam bentuk piramid, dan mula berbuah untuk tahun ketiga. Tuai boleh dikeluarkan pada akhir bulan Ogos, berat buahnya adalah 160 gram, dan dengan penjagaan yang betul ia mencapai 300 gram. Pear daging sangat berair dan manis, tanpa masam.

Sebagai pencemar, anda perlu menanam Grery Severyanka untuk Permyachka.

Ciri-ciri pelbagai pir: Permyachka:

 • pertumbuhan pesat dan hasil yang tinggi (memerlukan sokongan untuk cawangan);
 • buah-buahan manis yang besar.

Walaupun kelebihannya, pelbagai tidak boleh ditanam di kawasan utara, kerana musim dinginnya adalah rata-rata untuk iklim ini. Di samping itu, buah itu disimpan tidak lebih daripada 10 hari, dan pada musim panas hujan terdedah kepada penyakit dengan reput kelabu.

Pear Lover Clapp

jenis Lubimus ClappaPelbagai ini diperoleh hasil daripada pemilihan dari benih keindahan Hutan Hutan, yang diakui sebagai salah satu yang terbaik di kalangan varietas musim panas. Anak benih muda berkembang pesat, membentuk mahkota dalam bentuk piramid. Pokok dewasa tidak melebihi ketinggian 4 m, mahkota menjadi jarang, dan cawangan – menggantung.

Buah tidak lama lagi, hanya dari tahun ke-7 penanaman. Buah-buahan masak pada akhir bulan Julai, manakala di atas pokok muda mereka sangat besar (sehingga 250 g), tetapi dalam pir dewasa – separuh sebanyak. Buahnya sedap sedikit masam, tapi enak dan lembut, dengan aroma pedas.

Klapa kegemaran Pear – samobesplodna, jadi untuk penuaian yang berlimpah, varieti Panna, Bere Boek, Saint Germain ditanam berdekatan.

Daripada merit pelbagai boleh dikenalpasti:

 1. Buah berbuah.
 2. Rintangan kepada kemarau dan fros.
 3. Buah-buahan yang besar.
 4. Tiada keperluan khusus untuk tanah.

Kelemahan haiwan peliharaan Pear Klappa adalah:

 • jangka hayat pendek (2 minggu);
 • ambang kestabilan yang rendah sebelum kudis;
 • menumpahkan buah-buahan yang masak di cawangan.

Gred Allegro

AllegroPelbagai ini diperolehi dari pendebungaan percuma pir Autumn Yakovleva. Anak pokok tumbuh dengan cepat dan membentuk mahkota, sedikit meleleh. Ketinggian pokok dewasa adalah sederhana. Buah-buahan dari umur 5 tahun, buah masak matang pada awal bulan Ogos. Berat buah tidak melebihi 150 g, pulpa lembut dan berair, “madu”, tanpa nota astringen dan masam.

Oleh kerana pelbagai adalah subur sendiri, perlu menanamnya bersama-sama dengan tahi lalat Chizhevskaya atau Augustow.

Kualiti positif Allegro adalah:

 1. Hasil yang tinggi.
 2. Buah-buahan manis.
 3. Pematangan buah yang tidak seimbang (anda boleh menggunakannya secara beransur-ansur).
 4. Rintangan terhadap perubahan iklim dan frost yang mendadak.
 5. Rintangan tinggi terhadap penyakit kudis.

Related  Bagaimana untuk menjaga begonia di rumah

Daripada kekurangan itu boleh diperuntukkan tempoh penyimpanan yang sangat pendek – tidak lebih dari seminggu.

Kecantikan Rusia Grusha

pelbagai keindahan RusiaPelbagai ini diperoleh hasil daripada pemilihan pear Bere Ardanton dan Daughter Blankova. Nama kedua Kecantikan Chernenko pir diterima sebagai penghormatan kepada saintis yang menciptanya. Pelbagai musim luruh, yang ditanam di kawasan selatan, berbeza dari yang lain di mahkota yang aneh – pucuk-pucuk diarahkan secara tegas ke atas dalam bentuk piramid. Hasil tanaman hanya berumur dari enam tahun, tetapi buahnya besar (sehingga 300 g), memanjang. Ripen pada musim gugur awal, mempunyai daging yang sangat halus, berair, dengan sedikit kelembapan. Dalam kes ini, warna buahnya kekal hijau, dan berubah menjadi kuning dengan masa. Hayat rak – tidak lebih daripada 1.5 bulan.

Kelebihan pir Kecantikan Rusia adalah hasil yang besar dan saiz buah yang besar.

Bagi pendebungaan di samping keindahan Rusia, adalah disyorkan untuk menanam jenis dengan tempoh pembungaan sederhana, contohnya, Lyubimitsa Yakovleva.

Populariti yang hebat dari pelbagai tidak diperoleh hasil daripada kestabilan rendah sebelum beku. Di samping itu, perlu diingat kekurangan ini:

 1. Keperluan pembentukan mahkota berterusan.
 2. Kesulitan dalam pelaksanaan penjagaan dan penuaian disebabkan ketinggian pokok yang tinggi.
 3. Dengan penuaian yang banyak, adalah mungkin untuk memecahkan cawangan disebabkan oleh ciri-ciri pertumbuhan mereka, di mana ia sukar untuk menubuhkan sokongan.
 4. Semasa musim kemarau, buahnya mempunyai rasa pahit.
 5. Rintangan yang lemah sebelum kudung, terutamanya pada musim panas hujan.

