pelbagai panen pear MuscovitePenerangan dan gambar Grusha Moskvichka, yang boleh didapati di Daftar Negeri varietas – gred yang agak biasa kematangan musim luruh. Dia diternak di Akademi Pertanian Moscow menggunakan benih Kieffer pir. Ia dihargai oleh tukang kebun untuk kesuburan awal mereka dan berbuah yang stabil.

Penerangan yang pelbagai

bunga pear MoskvichkaPenerangan dan gambar-gambar pir kulit Moskvichka boleh didapati di sumber yang paling khusus. Terutamanya meluas di wilayah Moscow. Oleh kerana ketabahan musim sejuk yang agak tinggi, pir ini boleh ditanam dengan jayanya di kebanyakan rantau di Rusia.

Pelbagai ini dicirikan oleh pokok-pokok rimbun bersaiz sederhana dan mahkota berdaun yang padat. Kebanyakan cawangan rangka terletak secara menegak di bawah cerun yang sedikit. Kulitnya berwarna kelabu muda. Pucuk di sepanjang ketebalan dan panjangnya adalah sederhana, sangat kerap melengkung dengan interstices panjang sederhana. Tempoh berbunga agak lambat.

buah pirPelbagai pear Moskvichka dicirikan oleh buah-buahan saiz sederhana bentuk berbentuk pir berbentuk luas. Warna mereka berwarna hijau dengan sedikit warna kekuningan dengan sejumlah besar subkutaneus. Pulpa buah putih dan rasa pencuci mulut yang sangat baik.

Tempoh memetik pear adalah pada bulan September. Tanda-tanda kematangan adalah kuning terang pada kulit. Hayat rak buah pada suhu kira-kira 0 ° boleh sampai 2-3 bulan. Pada suhu bilik, pir boleh disimpan selama tidak melebihi 15 hari.

buah wangian berairKelebihan utama pelbagai:

 • Kesuburan;
 • berbuah tahunan;
 • hasil yang cukup tinggi;
 • rintangan penyakit yang baik.

Ciri dan syarat penanaman

penyediaan lubang untuk penanaman pirPenanaman pir pelbagai Moskvichka harus dilakukan di tempat terbuka, terang. Ia tidak mengenakan keperluan khusus pada tanah, tetapi ia menghasilkan yang terbaik dan membuahkan hasil tanah yang subur dengan reaksi berasid atau neutral yang lemah.

Tempat untuk menanam benih pear mestilah mempunyai saliran yang baik. Genangan kelembapan sangat merosakkan pokok pir.

Apabila meletakkan lubang pendaratan, 3-4 bungkus baja yang baik dibaiki, 1-1.5 superphosphate, kira-kira 600 g kalsium klorida dan 2.5-3 kg kapur mesti ditambah kepadanya. Pada tahun pertama selepas penanaman, jika tiada hujan, anak benih perlu disiram. Satu pokok kira-kira memerlukan 2-3 baldi air.

Perihatkan untuk pear Moskvichka pada tahun-tahun berikutnya penanaman terdiri dalam penggunaan musim bunga dan musim luruh baja organik sekali dalam 2 tahun. Untuk tujuan ini, anda boleh menggunakan humus atau gambut pada kadar setengah baldi per meter persegi. Dalam baja aplikasi musim gugur kumpulan fosforus-potassium digunakan.

Related  Hibrid gooseberry dan currant

Daripada keanehan penanaman Muscovites, perlu diperhatikan kesuburan diri. Oleh itu, di sampingnya, perlu menanam pendebunga. Varieti penapis untuk pir di Moscow adalah seperti berikut:

 • Lyubim Yakovlev;
 • Bergamot of Moscow;
 • Lada;
 • Efimova pandai.

Perosak dan penyakit

kanser bakteria pada pirPear, seperti mana-mana budaya lain boleh dipengaruhi oleh pelbagai penyakit atau perosak. Pelbagai Muscovite dicirikan oleh rintangan yang tinggi terhadap kudung dan reput buah. Walau bagaimanapun, dalam beberapa tahun wabak mereka masih boleh diperhatikan. Juga penyakit pir yang paling biasa adalah seperti berikut:

 • septoriosis;
 • karat;
 • kanser bakteria.

Untuk memerangi penyakit ini, bahan kimia khas digunakan – racun kulat. Sebagai contoh, anda boleh menggunakan “Skor”, “Campuran Bordeaux”, “Horus” dan sebilangan yang lain. Untuk melindungi pokok sepenuhnya, disarankan untuk menjalankan sekurang-kurangnya 3 rawatan kompleks.

Mencairkan dan memohon semua bahan kimia mengikut arahan yang dilampirkan. Sekiranya dos yang disyorkan telah melebihi, pokok-pokok boleh membakar bahan kimia yang serius.

Daripada perosak di dalam pokok pir, yang paling biasa ialah yang berikut:

 • pir rama-rama;
 • penggulung daun;
 • aphid hijau;
 • median pear.

aphid hijauUntuk menghancurkan semua perosak di atas, racun serangga digunakan. Sebagai contoh, Kinmiks, Iskra, Aktara. Memohon mereka mengikut anotasi yang dilampirkan.

Langkah-langkah pencegahan memainkan peranan penting dalam mencegah perkembangan penyakit dan kemunculan perosak. Daripada langkah mandatori, ia amat perlu diperhatikan pengumpulan dan pemusnahan cacing, pembersihan musim luruh cawangan dan batang dari kulit mengelupas, pengumpulan dan pembakaran daun yang jatuh.

Seperti yang dapat dilihat dari gambaran dan gambar pir, Moskvichka adalah pelbagai buah-buahan yang stubbornly stably. Sesiapa sahaja boleh membesar di tapaknya, perkara utama adalah memilih tempat yang sesuai untuk menanam dan menjalankan penjagaan yang sesuai untuk pokok itu.

Related  Anda boleh mengumpul tanaman kacang yang baik, jika anda tahu kapan untuk menanamnya di tanah terbuka

Bagaimana untuk mencapai pear berbuah – video