mustardTanah ini dibuahi bukan sahaja dengan bahan kimia, tetapi juga produk semula jadi – kotoran, bawang, tembakau, herba, kulit telur dan lain-lain. Walau bagaimanapun, anda boleh menyuburkan tanah dengan cara yang lain. Sebagai contoh, dengan menanam mustard. Sebagai baja ia jarang digunakan. Biasanya ia digunakan dalam masakan dan ubat. Tetapi adalah bernilai memberi perhatian kepada tanaman dan hortikultur ini yang ingin menyuburkan tanah di tanah mereka.

Perbezaan mustard putih dan Sareptian

Terdapat dua jenis mustard:

 1. Sebagai baja untuk taman. Spesies lain tidak digunakan untuk tujuan ini. Tetapi mustard putih sebagai baja sangat baik. Ia juga dipanggil Bahasa Inggeris.
 2. Spesies kedua adalah Sareptian atau mustard biru, ramai yang mengetahuinya sebagai Rusia.

Kedua-dua jenis baja hijau ini mempunyai beberapa perbezaan:

Mustard putihMustar bahasa Inggeris tidak seperti tanah kering, terutamanya dalam tempoh pembiakan dan pembentukan putik. Dalam tanah lembap, ia kelihatan lebih banyak biji. Tanah putih dan mustard tidak sesuai untuk sawi putih. Pengecualian ditanam rumput. Mustard biru biasanya bertolak ansur dengan kemarau, tetapi di kawasan paya tidak akan tumbuh.

biji sawiBiji sawi putih tumbuh pada suhu 1-2 darjah Celsius. Untuk mustard biru, suhu sedikit lebih tinggi diperlukan – dari dua hingga empat darjah dengan tanda tambah. Mustard putih Inggeris adalah lebih tahan terhadap selesema dan bertahan walaupun frosmin yang kecil – sehingga minus enam darjah. Rusia, walaupun namanya, sensitif terhadap sejuk. Tiga darjah di atas sifar kerana ia boleh membawa maut. Tempoh tumbuh-tumbuhan mustard putih adalah kira-kira 60-70 hari. Dalam mustard biru, tempoh ini lebih lama – ia berlangsung sehingga seratus hari. Dalam kes ini, jauh ke utara, semakin kurang tempoh vegetatif.

Ketinggian putih, mustard Inggeris sebelum berbunga adalah dari setengah meter hingga tujuh puluh sentimeter. Selanjutnya, ia tumbuh 20-30 sentimeter lagi dan dapat mencapai lebih daripada satu meter ketinggian. Jika tanahnya lemah dan berpasir, tumbuhan akan menjadi lebih rendah. Mustard Rusia sedikit lebih tinggi daripada “saudara” Bahasa Inggerisnya. Kedua-dua jenis mustard dan biji mereka berbeza. Dalam mustard putih, mereka mempunyai bentuk globular dan warna yang sedikit kekuningan. Jisim seribu biji kira-kira enam gram. Biji sawi Rusia adalah bujur, kelabu hitam atau kuning. Jisim mereka – dari dua hingga empat gram (1000 keping).

Kelebihan dan kekurangan

Mustard tidak hanya menanam tanah, tetapi juga melakukan fungsi berguna lain. Dia:

 • menyelamatkan taman dari rumpai, terutamanya di tanah yang ditanam. Ini kerana mustard itu sendiri berkembang pesat;
 • mempunyai sifat phytosanitary yang baik, melawan serangga perosak seperti slug, kacang pea dan cecair;
 • membantu untuk memerangi penyakit tumbuhan – hawar larut dan pasli kentang. Kesan ini dicapai kerana fakta bahawa mustard mengikat besi di dalam tanah dan dengan itu menyembuhkannya;
 • mustard mempunyai biomass yang besar, dan oleh itu, menambah tanah dengan zat organik yang penting. Selanjutnya, ia diproses menjadi humus;
 • Persenyawaan tanah dengan sawi menjadikan tanah lebih longgar dan tersusun dengan akar yang mencapai hingga tiga meter. Tanah menyerap lebih banyak kelembapan dan udara;
 • mustard membantu untuk menyimpan nitrogen di dalam tanah, dengan itu mencegah larutnya. Tetapi budaya ini, tidak seperti kacang, hanya menyimpan nitrogen, dan tidak diterjemahkan ke dalam bentuk yang sesuai dengan tumbuhan lain;
 • Ini siderat mengubah bahan yang terkandung dalam tanah menjadi bentuk organik dan mereka tidak masuk mendalam;
 • Apabila frosts datang dan salji jatuh, mustard terletak di atas tanah, melindungi dari pembekuan;
 • mustard adalah madu yang sangat baik, dan banyak serangga, tumbuhan pollinating, tergesa-gesa kepadanya;
 • gunakan mustard dan sebagai teman. Ia meningkatkan pertumbuhan beberapa pokok buah-buahan, anggur dan kacang-kacangan. Sekiranya sawi ditanam untuk tujuan ini, benih perlu diambil agak sedikit. Tetapi untuk berkembang sebagai syderat, jumlah benih harus lebih besar;
 • mustard yang baik dan dalam peranan pendahulunya untuk kentang, tomato dan beberapa tanaman lain, kerana ia berjuang dengan penyakit tumbuhan.