Pear Trout

pelbagai troutVarietas kuno, ia juga dikenali sebagai Forella atau Trout, secara sementaranya diimport dari Saxony (tidak diketahui secara asli). Nama, keterangan dan gambar varietas pir dikaitkan dengan pewarna buah-buahan yang berubah-ubah, yang berubah pada peringkat pematangan yang berlainan. Pear masak sepenuhnya pada akhir bulan September, saiznya kecil, tetapi sangat manis dan enak, dengan nota ringan kayu manis. Mahkota memerlukan penipisan biasa, supaya sinar matahari memukul semua pir, dan mereka merata.

Related  Tablet gambut untuk benih sayuran dan bunga

Pembungaan dalam pelbagai Trout berlaku lebih awal daripada jenis lain, dan untuk penyerbukan, lebah diperlukan. Jadi buah-buahan akan memperoleh bentuk yang betul sama.

Buah pinggang yang terikat, dinasihatkan supaya nipis – dalam kes ini saiz semua buah akan sama.

Hasil tanaman adalah baik, menghasilkannya pada tahun kedua selepas menanam, tetapi ia mempunyai ciri yang agak beralasan kerana kepekaan khusus terhadap penyakit yang disenaraikan di bawah (terutama semasa berbunga):

 • kudung;
 • pembakaran bakteria;
 • mengalahkan aphids.

Hayat rak tuaian kecil: pada suhu bilik – tidak melebihi 2 minggu. Mereka boleh dilanjutkan kepada 1 bulan jika suhu dikurangkan kepada 5 darjah Celsius.

Menanam benih, penting untuk segera membuat keputusan di tempat yang tetap, kerana pir tidak mengalami pemindahan kedua. Pelbagai ini jarang ditanam, kebanyakannya oleh hortikulturists, yang mengumpul jenis yang unik (mungkin kerana kelemahan mereka).

Pear Nick

Nama samaranVariasi musim sejuk yang diperolehi akibat melintasi pear Daughter subuh dan keindahan Talgar. Pokok dewasa ketinggian sederhana, mempunyai mahkota bulat yang jarang, tidak berkembang dengan sangat cepat. Buah-buahan dari umur 5 tahun, tuaiannya banyak. Buah masak pada akhir bulan September, dagingnya berair, manis dan masam. Berat satu pir adalah pada purata kira-kira 130 g, tetapi terdapat juga spesimen besar sehingga 200 g.

Pear Nick sebahagiannya sendiri membaja, kerana penyuap adalah jenis yang sesuai Rogneda, Svetlanka, Dyushes.

Kelebihan utama kelas termasuk:

 • buah-buahan yang besar;
 • hasil yang baik;
 • ketabahan musim sejuk yang tinggi;
 • ketahanan terhadap penyakit seperti kudung, klyasterosporiosis, entomosporiosis;
 • penyimpanan jangka panjang (sehingga 100 hari).

Kelemahan varietas pear Nick adalah kehilangan dedaun yang cepat dan pemotongan buah-buahan, jika anda mengabaikan pemangkasan tersebut.

Pear Belarus lewat

gred akhir BelandaPelbagai musim sejuk, diperoleh dari benih pir dari Good Louise. Pokoknya adalah pokok bersaiz sederhana (tidak lebih daripada 5 m tinggi), tetapi dengan mahkota padat dalam bentuk bola, dengan ujung cawangan menunjuk ke atas. Buah-buahan sudah sejak 3 tahun hidup pada bulan September, sehingga produktiviti adalah rata-rata. Buah-buahan tidak melebihi 120 g berat, dengan kulit yang kasar hingga ke titik coklat. Pulpanya sedikit keras, tetapi berair dan sedikit berminyak, dengan sedikit masam.

Oleh kerana varieti ini adalah penyuburan sebahagiannya sendiri, adalah disyorkan untuk menanamnya dengan pear Oily Losishskaya.

Salah satu kelebihan utama pir Belarus adalah tempoh penyimpanan buah yang sangat panjang (sehingga enam bulan). Di samping itu, pokok itu sendiri mentolerir musim sejuk dengan baik dan cepat membuahkan hasil. Tetapi jika musim sejuk diramalkan teruk, lebih baik untuk menyembunyikan batang.

Related  Kismis hitam – jenis untuk kotej

Walau bagaimanapun, terdapat juga kekurangan:

 • rintangan purata untuk penyakit kudis;
 • penebalan mahkota, memerlukan pemangkasan tetap;
 • struktur padat pulpa yang tidak semua orang suka;
 • pada hasil yang besar buah-buahan menjadi cetek;
 • Hasil daripada musim panas yang sejuk, pir menjadi lebih berasid.

Pear the Wonder

semacam ajaibPelbagai musim sejuk, yang ibu bapanya adalah Daughter of Dawn dan Talgar Beauty. Mempunyai sangat mudah untuk mahkota penjagaan (tidak lebih daripada 3 meter tinggi) dalam bentuk piramid. Buah-buahan selama 6 tahun, penuaian dikeluarkan pada akhir bulan September. Pulpa adalah masam manis, sedikit padat, pear cukup besar (kira-kira 200 g).

Pear Wonderland adalah salah satu daripada jenis tukang kebun yang paling disayangi kerana kualiti berikut:

 • produktiviti yang tinggi;
 • ketabahan musim sejuk yang sangat baik;
 • penyimpanan jangka panjang buah-buahan (150 hari);
 • penentangan terhadap penyakit.

Kerugian pelbagai, mungkin, adalah satu: jika anda tidak nipis mahkota, buah-buahan akan pudar dengan masa.

Yang dinamakan, diterangkan dan disajikan dalam varieti pear foto hanyalah sebahagian kecil dari jenis buah manis ini. Walau bagaimanapun, dari senarai ini adalah sangat mungkin untuk memilih pelbagai, dengan mengambil kira keperluan rasa sendiri dan keadaan iklim penanaman. Nasib baik dalam memilih dan tuaian yang baik!

Video mengenai kelainan pir