Di bawah ini kami akan memberitahu anda bagaimana dan bila untuk menyemai sawi, tetapi pertama anda perlu mengatakan tentang kekurangannya:

 • mustard, seperti yang lain, boleh menderita penyakit dan serangga berbahaya. Oleh sebab itu, penting untuk mengambil kira peraturan putaran tanaman ketika menyemai;
 • mustard seperti beberapa burung. Jika ia merisaukan tukang kebun, dia perlu menutupi benih selepas menyemai mulsa.

Ciri-ciri menyemai mustard untuk persenyawaan tanah

Bidang dengan sawiMustard perlu ditanam di tanah yang bersantan-podzolic, disenyawakan. Juga, tumbuhan ini sesuai dengan tanah lembap berpasir, ditanam dengan gambut. Tetapi tanah liat, tanah asid dan mustard garam garam tidak sesuai. Apabila menyemai mustard untuk membenamkan tanah, perlu diingat bahawa tumbuhan ini tidak menyerupai kemarau dan semasa pembentukan tunas memerlukan penyiraman yang kerap. Jangan gunakan mustard sebagai prekursor kepada kubis, kerana mereka mempunyai penyakit biasa.

Mustard putih boleh disemai dari awal musim bunga hingga musim gugur awal, memberikan kawasan percuma. Masa terbaik pada musim bunga adalah 30 hari sebelum menanam sayur-sayuran. Mustard sebagai baja pada musim gugur ditaburkan segera selepas musim menuai, sementara masih ada bayangan kelembapan di dalam tanah. Ia adalah mungkin untuk mengelak biji pada kedalaman satu setengah hingga dua sentimeter, meninggalkan jarak 15 sentimeter di antara mereka. Penggunaan benih akan kira-kira 150 gram seratus meter persegi atau sedikit kurang.

katilSatu lagi cara adalah untuk menyebarkan benih di atas katil, mengganggu lagi dengan rake dan percikan dengan bumi. Apabila menanam mustard untuk membaja tanah dengan cara yang kedua, perlu diingat bahawa penggunaan biji sekurang-kurangnya dua kali lebih besar. Pucuk pertama akan muncul dalam tiga hingga empat hari. Selepas lima atau enam minggu, tumbuhan akan tumbuh hingga dua puluh sentimeter dan ia perlu ditumbuk. Jisim yang terhasil mesti tanah dan tanah ke tanah, disiram dengan cara EM, seperti “Shine” dan lain-lain. Kemudian tutup dengan ruberoid atau filem gelap.

Sekiranya anda menanam tanaman ini untuk kali pertama, adalah mustahak untuk melihat bagaimana sawi ditanam di bawah baja. Video mengenai topik ini boleh didapati di Internet. Perlu diberi penekanan sekali lagi bahawa mustard suka kelembapan, jadi ia mesti disiram dengan kerap. Ini amat penting apabila tiada hujan semula jadi dalam bentuk hujan untuk masa yang lama. Penjagaan seperti mustard akan menyumbang kepada hakikat bahawa taman itu akan mempunyai tanah longgar, kaya dan sihat. Sekiranya sawi ditanam untuk tanaman madu, bilangan benih perlu dikurangkan dan tanaman ditanam pada jarak lebih jauh dari satu sama lain.

Sekiranya dikehendaki, anda boleh mengumpul benih anda. Untuk mendapatkan benih, perlu menanam sawi pada musim bunga, dan tidak terlalu ketat. Apabila musim panas menyemai, biji tidak boleh diperolehi. Pods mustard bahasa Inggeris tidak retak, jadi mereka boleh dikumpulkan pada petang dan petang. Mustard Rusia, bagaimanapun, mempunyai buah yang lebih rapuh, jadi benihnya mesti dituai pada waktu pagi atau lewat petang.

Video: mustard sebagai baja untuk bumi